Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Χωρίς οξυγόνο» κινδυνεύει να μείνει η Παθολογική Κλινική

«Χωρίς οξυγόνο» κινδυνεύει να μείνει η Παθολογική Κλινική

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μία ακόμη «μαχαιριά» στον ήδη «σφαδάζοντα» χώρο της Υγείαςαποτελεί το κύμα συνταξιοδοτήσεων γιατρών και νοσηλευτών που στρέφονταιολοταχώς προς την έξοδο λόγω των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων και τηςλειτουργίας του συστήματος Υγείας. Το Νοσοκομείο της Ξάνθης δε μένει‘αλώβητο’από αυτή την εξέλιξη, αντιθέτως βαδίζει σε μία κρίσιμη διαδρομή, με τηνπαθολογική κλινική να δέχεται την μεγαλύτερη ‘πληγή’, αφού ήδη 3 απότους 6ειδικούς παθολόγους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ μία ακόμηείναιπιθανό να κατατεθεί. Με δεδομένο ότι η 2η παθολογική κλινική τουΝοσοκομείουυφίσταται μόνο στα χαρτιά, η αποχώρηση των ? του δυναμικού της εν λόγωκλινικήςθα σημάνει συναγερμό για το μέλλον του πιο κρίσιμου, ίσως, και πιοαπαραίτητουτομέα του Νοσοκομείου. Ας υπολογιστεί μόνο ότι οι νοσηλευόμενοι φτάνουντους2.500 το χρόνο. Ακόμη, ένας πνευμονολόγος του Νοσοκομείου που θαέβγαινε στησύνταξη την επόμενη χρονιά δήλωσε την παραίτησή του, μη θέλοντας νασυνεχίσεινα αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση και άρα με ελλείψεις και στοπνευμονολογικόθα ξεκινήσει η επόμενη χρονιά (2 μήνες μετά την παραίτηση απαλλάσσεταιτωνκαθηκόντων του ο γιατρός). Ακόμη, και η διεύθυνση Αιμοδοσίας κινδυνεύειναμείνει με έναν επιμελητή γιατρό λόγω ενδεχόμενης συνταξιοδότησης, ενώθέμαχρόνου είναι και το κλείσιμο του διαβητολογικού.
Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με το «πάγωμα» ουσιαστικά, τωνπροσλήψεων στο ιατρικό προσωπικό, αφού ναι μεν προκηρύχθηκαν φέτος–καθυστερημένα- οι θέσεις με την πρώτη φάση της διαδικασίας ναολοκληρώνεταιστις 5 Ιουλίου, ωστόσο ακόμη δεν έχουν οριστεί εισηγητές που θααναλάβουν τηδιαδικασία των διορισμών. Για μια διαδικασία «πεθαμένη» μιλά η πρόεδροςτωνΝοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης κ. Θεοδώρα Λεπτίδου- Κερεστετζή, η οποίαεκφράζειτον προβληματισμό της ιδίας και των συναδέλφων της για τις επερχόμενεςεξελίξεις στο Νοσοκομείο. Μάλιστα, για το θέμα των συνταξιοδοτήσεωνείχεεπιστήσει την προσοχή του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Θανάση Μπαμπαλίδηπροδιμήνου. «Από το Νοέμβριο δε θα έχουμε πνευμονολόγο και οι παθολόγοι θαπεριοριστούν σε 2-3. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι δεν μπορούν ναλειτουργήσουν ούτετα τακτικά ιατρεία, ούτε το σύστημα εφημεριών», σημειώνει η κ. Λεπτίδου.
 
Για τη μετατροπή τουΝοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας
Όλο και «φουντώνει» το τελευταίο τετράμηνο στους διαδρόμουςτου νοσοκομείου το σενάριο μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης σεΚέντροΥγείας της Περιφέρειας με κεντρικά νοσοκομεία αυτά της Καβάλας και τηςΑλεξανδρούπολης. Η κ. Λεπτίδου απεύχεται μία τέτοια εξέλιξη και εξηγείότι θαφέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο ίδιοτο σύστημαΥγείας. Άλλωστε, μία παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι το νέονοσοκομείο τηςΚαβάλας έχει λιγότερες κλίνες από αυτό της Ξάνθης, το οποίο διαθέτει300 καιχρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή περίπου τις 210. «Πώς θα γίνονται οιμετακινήσει;Πόσα ασθενοφόρα θα χρειαστούν; Πόσα πληρώματα; Πόσοι συνοδοί γιατροί;Τι θααπογίνει ο ιατρικός εξοπλισμός για την απόκτηση του οποίου έχουνξοδευτείκεφάλαια; Θα τα πουλήσουν σε ιδιώτη που ενδιαφέρεται να ανοίξεικλινική;»,αναρωτιέται εύλογα η κ. Λεπτίδου, μεταφέροντας μας τη διαπίστωση ότι«αυτό θααποτελέσει μία ακόμη απόδειξη ότι σταθερά αγνοείται η Περιφέρεια καιγι’ αυτόακριβώς είναι δύσκολο να κατευναστεί η ανασφάλεια και η πίεση πουνιώθει τοιατρικό προσωπικό για το μέλλον».
Για να μιλήσει για όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνταικαι πώς διαμορφώνεται το σκηνικό για ιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείςτοεπόμενο διάστημα θα επισκεφτεί την πόλη μας ο πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΕνώσεωνΝοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλαν νερό στο κρασί τους οι πασόκοι των Αβδήρων

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr     Έβαλαν νερό στο κρασί…