Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Χρόνια πολλά και καλά, Δημοτική Αγορά!

Χρόνια πολλά και καλά, Δημοτική Αγορά!

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Σ’ ένα αλλιώτικο πάρτυ γενεθλίων μιας…’ηλικιωμένης’ πουπαραμένει ζωντανή και δραστήρια παραβρέθηκε πλήθος ξανθιωτών το βράδυτηςΠέμπτης σε μια βραδιά με μυρωδιές από ψητά, ντόπια μπίρα και αγαπημένεςελληνικές και ξένες μελωδίες. Ο λόγος για τα εβδομηντάχρονα γενέθλιατηςΔημοτικής Αγοράς της Ξάνθης που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των 40επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο και στόχο είχε να τιμήσειτουςξανθιώτες- πελάτες- καταναλωτές που συνεχίζουν να στηρίζουν τηνΔημοτική Αγοράτης Ξάνθης από γενιά σε γενιά.
Από τις 7 το απόγευμα είχαν στηθεί ψησταριές στο πάρκινγκμπροστά από τη Δημοτική Αγορά, οι επαγγελματίες κινούνταν με διάθεση ναεξυπηρετήσουν τον κάθε επισκέπτη, ενώ μοναδική ήταν η παρουσία τηςΦιλαρμονικήςτου δήμου, η οποία προσέφερε όχι μόνο όμορφη μουσική, αλλά καιαναμνήσεις σεαυτούς που τη θυμόταν να κάνει πρόβες στον εξώστη του κτιρίου τηςΔημοτικήςΑγοράς.
Το παρών έδωσαν σύσσωμο σχεδόν το δημοτικό και νομαρχιακόσυμβούλιο, ενώ το κέφι όλων κράτησε μέχρι αργά δικαιώνοντας τουςεπαγγελματίεςγια την πρωτοβουλία τους και επιτυγχάνοντας το στόχο του υπενθυμίζονταςστουςσυμπολίτες την ιστορία και το ρόλο της Δημοτικής Αγοράς στην Ξάνθη.
 
Ένας χώροςπαντρέματος της ύλης με το πνεύμα
Για μια καινοτομία που η Ξάνθη (και μία πόλη ακόμη) πρώτηπροώθησε δημιουργώντας το 1940 ένα χώρο διάθεσης των ευπαθών προϊόντωνπουπρωτύτερα βρισκόταν διασκορπισμένα σε όλη την πόλη και ανεξέλεγκταχωρίςυγιεινή και ασφάλεια, μίλησε ο φιλόλογος –συγγραφέας κ. ΘανάσηςΜουσόπουλοςπαραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του κτιρίου τηςΔημοτικήςΑγοράς, αλλά και της πόλης κατά την περίοδο ανέγερσής του. Ο κ.Μουσόπουλοςδίνοντας βαρύτητα στη σημασία της ημέρας, σημείωσε: «έχουμε συνηθίσειναμιλούμε μόνο για το πνεύμα και όχι για την ύλη, αλλά δεν είναι δυνατόναυπάρξει ύλη χωρίς πνεύμα. Η δημοτική αγορά ξεκίνησε στα πλαίσια μιαςπροσπάθειας να φτιάξουμε στην πόλη μας εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού ναέχουμεσύγχρονα σφαγεία , δημοτικό νοσοκομείο και δημοτική αγορά. Και μπορείναφαίνεται θέμα υλικό, αλλά είναι κατ’ ουσία πνευματικό- πολιτιστικό. Σταχρόνιαπου πέρασαν η Φιλαρμονική και η αγορά συνυπήρχαν. Θυμόμαστε πρινδεκαετίες στηνκορυφή αυτού του κτιρίου να κάνει σε αντίξοες συνθήκες πρόβα ηφιλαρμονική..Αυτό το πάντρεμα της ύλης με το πνεύμα γιορτάζουμε σήμερα».
Συνοπτικά για την ιστορία της Δημοτικής Αγοράς μίλησε και οιστορικός κ. Θωμάς Εξάρχου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης κ.ΓιώργοςΠαυλίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπασταματίου (λόγω απουσίας τουδημάρχουστην Αθήνα), ο επικεφαλής της Δ.Π. ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ κ. ΧρίστοςΠούλιοςκαι ο επικεφαλής της Δ.Π. ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ κ. Νίκος Ανταμπούφης.Τοσύνολο των ξανθιωτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση καλωσόρισε  και ευχαρίστησε ο κ.Γιώργος Μπατζακίδης,πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών.
 
Προσφορά στιςεπόμενες γενιές
Ο κ. Παυλίδης στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι τα εύσημααποδίδονται στους επαγγελματίες που έχουν καταφέρει να κάνουν ελκυστικήτηνδημοτική αγορά και που παραδίδουν αυτό το κομμάτι πολιτισμού καιιστορίας στιςεπόμενες γενιές. Χαρακτηριστικά δήλωσε:: «το να ανατρέχεις στην τοπικήιστορίαέστω και στα πρόσφατα χρόνια είναι σημαντικό, το να την κεφαλαιοποιείςκαι νατην παραδίδεις στις επόμενες γενιές είναι ακόμη ποιο σημαντικό».
 
Η Δημοτική Αγοράδίνει το δικό της τόνο και άρωμα στην πόλη
Τη χαρά και την ικανοποίησή του εξέφρασε για την εκδήλωσηκαι για τα 70 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας της δημοτικής αγοράς ο κ.Παπασταματίου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ξανθιώτικη οικογένεια ή καιεπισκέπτης που να μη έχει επισκεφτεί και να μην έχει ψωνίσει από τηδημοτικήμας αγορά. Κι αυτό οφείλεται στους επαγγελματίες που με την εξαιρετικήτουςποιότητα και τις πολύ καλές τους τιμές κάναν φίλους όλους τουςξανθιώτες».
 
Να πάρει τη θέση πουτης ανήκει με την προβολή της και τη στήριξή μας
Ο κ. Πούλιος στάθηκε στο πλευρό των επαγγελματιώνπαροτρύνοντας το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης να στηρίξει τουςεπαγγελματίεςτης Δημοτικής Αγοράς, ώστε «αυτό το παραδοσιακό κομμάτι της αγοράς ναπάρει τηθέση που της πρέπει και οι καταστηματάρχες να νιώσουν ότι ο ξανθιώτικοςλαόςτους αγκαλιάζει. Συγκεκριμένα δήλωσε: «σε μια εποχή που η αγοράχειμάζεται καιη κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, τέτοιες εκδηλώσεις αξίζουν τηνστήριξήμας. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους ξανθιώτες να προτιμούν τοπαραδοσιακό αυτόκομμάτι και τους κρεοπώλες που πήραν αυτή την πρωτοβουλία καιφημίζονται γιατην ποιότητα και τις τιμές τους, αλλά κυρίως για το χαμόγελο με τοοποίοαντιμετωπίζουν τον πελάτη».
Ακόμη αναφέρθηκε στη συντήρηση του κτιρίου που αποτελείιδιοκτησία του δήμου, λέγοντας ότι: «είχα τονίσει και πριν τιςπερασμένεςεκλογές ότι το κτίριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Προεκλογικά έγινανκάποιεςκινήσεις, έστρωσαν πλακάκια, και μετά πάλι αφέθηκε στο έλεός της ηαγορά,ωστόσο αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη, ένα οίκημα παραδοσιακό, ένακτίσμαδιατηρητέο που πρέπει να αξιοποιηθεί, να συντηρηθεί το ακίνητο, ναπροβληθεί ηδραστηριότητα των επαγγελματιών και να αναδειχθεί».
 
Τιμούμε τουςκαταναλωτές που μας τιμούν από γενιά σε γενιά
Ο κ. Μπατζακίδης ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στηνεκδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι σκοπό της ήταν να τιμήσει «τουςκαταναλωτές πουτιμούν τη δημοτική αγορά από γενιά σε γενιά στα καταστήματα τωνπατεράδων μαςκαι σήμερα δικά μας». Διευκρίνισε ότι επιθυμία των επαγγελματιών τουσωματείουήταν από καιρό να γίνει μια τέτοια εκδήλωση, αλλά οπωσδήποτε τα 70χροναγενέθλια της δημοτικής αγοράς ήταν η καλύτερη ευκαιρία. Μάλιστα,πρόσθεσε ότι ηανταπόκριση του κόσμου δίνει την ώθηση και τη διάθεση ναπραγματοποιηθούν καιάλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον. Δεν παρέλειψε ωστόσο, νασημειώσει ότι ηδημοτική αρχή θα πρέπει κάποια στιγμή να σκύψει στα προβλήματα τηςδημοτικήςαγοράς, όπως πχ η ανάγκη να βαφτεί το κτίριο, πράγμα που δεν έχει γίνειεδώ και13 χρόνια. «Ακόμα και τα λεωφορεία εσωτερικού τουρισμού κάνουν τηνπρώτη τουςστάση εδώ και άρα το κτίριο αποτελεί εικόνα που θα πρέπει να προβληθείσαν‘κόσμημα’ της πόλης», επεσήμανε ο κ. Μπατζακίδης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…