Τώρα τα …μαζεύουν για τη Ραμσάρ!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Ανάσα ανακούφισης πήραν οι δήμαρχοι των παραλιακών δήμωνΤοπείρου και Αβδήρων όταν διαπίστωσαν ότι έγιναν αποδεκτές οιπαρεμβάσεις τουςαπό τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του οποίου το ΔιοικητικόΣυμβούλιομε  την συμμετοχήκαι του κ. Οικονόμουεκπροσώπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και του κ. Χατζηευαγγέλου καιΤσακίρη,συνεδρίασε την Τρίτη 31 Αυγούστου στις 11 το πρωί στα γραφεία τηςυπερνομαρχίας. Ικανοποιημένος όμως δήλωσε και ο πρόεδρος του Φορέα κ.ΜάνοςΚουτράκης καθώς όπως είπε ξεκαθαρίστηκε ένα ζήτημα που δημιούργησεπροβληματισμό στην τοπική κοινωνία «χωρίς λόγο», όπως είπε, καθώς « οι αλλαγές που αναφέρθηκαν και κυρίως αυτές πουαφορούν στην ΦτΑή στα Λουτρά της Ποταμιάς ήταν απλά εισηγήσεις των μελετητών» και κατάσυνέπειαδεν έχουν κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα προς τον Φορέα, ούτε βεβαίωςδιεκδικούντο αλάθητο και δεν επιδέχονται διορθώσεις.
 
Αυτή η ΚΥΑ θα γίνειΠ.Δ. απλά θα μπουν κάποιες «πινελιές»…
Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλουνιώθει ικανοποιημένος και η ικανοποίησή του απορρέει από το γεγονός ότιέγινεαποδεκτή η παρέμβασή του δηλαδή: Το μόνο που συζητάμε είναι ένα Π.Δ.επί τοβέλτιστο της ΚΥΑ και όχι επί το χείρον…Έτσι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τοΠ.Δ. θαεκδοθεί με βάση την υπάρχουσα ΚΥΑ και απλά θα προστεθούν κάποιεςδιευκρινήσεις, θα αποσαφηνιστούν κάποιες ασάφειες της ΚΥΑ σχετικά με κάποιεςπεριοχές της Αζώνης που αφορούν την συγκεκριμενοποίηση των δραστηριοτήτων καιαγροτοκτηνοτροφικώνεκμεταλλεύσεων που επιτρέπονται κάτι που ήταν απόλυτα συγκεκριμένο στηνΚΥΑ.
 
Τα μπέρδεψαν οιμελετητές;
Ο πρόεδρος του Φορέα μιλώντας στο «Ε» διευκρίνισε ότιυπάρχουν δύο διαφορετικές διαδικασίες. Ο Φορέας κατόπιν εντολής από τουπουργείο πρέπει να εκπονήσει ένα Διαχειριστικό Σχέδιο για το ΕθνικόΠάρκο τοοποίο ουσιαστικά θ’ αποτελεί τον οδικό χάρτη δράσης του Φορέα με στόχοπάντατην καλύτερη  προστασίατων περιοχώνυψηλής οικολογικής σημασίας. Παράλληλα η υπάρχουσα ΚΥΑ έχει εκπέσει στοΣτΕ καιπρέπει να γίνει Π.Δ. που έχει ισχύ για 5 χρόνια. Ανέθεσε λοιπόν σε μελετητές της υπερνομαρχίαςκαθώς ο Φορέας εποπτεύεται από την Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας –Ξάνθης, νακαταρτίσουν ένα σχέδιο και να κάνουν τις προτάσεις τους: «Ότι ειπώθηκεγια τηΦτΑ και τα Λουτρά Ποταμιάς για αποχαρακτηρισμό των ζωνών κ.λ.π. ήτανεισηγήσειςτων μελετητών που δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν από το Φορέα Γιαπαράδειγμασ’ ότι αφορά τα Λουτρά έκαναν λάθος οι μελετητές καθώς πρόκειται γιααστικήπεριοχή. Επίσης σ’ ότι αφορά τη ΦτΑ η περιοχή στην οποία υπάρχουνκτίρια μπορείνα αξιοποιηθεί και προβλέπεται από την ΚΥΑ, όχι όμως στο κομμάτι πουδενυπάρχουν το οποίο παραμένει ως έχει. Ουσιαστικά το Π.Δ. θα βασιστείστηνυπάρχουσα ΚΥΑ απλά θα υπάρξουν μικρές αλλαγές που θα βελτιώνουν τηνΚΥΑ. Έτσιθα διευκολυνθούν και οι κτηνοτρόφοι που με την υπάρχουσα ΚΥΑ δενμπορούσαν ναπάρουν άδειες», επισημαίνει ο κ. Κουτράκης.
Πολύ κακό για το τίποτα ή τα μάζεψαν τα πράματα λόγω τηςαντίδρασης που υπήρξε;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ισχύει για ένα ακόμη μήνα η περαίωση

Ανάσα για τους επαγγελματίες που έχασαν την περαίωση – το φορολογικό κλείσιμο των βιβλίων …