Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ταπί και… καμία ψυχραιμία στην τοπική αγορά

Ταπί και… καμία ψυχραιμία στην τοπική αγορά

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τέλος στις εκπτώσεις και «ποδαρικό» στη χειμερινή περίοδο2010 η σημερινή ημέρα και η εικόνα της τοπικής αγοράς προμηνύει ότιέρχεταιδύσκολος και ‘θερμός’ χειμώνας για τις μικρές και μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις,αφού και η ελπίδα της ανάκαμψης μέσω των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε μηφέρνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με εξαίρεση τις πρώτες μέρες τωνεκπτώσεων, που ο κόσμος ‘έριξε’ ότι διέθετε στην τοπική αγορά, ηκινητικότητατις υπόλοιπες μέρες ήταν υποτονική, πράγμα που ως αποτέλεσμα είχε τηνπεραιτέρωπτώση του τζίρου και την επιδείνωση της κατάστασης για την επιβίωση τωνξανθιώτικων επιχειρήσεων.
Κομμάτι του συνολικού αρνητικού κλίματος αποτελεί ηξανθιώτικη αγορά, αφού κλυδωνισμοί και ελεύθερη πτώση αναμένεται ναπαρουσιαστούν σε όλη την Ελλάδα τον φετινό χειμώνα με συνέπειεςοδυνηρές.Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι σεπανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων (0-49 άτομα), 170.000 εκτιμάται ότιθακλείσουν μέσα στο 2011. Δηλαδή μία στις 5 επιχειρήσεις θεωρεί πολύπιθανό ναπροχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που το 2009 τοποσοστόαυτό ήταν το μισό. Ακόμη προέκυψε ότι, με ένα μετριοπαθές σενάριο,υπολογίζεταιότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσειςαπασχόλησηςμέχρι το τέλος του 2011 (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Το58% όσωνερωτήθηκαν τάσσονται υπέρ ενός κοινωνικού διαλόγου, ωστόσο εκείνο τοστοιχείοπου προκαλεί ανησυχία είναι ότι 48% προτείνουν ως μέσο αντίδρασης τη μηκαταβολή της φορολογίας, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει σάλο στηλειτουργία τηςΠολιτείας.
 
Βουλγαρικά μπιτονάκιαβενζίνης με μινι-μπας στην ξανθιώτικη αγορά!
Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης προχώρησε στη διεξαγωγήέρευνας για τα καταστήματα της τοπικής αγοράς απ’ όπου τα αποτελέσματα–που θαανακοινωθούν σύντομα- είναι αποκαρδιωτικά. Ο μέσος όρος της πτώσης τουτζίρουκυμάνθηκε στο 20-30%, λίγα ήταν τα καταστήματα που κατάφεραν να‘κρατηθούν’,ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή των χωματουργικών προϊόντωνη πτώσητου τζίρου είναι της τάξης του 75%! Επιπλέον, προέκυψε ότι και ητουριστικήκίνηση παρουσίασε πτώση, παρά την κινητικότητα στην τουριστική οδό,αφού οιεπισκέπτες δεν διοχετεύτηκαν στις ξανθιώτικες παραθαλάσσιες περιοχές,αλλάπροτίμησαν τις παραλίες της Κεραμωτής και της Θάσου.
Εν τω μεταξύ μείζων προβληματισμό και αναστάτωση στον κύκλοτων τοπικών επαγγελματιών προκαλεί η διαπίστωση ότι όλο και μεγαλύτερεςδιαστάσεις παίρνει η διακίνηση ειδών από τη Βουλγαρία, που δενπεριλαμβάνειμόνο τρόφιμα και απορρυπαντικά αλλά και βενζίνη! Μίνι- μπας έρχονταιαπό τηγειτονική χώρα μεταφέροντας είδη καθαριότητας, είδη προικός καιμπιτονάκια μεβενζίνη, ενώ μάλιστα εκτελούν και παραγγελίες! Μεγαλύτερο πρόβλημααντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της οδού Τσαλδάρη απ’ όπου περνούν τα…εμπορευόμενα οχήματα. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε από τον Εμπορικό ΣύλλογοτηςΞάνθης, ο οποίος εφιστά της προσοχή δημοτικών, αστυνομικών καιτελωνειακώναρχών, με σκοπό να υπάρξει μία υπεύθυνη συντονισμένη κίνηση, αφενόςγιατί ηδραστηριότητα αυτή εμπίπτει στα όρια της παρανομίας και αφετέρου διότιηέλλειψη καταστολής θα οδηγήσει στην ενίσχυση του φαινομένου και θαεκτιναχθούντα διαφυγόντα κέρδη.
 
Πυραμίδα το σύστηματης κατάρρευσης της αγοράς
Παρά τις μεγάλες εκπτώσεις από την πρώτη μέρα των εκπτώσεωνπου έφτασαν το 50% στην αρχή και έφτασαν έως το 70% τις τελευταίεςημέρες τηςπεριόδου των προσφορών, καθολική είναι η πτώση του τζίρου, σύμφωνα μετιςδιαπιστώσεις του προέδρου της ΟΕΒΕ κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, ο οποίος μαςμετέφερε την εκτίμηση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ ότι το σύστημα είναιπυραμίδα,αφού ο ένας χρωστά στον άλλο, δυσκολεύεται, χρεοκοπεί και αφήνειακάλυπτεςεπιταγές. Ο κ. Τσιακίρογλου εξηγεί η κατάσταση δεν αναμένεται ναβελτιωθεί αφούτο μικρό εισόδημα και η πεσμένη ψυχολογία λόγω του κλίματος πουεπικρατεί δενφέρνουν ρευστό στην αγορά. «Μπορεί η ΕΕ να θέλει να παρουσιάσειβελτίωση τουκλίματος στην οικονομία της χώρας μας, αλλά η τσέπη άλλα λέει»σημειώνει ο κ.Τσιακίρογλου, προβλέποντας ότι άσχημες εξελίξεις έρχονται για τιςεπιχειρήσειςτης Ξάνθης, προσθέτοντας ότι: «παρά το γεγονός ότι οι απολύσεις είναιτο έσχατομέσο για τους επαγγελματίες, αυτοί αναγκάζονται να απολύσουν, να κάνουνπερικοπές, να προσλάβουν με μερική απασχόληση, να μειώσουν το ωράριο,αφού ηανάκαμψη δεν έρχεται». Επίσης, συμπληρώνει ότι χωρίς το ποθητόαποτέλεσμαμένουν οι πρωτοβουλίες των επαγγελματιών, όπως η εξ ολοκλήρουαπορρόφηση τουΦΠΑ που υιοθετήθηκε αλλά δεν βελτίωσε την κατάσταση. Και μάλιστα, αυτόπου γιατον κ. Τσιακίρογλου έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η εικόνα όπωςδιαμορφώνεται θα φέρει ανακατατάξεις: «κινδυνεύει να χαθεί η μεσαίατάξη, ενώ οχειμώνας αναμένεται ‘θερμός’ και με απροσδιόριστες εκρήξεις καιδιαδηλώσειςδιαμαρτυρίας».
 
Μόνη διέξοδος να μαςστηρίξουν οι ξανθιώτες
Την ανησυχία αυτή μοιράζεται και ο πρόεδρος του ΕμπορικούΣυλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης, που διαπίστωσε και ο ίδιος τηνπτώση τουτζίρου στην πλειονότητα των καταστημάτων της τοπικής αγοράς παρά τηνπερίοδοτων εκπτώσεων, κατάσταση, που, όπως είπε, αναπόφευκτα οδηγεί στοκλείσιμο τωνεπιχειρήσεων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μόνη διέξοδος είναι «να μαςστηρίξει ηκοινωνία της Ξάνθης. Να μην πηγαίνουν στα πολυκαταστήματα γιατί τακέρδη τουςδεν τα διοχετεύουν εδώ, αλλά τα πηγαίνουν έξω». Όπως εξήγησε ο κ.Αλεξιάδης, ητοπική αγορά έχει ξεκινήσει να καλλιεργείται μια τέτοια συνείδηση, αλλάχρειάζεται πολύς δρόμος ακόμα για να καταφέρουμε να ‘χτίσουμε’ μίατέτοιακουλτούρα που θα στρέφεται προς το ντόπιο- το ξανθιώτικο- το ελληνικόπροϊόν.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου πρόσθεσε ότι διαφωτιστικάτης εικόνας της αγοράς αλλά και βοηθητικά των πρωτοβουλιών που πρέπεινααναληφθούν και της στάσης που είναι ανάγκη να υιοθετηθεί από τηνξανθιώτικηκοινωνία, θα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που θα ανακοινωθούν τιςεπόμενεςημέρες.
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…