Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Κοινό μέτωπο υπεράσπισης της ΚΥΑΣ Ραμσάρ

Κοινό μέτωπο υπεράσπισης της ΚΥΑΣ Ραμσάρ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Την ώρα που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦορέαΔιαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, προκειμένου να συζητηθεί η εισήγηση τωνμελετητών εν όψει της μετατροπής της ΚΥΑ που υπογράφτηκε το 2008 σεΠροεδρικόΔιάταγμα και των αλλαγών στην οριοθέτηση των ζωνών που εισηγούνται–σήμερα στις11 το πρωί – και την ώρα που ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου τουΠΑΣΟΚ καιβουλευτής Ξάνθης κ. Ξυνίδης δηλώνει ότι: « η εισήγηση που υπάρχει βάζεικάποιεςβάσεις καλής συζήτησης και η διαδικασία είναι ανοιχτή», κοινό μέτωπο αντίδρασης δημιουργήθηκε απότους δημάρχους των παραλιακών δήμων του νομού Τοπείρου – Αβδήρων κ.Χατζηευαγγέλου και κα Τσακίρη αντίστοιχα, εκεί όπου επικεντρώνονται οιαλλαγές  με τονβουλευτή της Ν.Δ. Ξάνθηςκ. Αλέξανδρο Κοντό. Ήδη ο κ. Κοντός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ενώ οιδήμαρχοιπροετοιμάζονται εκ νέόυ για αγώνα προκειμένου να μην αλλάξει η ΚΥΑ τηνοποίαθεωρούν ότι ήταν εξορθολογισμένη σε σχέση μ’ αυτά που ίσχυαν μέχρι τότεκαισαφώς ευνοϊκότερη για την ανάπτυξη της περιοχής.
 
«Απαράδεκτη», χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές στη Ραμσάρο δήμαρχος Τοπείρου
Εκ διαμέτρου αντίθετος με την εισήγηση των μελετητών και τιςαλλαγές που προτείνουν για την οριοθέτηση των ζωνών δηλώνει ο δήμαρχοςΤοπείρουκ. Χατζηευαγγέλου. Σημειώνεται ότι η εισήγηση αφορά την περιοχή τηςπρώην«Φωνής της Αμερικής» που την μεταφέρει από την Β5 Ζώνη (όπως ήτανχαρακτηρισμένη στην ΚΥΑ) στην Α ζώνη όπου επιτρέπονται μόνο επισκέψειςκαικαμιά άλλη δραστηριότητα τουριστικής αξιοποίησης.
«Το προτεινόμενο σχέδιο είναι απαράδεκτο. Πρέπει ναανατραπεί προτού καν ξεκινήσει. Θέλουμε να παραμείνει η ΚΥΑ ως έχει καιναγίνει Προεδρικό Διάταγμα. Είμαστε διατιθέμενοι να το ξανασυζητήσουμεμόνο καιμόνο αν υπάρχουν προτάσεις βελτίωσης και πιο θετικές για την τουριστικήανάπτυξη της περιοχής , αν προταθούν περισσότεροι θύλακες ανάπτυξης,.Δεν θ’αφήσουμε να καταδικαστεί η περιοχή μας. Είναι γνωστό ότι υπάρχειενδιαφέρον γιατουριστικές επενδύσεις…Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι όποιεςδραστηριότητες θαείναι εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Θα προστατεύσουμε τοπεριβάλλον…Είμαστεδιατιθεμένοι να αγωνιστούμε να μην περάσει κάτι δυσμενές για τηνπεριοχή μας.Να το βελτιώσουμε ναι όχι να πάμε προς το χειρότερο», δηλώνει στο  «Ε» ο κ. Χατζηευαγγέλου.
 
Δυναμικές αντιδράσεις εξαγγέλλει η δήμαρχος Αβδήρων
Στο μεταξύ και η κα Τσακίρη… δίνει χέρι στον κ.Χατζηευαγγέλου υπερθεματίζοντας: «Δεν θ’ αφήσουμε να μαραζώσει εκ νέουηπεριοχή μας. Θα ξεσηκωθούμε όλοι στο δήμο μας και στους παραλιακούςοικισμούς.Κάναμε τόσο αγώνα από κοινού με τους δημάρχους τον κ. Νομάρχη και τονκ. Κοντόγια να έχουμε επιτέλους μια ΚΥΑ ευνοϊκή για τις περιοχές μας και τώραθέλουν νατην ακυρώσουν και να την αλλάξουν. Σύσσωμη τη τοπική αυτοδιοίκηση τουνομού μαςσυνεργάστηκε σ’ αυτό. Υπάρχει απόφαση της ΤΕΔΚ. Θα δώσουμε από κοινούτον αγώνααν επιμείνει ο Φορέας. Δεν θ’ αφήσουμε να θαφτεί η περιοχή μας! Ας τοκάνουνΠροεδρικό Διάταγμα. Ποιος τους δεσμεύει. Πρέπει ν’ αλλάξουν την ΚΥΑ;Μήπως τοχρησιμοποιούν ως πρόσχημα;». Η κα Τσακίρη πρόκειται να συγκαλέσειέκτακτοδημοτικό συμβούλιο με εισήγηση για το θέμα ενώ προτίθεται να φέρει τοθέμα στηνΤΕΔΚ.
 
«Παράθυρο» για αλλαγές αφήνει ο Σωκράτης Ξυνίδης. Βολές κατάΠαυλίδη – Τάτση  -Κοντού
Το θέμα αυτό έχει ανοίξει ένα ευρύ πεδίο αντιπαράθεσηςμεταξύ των δύο βουλευτών του νομού μας κ. Ξυνίδη και Κοντό καθώς οιδηλώσειςτου νομάρχη κ. Παυλίδη ότι η νέα οριοθέτηση θα είναι ταφόπλακα για τηνανάπτυξητου νομού μας αποτέλεσαν τη θρυαλίδα που πυροδότησε αιχμηρές δηλώσειςαμφοτέρων
Ξυνίδης: ««Ο κύριος Παυλίδης και ο κος Τάτσης θα έπρεπεπρώτα μας πουν πως οριοθέτησαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι μεΠροεδρικόΔιάταγμα την προηγούμενη κατάσταση. Το τί είναι ταφόπλακα και τί όχι,έχει νακάνει με την επιχειρηματολογία όσων το λένε. Θα έλεγα ότι η εισήγησηπουυπάρχει βάζει κάποιες βάσεις καλής συζήτησης και η διαδικασία είναιανοιχτή. Ανέχει κάποιος να προτείνει κάτι ας το κάνει και να αφήσουν τα περί“ταφόπλακας”αυτοί που επί χρόνια έχοντας την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου και σεεπίπεδοκεντρικής εξουσίας, δεν έδωσαν καμία ανάπτυξη σε όλη αυτή τη ζώνη μετιςπροστατευόμενες περιοχές, δεν έγινε κανένα βήμα μπροστά. Ας τα αφήσουναυτά καιας μιλήσουν κάποιοι άλλοι για το μέλλον».
 
Κοντός: «Ας μας πει ο κ. Ξυνίδης ασχολήθηκε με κανένα θέμαπου αφορά τον νομό του;»
Ο κ. Κοντός μιλώντας στο «Ε»: «Θεωρώ απαράδεκτο αυτό πουμεθοδεύεται με τη Ραμσάρ στην περιοχή μας. Προσπαθούν να ακυρώσουν μιαπολύσημαντική προσπάθεια που κάναμε με την ΚΥΑ που υπογράφτηκε και δίνειγια πρώτηφορά προοπτικές ανάπτυξης στο νομό μας. Η αντίδραση μας θα είναιδυναμική…Τοάλλοθί τους για την αβελτηρία για τις καθυστερήσεις και για ότιεποικοδομητικόκάναμε για το νομό μας αυτά τα χρόνια δεν ισχύει πια …Ας μας πει ο κ.Ξυνίδηςτι έχει κάνει για το νομό του ; Ασχολήθηκε με κανένα θέμα που αφορά τοννομότου;  Τι έχει κάνειγια το αρδευτικό πουκινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ή για το οικόπεδο της ΣΕΒΑΘ που μένειαναξιοποίητο ή για το ζαχαρουργείο που έγινε συσκευαστήριο ενώ υπήρχανμελέτεςγια βιοαιθανόλη. Τώρα έρχονται να σταματήσουν την ΚΥΑ. Ας το σταματήσειόσο είναικαιρός μέσω τη κας Μπιρμπίλη που διόρισε του δικούς της στον Φορέα. Ανδεν τοκάνει θα μας βρει όλους ενωμένους απέναντι του»!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …