Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ένα ρομπότ στην υπηρεσία της καθαριότητας

Ένα ρομπότ στην υπηρεσία της καθαριότητας

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σε …ρομποτική εποχήπερνά η διαχείριση των σκουπιδιών στο Δήμο Ξάνθης με την εγκατάστασηκαιλειτουργία του πρώτου ρομποτικού κάδου, ο οποίος μ’ ένα σύστημααυτοποιημένηςλειτουργίας σ’ όλα τα στάδια ( από το αυτόματο άνοιγμα με φωτοκύτταροκαι τηνενημέρωση του δημότη έως τον αυτόματο καθαρισμό του και την τηλεφωνικήενημέρωση του αρμοδίου υπαλλήλου της υπηρεσίας καθαριότητας ότανυπάρχειπληρότητα πάνω από 70% προκειμένου να σταλεί το ειδικό απορριμματοφόροπου θατον αδειάσει).
Ο δήμαρχος Ξάνθης κ.Μιχάλης Στυλιανίδης και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την καθαριότητα κ.ΚώσταςΓιαντζόγλου έκαναν την παρουσίαση του κάδου στα τοπικά ΜΜΕ,εγκαινιάζονταςπαράλληλα και την λειτουργία του, το μεσημέρι της Τετάρτης 25Αυγούστου. Ορομποτικός κάδος λόγω και της εμφάνισής του ( εξωτερικά μοιάζει μεφοίνικα)τράβηξε το ενδιαφέρον και των περαστικών που ζητούσαν να πληροφορηθούνγια τηνλειτουργία του αλλά και δεν έχασαν να ρωτήσουν τον κ. δήμαρχο … «τι θαγίνει μετην ανακύκλωση».
 
Ένας ακριβός αλλάαπαραίτητος κάδος
Ο κ. δήμαρχος μιλώντας στους δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότιο κάδος που στοίχισε στο δήμο 75.000 ευρώ( συν ΦΠΑ) είναι ακριβόςωστόσο εκτιμάότι θ επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργείται από τους συμβατικούςκάδους καιγι’ αυτό το λόγο προτίθεται μέσω από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να τοποθετήσεικιάλλους κάδους μετά από ένα χρονικό διάστημα: «Απόσήμερα αρχίζει η λειτουργία του ρομποτικού κάδου απορριμμάτων καιθεωρήσαμε επιβεβλημένη την παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου ώστε μέσωημών ναενημερωθεί ο κόσμος για τον τρόπο λειτουργίας του. Αρχίζει λοιπόν μίακαινούριαεποχή, θα έλεγα, για την διαχείριση των απορριμμάτων και των αστικώναποβλήτωνγενικότερα. Είναι ο πρώτος ρομποτικός κάδος που λειτουργούμε στο δήμομας καιπιστεύω πως θα μείνουμε ευχαριστημένοι ώστε στο μέλλον και σε άλλασημεία τηςπόλης, όχι μόνο κεντρικά αλλά και στις γειτονιές, όπου υπάρχουν μεγάλεςποσότητες απορριμμάτων, να βάλουμε κάδους αυτής της μορφής και νααπαλλαγούμε,κατά κάποιο τρόπο, από τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στηνλειτουργία τωνσυμβατικών κάδων απορριμμάτων μέχρι σήμερα. Επίσης θέλω να τονίσω ότι οκάδοςαυτός θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την οδό Ηρώων αλλά και την ευρύτερηπεριοχή,διότι η χωρητικότητά του, με τα συστήματα συμπίεσης που διαθέτει, είναιπερίπουαυτή που έχουν 40 συμβατικοί κάδοι. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι ηυπηρεσίαΚαθαριότητας θα προσέχει πλέον αυτό τον χώρο, ιδιαίτερα τον πρώτοκαιρό, ώστενα διατηρηθούν οι προδιαγραφές του ρομποτικού κάδου και να μην έχουμεπαρενέργειες. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα μείνει ευχαριστημένος καιμετά απότην λειτουργία του για κάποιους μήνες, σχεδιάζω να εντάξω σεπρογράμματα,ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΠΑ, την προμήθεια καιλειτουργία καιάλλων κάδων χωρίς βεβαίως να επιβαρύνουμε οικονομικά τους δημότες,διότι είναιαλήθεια ότι το κόστος ενός τέτοιου κάδου είναι αρκετά υψηλό και δενμπορούμεσαν δήμος να το επωμιστούμε. Το κόστος του, πιο συγκεκριμένα, είναι65.000 ευρώσυν το ΦΠΑ, δηλαδή η συνολική δαπάνη για την προμήθειά του αγγίζει τις75.000ευρώ, νομίζω όμως ότι τα οφέλη θα είναι αρκετά και δεν πρέπει,προκειμένου ναδιαφυλάξουμε την καθαριότητα και την δημόσια υγεία, να μείνουμε στοκοστολόγιοαυτό, το οποίο είναι αλήθεια πως είναι υψηλό. Τέλος, πρέπει να τονίσωότι ορομποτικός κάδος δεν θα δημιουργήσει προβλήματα αναφορικά με οσμές,αφούκλείνει αεροστεγώς και θα πλένεται εσωτερικά με απορρυπαντικά πουτοποθετούνταισε αυτόν, τα δε υγρά της συμπίεσης θα πηγαίνουν απευθείας στο δίκτυοακαθάρτων,οπότε δεν θα έχουμε κυριολεκτικά κανένα πρόβλημα από την λειτουργίατου».
 
Άλλο ΣχέδιοΔιαχείρισης και άλλο ρομποτικός κάδος – Έτοιμο το ΚΔΑΥ στο νομό μας
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι είναι ξεχωριστά και αλληλένδετηως λειτουργία του Σχεδίου Διαχείρισης και του ρομποτικού κάδου καθώς οκάδοςλειτουργεί μόνο με ζυμώσιμα υλικά και το Σχέδιο περιλαμβάνει μιαολοκληρωμένηΔιαχείριση: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,με την λειτουργία του όλου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, μέσωτηςΔΙΑΜΑΘ, αφού ο ρομποτικός κάδος θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο γιαταζυμώσιμα απορρίμματα και όχι για τα υλικά συσκευασίας και όλα αυτά πουαποκαλούμε ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Ήδη πάντως ξέρετε ότι το ΚέντροΔιαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) για το νομό μας είναιέτοιμο καιπεριμένουμε την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών νααποδεσμεύσουν,τουλάχιστον γι’ αυτό τον τομέα, τις προσλήψεις προσωπικού ώστε νααρχίσει ηστελέχωση και η λειτουργία του συστήματος, ελπίζω μέχρι τα τέλη τουχρόνου. Ήδηστην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, όπου τελείωσε νωρίτερα ηκατασκευή τουΚ.Δ.Α.Υ. της τελευταίας, άρχισε να γίνεται και η προμήθεια των σχετικώνκάδωνκαι μέσα στις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει το σύστημα. Ο επόμενοςνομός, όπουθα έχουμε λειτουργία Κ.Δ.Α.Υ. αλλά και της ανακύκλωσης υλικώνσυσκευασίας,είναι ο νομός Ξάνθης».
 
Λόγος περίανακύκλωσης…
Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος απαντώντας και στους πολίτες σ’ότι αφορά την ανακύκλωση:Με την λειτουργία του ΚΔΑΥ: «Τότεθα τοποθετηθούν και οι λεγόμενοι πράσινοι και μπλε κάδοι, που θα είναιαποκλειστικά για την ανακύκλωση αυτών των υλικών, όπου θα γίνεται ησυγκέντρωσήτους για να ακολουθεί η μεταφορά και διαλογή τους στο Κ.Δ.Α.Υ., ενώ στησυνέχεια και αφού αποκτήσουν οι συμπολίτες μας την απαραίτητη συνείδησηδιαχείρισης των απορριμμάτων, θα υπάρξουν και πιο εξειδικευμένοι κάδοιανακύκλωσης, για να γίνεται η διαλογή τους στην πηγή».
 
Ένας κάδος πουμιλάει…
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Γιαντζόγλου, παρουσίασε τασυστήματα λειτουργίας του κάδου:Ενεργοποιείται μέσω φωτοκύτταρου,ανοίγονταςτην καταπακτή, η οποία έχει αισθητήρες πίεσης για την αποφυγήατυχημάτων,δέχεται τα απορρίμματα και στη συνέχεια τα συμπιέζει, ελαττώνονταςσημαντικάτον όγκο τους. Στη συνέχεια ενεργοποιείται φωνητική λειτουργία για ναενημερώσει τους χρήστες του ότι είναι έτοιμος για την υποδοχή και νέωναπορριμμάτων. Όταν οι κάδος ρομπότ γεμίσει, ενημερώνει αυτομάτως τηνειδικήυπηρεσία του Δήμου μέσω ενός control room,συμπιέζουν το περιεχόμενό τους και αθόρυβα το αδειάζουν στο όχημα τουΔήμου(απορριμματοφόρο). Αμέσως μετά, ο κάδος πλένεται και απολυμαίνεταιαυτόματαχωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον, αφού είναι συνδεδεμένος με το δίκτυοαποχέτευσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…