«Κύμα φυγής» εκπαιδευτικών, κενά και ελλείψεις σε διδακτικόπροσωπικό
Οκτώ συνολικά τα σχολεία διευρυμένου ωραρίου στην Ξάνθη, ταοποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές για περαιτέρω δημιουργικήαπασχόληση
ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και ταδιοικητικά γραφεία καθώς και τα σχολεία βρίσκονται σε «οίστρο» εργασίαςκαιπρογραμματισμού, προκειμένου να διαπιστώσουν και να επιχειρήσουν ναπρολάβουνκενά και προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στη λειτουργίανηπιαγωγείωνκαι σχολείων του νομού. Βασική αιτία ανησυχίας για τη φετινή χρονιάαποτελεί οδιπλασιασμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών σε ΠρωτοβάθμιακαιΔευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που σε συνδυασμό με τον περιορισμό τωνδιορισμώνεκπαιδευτικών και αναπληρωτών, εκτιμάται ότι θα φέρει κενά στα σχολείακαι ένασαφώς προβληματικό ξεκίνημα στη νέα σχολική χρονιά.
Για την εικόνα που παρουσιάζει η προετοιμασία για την έναρξητης νέας σχολικής χρονιάς μίλησαν στο «Ε» ο νέος διευθυντής τουγραφείουΠρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σάββας Μελισσόπουλος και ο πρόεδρος τηςΕΛΜΕ κ.Ευθύμης Σκούπρας, αναλύοντας τον προγραμματισμό, την ετοιμότητα και τηστάσητων καθηγητών, όπως διαμορφώθηκε κυρίως μετά τις αλλαγές στο νόμο γιατοασφαλιστικό.
Κενά που δεδημιουργούν σοβαρή ανησυχία σε δημοτικά και νηπιαγωγεία
Στο στάδιο της εντατικής ενημέρωσης και συνεργασίας με το διοικητικόπροσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται ο νέος διευθυντής τουγραφείουκ Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος, όντας σε θέση να μεταφέρει μία πρώτηεκτίμησητης εικόνας που παρατηρείται στο χώρο των δημοτικών και νηπιαγωγείωντου νομούμας, εξήγησε ότι υπάρχουν μεν ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό,αλλά το«κύμα» συνταξιοδότησης, με περίπου 12 αιτήσεις, δε γεννά ανησυχίες γιασοβαρήδιατάραξη στη στελέχωση των σχολείων.
Η ανασφάλεια τρέπεισε φυγή του καθηγητές
Διαφορετική και περισσότερο ανησυχητική είναι η εικόνα πουδιαπιστώνεται στα γυμνάσια και λύκεια του νομού, όπου οι αιτήσειςσυνταξιοδότησης διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, φέτοςζήτησαννα συνταξιοδοτηθούν 19 άτομα, ενώ το 2009 μόλις 9. Ο κ. ΕυθύμηςΣκούπρας, πρόεδροςτης ΕΛΜΕ Ξάνθης και νέος διευθυντής στο 4ο Γυμνάσιο, εξηγεί ότι αυτή ητάση,που βέβαια είναι εμφανής σε όλη την Ελλάδα –τις 12.000 έφτασανπανελλαδικά οιαιτήσεις συνταξιοδότησης- , προκαλείται κυρίως από το αίσθημαανασφάλειας καιφοβίας που μεταδόθηκε στους εκπαιδευτικούς λόγω των μεταρρυθμίσεων τουασφαλιστικού, οι οποίες και προκαλούν ένα κλίμα αλλαγής του καθεστώτοςκαιδιάτρησης των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, εξηγεί ότιείναιγενικότερη η προσπάθεια περικοπών, που οδήγησε και σε 40% περιορισμότωνλειτουργικών εξόδων, καθώς και σε συρρίκνωση του αριθμού τωναναπληρωτών καιδιορισμών. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Σκούπρας πέρυσι προσελήφθησαν11.000αναπληρωτές, ενώ φέτος 5.000 είναι ο συνολικός αριθμός αναπληρωτών καιδιορισμένων. Γι’ αυτό και καταλήγει στην εκτίμηση, συμπεριλαμβάνονταςκαι τηνετήσια εμπειρία, ότι στην αρχή θα παρουσιαστούν αρκετά κενά, ενώεπιπλέονπροβληματισμό θα δημιουργήσει το πλαφόν των 30 μαθητών ανά τάξη, που θααπαιτήσει αναπόφευκτα περισσότερο εκπαιδευτικό δυναμικό. Ο πρόεδρος τηςΕΛΜΕΞάνθης σημειώνει ότι «οι εκπαιδευτικοί είναι διατεθειμένοι να δουλέψουνπαραπάνω, να κάνουν υπερωρίες, να κοπιάσουν, αλλά απογοητεύονται ότανβλέπουνότι η Παιδεία βρίσκεται συνεχώς σε δεύτερη μοίρα. Λέμε ορθολογισμό καιόχι περικοπές.Θέλουμε έλεγχο και διαφάνεια, αλλά θέλουμε και ο χώρος της Παιδείας ναλειτουργήσει σωστά και να δοθεί η προτεραιότητα που πρέπει».
Απαιτητική η νέασχολική χρονιά, ξεκινά με προκλήσεις
Ο κ. Μελισσόπουλος, ενημερώνοντας ότι ο προγραμματισμός για τηνέα σχολική χρονιά προχωρά κανονικά, με την κάλυψη των ελλείψεων ναδρομολογείται και το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων να είναι έτοιμα ναπαραδοθούντις κατάλληλες ημερομηνίες, χαρακτήρισε απαιτητική τη νέα σχολικήχρονιά λόγωτης κατάστασης που δημιουργεί η οικονομική κρίση, αλλά και εξαιτίας τωνπροκλήσεων που εισάγονται στο χώρο της εκπαίδευσης με κυριότερη τηνκαινοτομίατων δημοτικών σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που θα λειτουργούνυποχρεωτικά απότις 8.15 έως τις 14.00 για όλες τις τάξεις ενώ προαιρετικά το σχολείοθασυνεχίζει τη λειτουργία του έως τις 16.15.
Κατά τη διάρκεια των επιπλέον διδακτικών ωρών οι μαθητέςμπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ξένης γλώσσας,υπολογιστών,γυμναστικής, εικαστικών, χορού, μουσικής και άλλες πολιτιστικέςδραστηριότητες.Οι μαθητές που θα συνεχίζουν να βρίσκονται στο σχολείο μετά τη λήξη τουυποχρεωτικού ωραρίου θα τρώνε, θα ξεκουράζονται και κατόπιν θαακολουθούν τοεκπαιδευτικό πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου. Σημαντικό κριτήριο γιατηνεπιλογή των σχολικών μονάδων , οι οποίες θα υποστηρίξουν το νέοπρόγραμμαεκπαιδευτικής διδασκαλίας είναι η καταλληλότητα των υπαρχουσών υποδομών.
Στην Ξάνθη, 8 σχολεία ορίστηκαν ως διευρυμένου ωραρίου καισυγκεκριμένα το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 5ο, το 6ο, το 10ο, το 12ο και το14ο,συνολικού αριθμού 2.000 μαθητών. Ο κ. Μελισσόπουλος σχολίασε ότι:«οπωσδήποτευπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές και πρόβλημα ενδεχομένως να προκύψειμε τηδυσκολία εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού για τις ειδικότητες, ωστόσο δενπρέπεινα ξεχνάμε ότι πρόκειται για περίοδο δοκιμαστική και για ένα θεσμό πουστηνπορεία της καθιέρωσής του θα ενισχυθεί. Άλλωστε, στόχος είναι ναλειτουργήσεισωστά και να επεκταθεί και στα συμβατικά σχολεία».