Νέα τροπολογία δίνει το δικαίωμα και την δυνατότητα στους φαρμακοποιούς με ειδική πιστοποίηση να κάνουν αντιγριπικά εμβόλια και αντιτετανικό ορό
Για ιστορική αναγνώριση του ρόλου τους μιλούν οι Φαρμακοποιοί- Αντίθετοι οι γιατροί. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Α. Καραδέδος: «Γίνεται αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος»
Με μια ρηξικέλευθη τροπολογία του υπουργείου υγείας αφήνει στα χέρια των φαρμακοποιών ένα μέρος της Πρωτοβάθμιας υγείας. Ειδικότερα τους δίνει το δικαίωμα και την δυνατότητα να κάνουν εμβολιασμούς, με αντιγριπικά εμβόλια αλλά και αντιτετανικό ορό αρκεί βέβαια να έχουν λάβει την ειδική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας : «Οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας». Να σημειώσουμε πως η τροπολογία έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.
Για ιστορική αναγνώριση του ρόλου τους μιλούν οι Φαρμακοποιοί
Ως « Ιστορική αναγνώριση του ρόλου των φαρμακοποιών» χαρακτηρίζουν την τροπολογία οι φαρμακοποιοί καθώς αναβαθμίζει τον ρόλο των φαρμακείων: «κάνοντάς τα να προσεγγίζουν φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτελούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι ανάλογες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας γινόταν άτυπα από τους φαρμακοποιούς. Ειδικά στον αντιγριππικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους από τα φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριππικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών γεγονός που κατά τους φαρμακοποιούς «προσφέρει τεράστια εξοικονόμησης σε όρους διαχείρισης και πόρων για το Σύστημα Υγείας της χώρας, και ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, και τον κατ’ εξοχήν παράγοντα χάρη στον οποίο η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού στα συγκεκριμένα νοσήματα είναι σταθερά και διαχρονικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
Αντίθετοι οι γιατροί – Α. Καραδέδος: «Γίνεται αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος»
Και μπορεί μεν οι φαρμακοποιοί να κάνουν λόγο για «ιστορική» τροπολογία οι γιατροί όμως είναι αντίθετοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιο Καραδέδο πρόκειται για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και θέτει ζήτημα δεοντολογίας: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτή την τροπολογία. Ουσιαστικά γίνεται αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και τίθεται ζήτημα δεοντολογίας χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, εφ’ όσον την προληπτική ιατρική ασκούν οι ΤΟΜΥ για ποιο λόγο να μπλέκονται στη διαδικασία αυτή και οι φαρμακοποιοί. Υπάρχει ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός στον τομέα του φαρμάκου και αντί να προσπαθήσουν να τον ελέγξουν τα μπερδεύουν περισσότερο. Εμείς είμαστε αντίθετοι και θα καλέσουμε τον Φαρμακευτικό σύλλογο Ξάνθης να μην αποδεχτεί να μην μπει σ’ αυτό τον ρόλο».
Το «Ε» αναζήτησε την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα προκειμένου να εκφράσει την θέση του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Μαριάννα Ξανθοπούλου