Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianxan@yahoo.gr
Όσοι περαστικοίοδεύουν το δρόμο από Φανάρι προς Πόρτο Λάγος και συγκεκριμένα περνούναπό τηνπεριοχή της λιμνοθάλασσας (λίγο πριν την Μονή του Αγίου Νικολάου) δενπερνάαπαρατήρητο σ’ αυτούς, ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο. Όλη η περιοχή ένθενκαιένθεν του δρόμου μοιάζει να διανύει μέρες «βαρυχειμωνιάς», καθώςκαταμεσής τουκαλοκαιριού είναι καλυμμένη στα λευκά! Όλη η βλάστηση είναι καλυμμένηαπό έναλευκό πέπλο…
Το πέπλο του…μυστηρίου: κάμπια η κοινή
Και οι πιο αφηρημένοι δεν έχουν παρά να το προσέξουν, οι δε ανίδεοι παντελώς νομίζουνότι πρόκειται για…δίκτυα ψαράδων! Μόνο που δεν πρόκειται για χιόνι ή για άλλο φυσικόφαινόμενο ούτεφυσικά για παρατημένα δίκτυα καθώς ο πέπλος του …μυστηρίου προέρχεταιαπό τηλευκή ουσία που εμφανίζεται σε ένα στάδιο της «μετάλλαξης» ενός είδουςκάμπιαςσε πεταλούδα.
Δεν είναι «αθώες» οικάμπιες
Και προτού προλάβει κάποιος να μας πει και τι μας πειράζουνοι αθώες κάμπιες μετά από διερεύνηση διαπιστώσαμε ότι δεν είναι καιπολύ αθώεςοι κάμπιες. Έτσι στο φάσμα των προσβαλλόμενων φυτών της κάμπιας είναι οηλίανθος,το καρότο, η πατάτα, το ζαχαρότευτλο, το καλαμπόκι, μαρούλι, canola καικοκκάρι. Θύματα επίθεσηςπέφτουν και οι μικροί καρποί όπως π.χ. οι φράουλες. Να υπενθυμίσουμεότι φέτοςόλος ο κάμπος του νομού είναι γεμάτος από ηλίανθους. Μάθαμε επίσης ότιοικάμπιες τρέφονται για έξι εβδομάδες με τα φύλλα των δέντρων, προτούκατασκευάσουν κολλώδη κουκούλια με τη μορφή ιστού αράχνης για ναεξελιχτούνμέσα σε αυτά σε πεταλούδες. Όταν οι κάμπιες δεν βρουν αρκετά φύλλα σταδέντραγια να απλώσουν το κουκούλι τους, τότε θα το κάνουν σε οποιοδήποτεγειτονικόαντικείμενο, όπως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και το πεζοδρόμιο στιςφωτογραφίεςπου βλέπετε. Το κουκούλι χρησιμεύει στην προστασία τους από τα πουλιάκαι ταέντομα, ώστε να μπορούν να τρέφονται ανενόχλητες με τα φύλλα τωνδέντρων.
Έχουν το νου τους οιαρμόδιες υπηρεσίες
Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως στην ΔιεύθυνσηΚτηνιατρικής και Φυτικής παραγωγής της Νομαρχίας Ξάνθης προκειμένου ναμαςεξηγήσουν το φαινόμενο. Ο κ.Σαχπατζίδης, προϊστάμενος της Κτηνιατρικής μας πληροφόρησεότι είναι συχνόφαινόμενο η εμφάνιση κάμπιας σε πευκοδάση. όμως στην περιοχή δενυπάρχειπευκοδάσος. Το αιτιολόγησε λοιπόν ως εξής: «Προφανώς είναι η περίοδοςανάπτυξηςκάποιου είδους κάμπιας και μάλλον σχετίζεται με τις πολλές βροχοπτώσειςκαι τηνυγρασία που έχει η περιοχή».
Η κα Μήταλα, προϊσταμένητου τμήματος Φυτικής παραγωγής ήταν ενήμερη για το φαινόμενοαλλά μαςπληροφόρησε ότι η υπηρεσία έχει προβεί σε κάποιο δειγματοληπτικό έλεγχοκαθώςαπαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι κάποια καταγγελία απόπαραγωγούςτης περιοχής. Παραδέχτηκε όμως ότι αν υπάρχει μεγάλος πληθυσμό ςκάμπιας μπορείνα κάνει κακό σε καλλιέργειες. Τέλος σημείωσε ότι η υπηρεσία έχει τονου τηςκαι σε συνεργασία με την Κτηνιατρική θα εξετάσουν το είδος της κάμπιαςκαι θαπάρουν τα κατάλληλα μέτρα αν διαπιστωθεί ότι κινδυνεύουν οικαλλιέργειες τηςπεριοχής.