Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Στο επίκεντρο η αποκέντρωση του επιχειρείν

Στο επίκεντρο η αποκέντρωση του επιχειρείν

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
‘Θεμέλια’ στην αποκέντρωση της επιχειρηματικότητας βάζει ηνεοϊδρυθείσα Μονάδα Επιχειρησιακής Ανάπτυξης που δημιουργήθηκε στηΘεσσαλονίκηαπό το υπουργείο Οικονομίας, με σκοπό την ενίσχυση τηςεπιχειρηματικότητας καιτων επενδυτικών προοπτικών της Βόρειας Ελλάδας, με την αμεσότητα καιτηνταχύτητα που επιχειρεί να εγκαταστήσει σε μια σειρά από έργα καιπρογράμματαπου σημείο αναφοράς έχουν τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.Επικεφαλής της επιχειρησιακής αυτής αναπτυξιακής πολικής τέθηκε ουφυπουργόςΟικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, οοποίος,μιλώντας στο «Ε», εξήγησε τη φιλοσοφία της νέας δομής του υπουργείουΟικονομίας, τις αρμοδιότητές του, καθώς και τα κίνητρα που θέτει γιανέες καιυφιστάμενες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Βόρεια Ελλάδα. Την προοπτικήαυτήσυνέδεσε με την ανάπτυξη των διεθνών εμπορικών σχέσεων, κυρίως σχετικάμε τηνενίσχυση των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με θεσμικέςαλλαγέςστο χώρο της επιχειρηματικότητας, ικανές να σηματοδοτήσουν την ανάτασηεπενδυτικών προοπτικών, όπως η αξιοποίηση της γεωθερμίας στην δική μαςπεριοχή.
 
Επιχειρησιακή ΜονάδαΑνάπτυξης: εργαλείο ανάπτυξης στα χέρια των επενδυτών της ΒόρειαςΕλλάδας
Αναλαμβάνοντας την πρώτη του ουσιαστική αρμοδιότητα ηυπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη καιεδράζεταιστο κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, προωθεί την πιλοτικήεφαρμογή καινοτόμων αρχών διοίκησης και την εφαρμογή της ηλεκτρονικήςδιακυβέρνησης.Εντός Αυγούστου αναμένεται, εκτός απροόπτου, το προεδρικό διάταγμα πουθαορίζει το οργανόγραμμα λειτουργίας της Επιχειρησιακής ΜονάδαςΑνάπτυξης, ηοποία θα διαχειρίζεται την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων καιδράσεων στηΜακεδονία και τη Θράκη. Το Νοέμβριο θα ακολουθήσει και η στελέχωσης τηςμονάδαςμε πρόσκληση για μετατάξεις υπαλλήλων.
«Ουσιαστικά», εξηγεί ο κ. Μπόλαρης, «δένουμε, με αυτό τοντρόπο, την επιχειρηματική μονάδα με όλες τις υπηρεσίες και γενικέςγραμματείεςτης Αθήνας, Ναυτιλίας, Οικονομίας, Εμπορίου κλπ, καλύπτοντας όλες τιςπτυχέςτης επιχειρηματικότητας». Με ένα φάσμα αρκετών αρμοδιοτήτων θα δίνεταιηδυνατότητα στον επενδυτή «να έρχεται στη μονάδα με το στικάκι του καιναυποβάλει την πρότασή του», όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο υφυπουργός.Αργότερα,με την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για την αναγνώριση τηςηλεκτρονικήςυπογραφής, ο επιχειρηματίας δε θα χρειάζεται καν να μεταβαίνει στηνυπηρεσία,αλλά θα καταθέτει ολόκληρο το φάκελο ηλεκτρονικά.
Για τον κ. Μπόλαρη η πολιτική που αναδεικνύεται μέσα από τηνπρωτοβουλία της ίδρυσης της Επιχειρησιακής Μονάδας ανάπτυξης,πιστοποιεί τηβαρύτητα που δίνει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην ενίσχυσητηςαποκεντρωμένης επιχειρηματικότητας και με την πιλοτική διάσταση πουδίνει στηνεφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των καινοτόμων αρχώνδιοίκησης,στην πραγματικότητα επιχειρεί να εγκαταστήσει ένα νέο μοντέλολειτουργίας–κοντά στα πρότυπα του Καναδά και της Αμερικής-, που σε αυτή την πρώτηφάσηεφαρμογής του, θα δείξει στους πολίτες και τους επιχειρηματίες τοσύστημαδιακυβέρνησης που επιθυμεί να εγκαταστήσει και να διευρύνει σε όλο τοδημόσιοτομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, το οργανόγραμμα που θα εκδοθεί τονΑύγουστο θα περιλαμβάνει μία μονάδα αυτοαξιολόγησης, η οποία στο τέλοςτουχρόνου θα θέτει στόχους και κάθε τρίμηνο θα ελέγχει τα επίπεδαλειτουργικότητας, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιμέρουςστόχων.«Υιοθετώντας αυτή τη λειτουργία θα αυτοδιορθώνεται και θα δείχνει καιστουςπολίτες τους ρυθμούς που προχωράει», σημειώνει ο κ. Μπόλαρης.
Ο ίδιος κατά την επαφές που είχε για το νέο αυτό εγχείρημα,διαπίστωσε τη θετική στάση με την οποία το αντιμετωπίζουν επιμελητήρια,ΣΒΒΕκαι ΣΕΒΕ, κυρίως διότι γεννάται η προοπτική να το υιοθετήσουν σαν δικήτουςυπόθεση, ένα εργαλείο στα μέτρα τους, για τη διευκόλυνση και τηνυποστήριξήτους.
 
Δεν μειώνει τοενδιαφέρον των ξένων επενδυτών η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας
Σε αυτό το σκεπτικό εντάσσεται και η προσπάθεια σύσφιξης τωνεμπορικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, δηλαδή Βαλκάνια και ΚεντρικήΕυρώπη,, παράμετρος που ούτως ή άλλως εντάσσεται στον ιδρυτικόπρογραμματισμότης Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, στο πεδίο της οποία υπάρχεικινητικότηταμε αισιόδοξες εξελίξεις. Ήδη διοργανώνεται η δεύτερη φάση τηςεπιχειρηματικήςσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αδριανούπολη καιπιθανότατα θαπρογραμματιστεί για τον Οκτώβρη στην Κομοτηνή. Ακόμη, στη Βουλγαρία θαβρεθεί ουφυπουργός στις 27 Ιουλίου στα πλαίσια διυπουργικής συνάντησης μεεπιχειρηματίες, ενώ αντίστοιχες επαφές γίνονται και με την Αλβανία «μεσκοπό νααναδειχθούν οι προοπτικές ενός διεθνικού δικτύου και να επιτευχθεί τομέγιστοδυνατό αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Μπόλαρης. Εκτίμηση του ιδίου είναιότι:«παρά το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεναποθαρρύνονταιοι επενδυτές των γειτονικών χωρών, καθώς συνεχίζει να αποτελεί μίαισχυρήοικονομία, λόγω των μεγάλων και δυνατών επιχειρήσεων που διαθέτει σεδιάφορουςτομείς, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια».
 
‘Στα σκαριά’ πλαίσιονόμου που θα προωθεί τη γεωθερμία
Γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας ουφυπουργός Οικονομίας και βουλευτής Σερρών, εξήγησε ότι η νέα δομή τηςΕπιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης θα αναδείξει τη δυναμική της σεσυνδυασμό μεπρωτοβουλίες άλλων υπουργείων που θα προσελκύσουν το επιχειρηματικόενδιαφέρονστην Περιφέρεια και θα δώσουν επενδυτικά κίνητρα. Μια τέτοια προοπτικήανοίγεται στην περιοχή μας, όπως σημείωσε ο κ. Μπόλαρης, με τονομοθετικόπλαίσιο που προετοιμάζει νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείουΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την βελτίωση τηςνομοθεσίας και την απλούστευση των διαδικασιών στον τομέα τηςγεωθερμίας, ώστενα ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των γεωθερμικώνπεδίωντουριστικά, αγροτικά και μεταποιητικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

9.000 περιστέρια στον Ξανθιώτικο ουρανό

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΈνα θέαμα σπάνιο και εξαιρετικά εντυπωσι…