Μπλοκ με το… σταγονόμετρο δίνουν οι τράπεζες
Αναλυτικά οι οικονομικοί δείκτες για την Περιφέρεια και τηνΞάνθη μέχρι την άφιξη της ‘τρόικας’
Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Η ‘τρόικα’ με το πακέτο οικονομικής στήριξης που έφερε,ερχόμενη στη χώρα μας στα τέλη Απριλίου βρήκε την Περιφέρεια ΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης με δειλά αυξανόμενη επιβατική κίνηση στααεροδρόμια τηςΚαβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με πτώση στην αγορά νέων αυτοκινήτων,μεανεργία στο 11 %, με ξαφνική άνοδο στις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικότομέαμετά από μία περίοδο 10 μηνών κατρακύλας και με 3,5 εκατομμύρια ευρώ σεακάλυπτες επιταγές, ποσό κατά 50% περίπου μειωμένο σε σχέση με τηναντίστοιχηπερίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτά και άλλα σχετικά καταγράφουν οιδείκτεςοικονομικής συγκυρίας που περιλήφθηκαν στο νέο δελτίο της Τράπεζας τηςΕλλάδοςγια τη Μακεδονία και τη Θράκη. Από τα στοιχεία που παρατίθενται,ενδιαφέρον γιατην Ξάνθη προκαλεί η δραματική πτώση στην εμπορευματική δραστηριότηταστοσιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας, η μείωση στην κυκλοφορία νέωνοχημάτων,αλλά και η γενικότερη τάση που παρατηρείται και στην περιοχή μας μεεντυπωσιακήμείωση των ακάλυπτων επιταγών, που αποδεικνύει την απροθυμία τωντραπεζών ναχορηγήσουν μπλοκ επιταγών, με μοναδική εξαίρεση όσους έχουν πάρα πολύκαλάδιασφαλισμένες απαιτήσεις.
Πολλά συμπεράσματα θα προκύψουν από τη σύγκριση των στοιχείωναυτών, με τα αντίστοιχα που θα προκύψουν από την εξέταση των δεδομένωνμετά τηνεπιβολή των σκληρών μέτρων. Ήδη μια πρώτη εικόνα δίνεται με τηναποτύπωση τωνπρώτων αντιδράσεων στις κατηγορίες που καταγράφεται ο μήνας Μάιος, πουαποτελούν τον οιωνό ίσως, για τον τρόπο που θα διαμορφωθεί η οικονομικήκατάσταση της περιοχής μας.
Αυξημένη κίνηση στοαεροδρόμιο της Καβάλας τον Μάιο
Αυξημένη ήταν η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καβάλαςτο Μάιο του 2010 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους πουκυμάνθηκεγύρω στους 12-15 χιλιάδες επιβατών, ενώ ξεπέρασε τις 27,5 χιλιάδες τοΜάιο. Τοπρόσημο ωστόσο είναι κατά μία σχεδόν ποσοστιαία μονάδα αρνητικό ανσυγκριθεί μετην αντίστοιχη επιβατική κίνηση της αντίστοιχης περιόδου τουπροηγούμενουέτους.
Μικρή μείωση στην κίνηση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούποληςπου μεταφράζεται σε 23,4 χιλιάδες επιβάτες τον Μάιο σε σχέση με τιςπερίπου 26χιλιάδες τους προηγούμενους μήνες, που και πάλι σημειώνει μείωση κατά6,6% σεσχέση με το Μάιο του 2008.
Εμπορευματική κίνησηστα τρένα: Μικρή και μειωμένη
Δραματική είναι η μείωση της εμπορευματικής δραστηριότηταςτου σιδηροδρομικού σταθμού της Ξάνθης για όλη την προηγούμενη χρονιάκατά τηνοποία ακολούθησε καθοδική πορεία, που το Μάρτιο του 2009 έφτασε ναπαρουσιάζειμείωση πάνω από 90%. Το Δεκέμβριο, που αποτελεί και τον τελευταίο μήνατηςμέτρησης η ποσοστιαία μείωση ήταν 52,4. Κι ενώ, αυτό το μήνα, από τοσιδηροδρομικό σταθμό της Ξάνθης διακινήθηκαν 415 τόνοι, από τηνΚομοτηνήπέρασαν 3856 (παρουσιάζοντας αύξηση 135% σε σχέση με το 2008) και απότον Έβρο4085 (σημειώνοντας ωστόσο πτώση σε σχέση με τα δεδομένα της περιοχής).
Με 558 νέα αυτοκίνηταοι ξανθιώτες από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2010
Μειώσεις σε γενικές γραμμές καταγράφηκαν στην κυκλοφορίανέων αυτοκινήτων με εξαίρεση το μήνα Μάρτιο που τέθηκαν σε κυκλοφορία105 νέαΙΧ αυτοκίνητα. Το Μάιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 58 με μείωση67%, ενώσχεδόν ίδια ήταν η μείωση τον ίδιο μήνα για την Περιφέρεια ΑΜΘσυνολικά, όπουκυκλοφόρησαν 1994 αυτοκίνητα.
Ξεπέρασε το 12% ηανεργία στην ΑΜΘ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία
Το 12,2% άγγιξε η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Το διάστημα αυτό το εγργατικό δυναμικόήταν262,5 χιλιάδες άτομα, οι απασχολούμενοι 230, 5 χιλιάδες (οι μισθωτοί128 απόαυτούς), ενώ οι άνεργοι ήταν 32 χιλιάδες, ποσό αυξημένο κατά 40% σεσχέση μετην προηγούμενη χρονιά Ουσιαστικό στοιχείο αποτελεί η παρατήρηση τηςεκτίναξηςτου ποσοστού της μεταβολής της ανεργίας σε σχέση με τον προηγούμενοέτος πουαγγίζει το 40-41% τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2009, ενώ τα δύο αμέσωςπροηγούμενα κυμαίνεται στο 11-18%.
Αναφορικά με τις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στηνΞάνθη, τους πρώτους 4μήνες του 2010 και ακριβώς μέχρι τη στιγμή τηςανακοίνωσηςότι η χώρα μας καταφεύγει στο ΔΝΤ, ο ρυθμός των προσλήψεων ήτανανοδικός.Ξεκίνησε από 590 τον Ιανουάριο κι έφτασε τις 822 τον Απρίλιο. Οιαπολύσειςφαίνονται μειωμένες από 662, στις 331, οι οικειοθελείς αποχωρήσειςκαταγράφονται αυξημένες από 164 σε 227, αλλά από την καθαρή διαφοράπροκύπτειότι τον Ιανουάριο στην Ξάνθη υπήρχαν 236 θέσεις λιγότερες στην Ξάνθη,στησυνέχεια 288, μετά 116, ενώ μόνο τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 264 οιθέσειςεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή μας.
Αρνητικό το πρόσημο της καθαρής διαφοράς και τη γειτονικήΡοδόπη και τον Έβρο, με εξαίρεση τον μήνα Απρίλιο, όπως συνέβη και στηνΞάνθη.
Ακάλυπτες επιταγές;Όχι πια…
Εκείνο που αξίζει να προσεχθεί περισσότερο είναι η δραματικήμείωση που παρατηρείται στον αριθμό και τα ποσά που συμπεριλαμβάνονταισεακάλυπτες επιταγές, οι οποίες παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση σε ολόκληρητηΜακεδονία και τη Θράκη, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι τράπεζες ήδη απότιςαρχές του 2010 περιόρισαν την έκδοση μπλοκ, αντιλαμβανόμενες τηνσταδιακήσυρρίκνωση της ρευστότητας. Τα ποσοστά είναι εκπληκτικά: στη Μακεδονίακαι τηΘράκη οι ακάλυπτες επιταγές περιορίστηκαν στα 29 εκ. ευρώ το Μάιο του2010,σημειώνοντας μείωση 59% από την προηγούμενη χρονιά, στην Περιφέρεια τηνίδιαπερίοδο το ποσό των ακάλυπτων επιταγών ήταν 3,69 εκ. ευρώ με πτώση46,5% καιστην Ξάνθη ήταν 0,29 ευρώ με αντίστοιχο ποσοστό μείωσης 76,2%.
15 επιχειρήσειςλιγότερες στην Ξάνθη το πρώτο μισό του 2010
Δεκαπέντε λιγότερες επιχειρήσεις για την Ξάνθη το πρώτοπεντάμηνο του 2010. Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο ήτανπερίπου30 κάθε μήνα, αλλά οι διαγραφές ήταν 36, 51, 52, 41 και 39 από τονΙανουάριοέως το Μάιο. Η καθαρή διαφορά έδειξε μείωση των επιχειρήσεων κατά 19 τοδεύτεροκαι τρίτο μήνα κι έπειτα μικρή αύξηση της τάξης του 7 και 16. Η Ροδόπηωστόσο,ολοκληρώνει το πρώτο μισό, περίπου, του 2010 με μόλις 3 επιχειρήσειςλιγότερες,ενώ η Αλεξανδρούπολη φτάνει στον Μάιο με 60 νέες επιχειρήσεις μέσα στο2010.