Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Χαμένη άλλη μία χρηματοδότηση για σχολική στέγη

Χαμένη άλλη μία χρηματοδότηση για σχολική στέγη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Το θέμα της μη ένταξη στο μέτρο για τη Σχολική Στέγη τουΕΣΠΑ του έργου της συντήρησης του 4ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης,απασχόλησε τηντελευταία δημαρχιακή επιτροπή με τον κ. Πούλιο να ζητά εξηγήσεις γιατην απώλειατης χρηματοδότησης και τον κ. δήμαρχο να εξηγείται, αποδίδοντας ευθύνεςπροςτην Περιφέρεια, ότι υπήρχαν μεν ελλείψεις στο φάκελο τωνδικαιολογητικών,  αλλάθα συμπληρώνονταν άμεσα αν η ΕπιτροπήΑξιολόγησης της Περιφέρειας γνωστοποιούσε στις τεχνικές υπηρεσίες τουδήμου τηνυποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία των Πολιτών για την Αλλαγή και του κ.Πούλιου να ελέγξει τι πραγματικά συνέβη και ποιες ήταν οι ελλείψεις τουφακέλουαπευθύνοντας ερώτηση προς τον κ. Βασίλη Πιτσιμίνκου, μέλους τηςΕνδιάμεσηςΔιαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ που είναι επιφορτισμένη με τηναξιολόγηση των υπό ένταξη έργων, οδήγησε σε ανατροπή του ισχυρισμού τουδημάρχου, ο οποίος είχε αρνηθεί κατά τη συνεδρίαση της δημαρχιακήςεπιτροπήςτην παραλαβή συμπληρωματικού εγγράφου από την Αρχή. Απ’ ότι όμωςπροκύπτει απότην απαντητική επιστολή της ΕΔΑ ΑΜΘ είχε συμπληρωματικό έγγραφο μεπαρότρυνσησυμπλήρωσης των ελλείψεων και είχε σταλεί από την Περιφέρεια, το οποίοείχεαπαντηθεί από το δήμο με τη σύναψη δικαιολογητικών, τα οποία όμως καιπάλι–προφανώς- ήταν ελλιπή, αφού ο έλεγχος πληρότητας των στοιχείων τηςπρότασηςοδήγησε σε απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης για την ανακατασκευή καισυντήρηση του 4ου δημοτικού σχολείου.
Οι ελλείψεις συγκεκριμένα ήταν:
1) Έγγραφο κυριότητας από το Κτηματολόγιο ή τοΥποθηκοφυλακείο σχετικά με την κυριότητα του ακινήτου
2) Τεκμηρίωση της τήρησης προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στιςπροτεινόμενες παρεμβάσεις κι ενσωμάτωση του κόστους τους στονπροτεινόμενοπροϋπολογισμό
3) Προϋπολογισμός και ετήσιο πρόγραμμα δράσης του δήμου,εγκεκριμένα από το δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης απαντά ότι ουσιαστικά τακριτήρια πληρούνταν, αλλά δε υπήρχαν οι τυπικές διαβεβαιώσεις ως προςαυτά.Δηλαδή, στο θέμα της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ υποστήριξε ότι ο δήμοςέλαβεβεβαίωση από το διευθυντή του διπλανού σχολείου, το οποίο διαθέτειανελκυστήρακαι από το οποίο μπορούν να εξυπηρετούνται οι μαθητές με κινητικέςδυσκολίες,ενώ και για τις υπόλοιπες ελλείψεις ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πλέονπρόβλημακαι όλος ο φάκελος θα επανυποβληθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε και θαπροκηρυχθεί τονέο μέτρο για τη σχολική στέγη. Λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση των τεχνικώνυπηρεσιών ότι κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν, ο κ. δήμαρχοςχαρακτήρισε «περίεργη» την απόρριψη της πρότασης του δήμου, που ήτανκαι ημοναδική για σχολική στέγη, και πιθανολόγησε ότι δόθηκε προτεραιότητασε άλλεςπροτάσεις με αποτέλεσμα να εξαντληθεί το ποσό.
Η αξιωματική αντιπολίτευση των Πολιτών για την Αλλαγή θεωρείολιγωρία την απάντηση του δημάρχου στην δημαρχιακή επιτροπή σε σχέση μετηναπαντητική επιστολή της ΕΔΑ ΑΜΘ και με ανακοίνωσή της τονίζει ότι σεεποχέςοικονομικής δυσπραγίας, που και η ίδια η δημοτική αρχή έχει παραδεχτείότιαντιμετωπίζει, τέτοιες παραλείψεις που οδηγούν σε απώλεια πόρων για τοδήμο,ειδικά λόγω της έλλειψης ετοιμότητας και εγρήγορσης, είναι απαράδεκτεςκαιαρνητικές για την λειτουργία και ανάπτυξη του τόπου.
 
Η ανακοίνωση τωνΠολιτών για την Αλλαγή
Αλήθειες και ψέματα: πάντα έτοιμη η δικαιολόγηση τηςολιγωρίας από το στόμα του Δημάρχου    
Πότε το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους βρεφονηπιακούς …μας”πέφτει λίγο” και πότε η Περιφέρεια …φταίει γιατί δεν εγκρίνεται ηχρηματοδότησή μας από το ΕΣΠΑ…
Πάντα έτοιμη η δικαιολόγηση της ολιγωρίας, από το στόμα τουΔημάρχου. Με μια “πειστική” και αληθοφανή απάντηση για όλα τααδικαιολόγητα.
Αυτή τη φορά πρόκειται για την απώλεια χρηματοδότησης τηςανακατασκευής – συντήρησης του 4ου Δημοτικού Σχολείου, του μοναδικούέργουσχολικής στέγης που περίμενε από το ’09 και δώθε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑαπό τηνΞάνθη.
Για αυτήν την απώλεια ο κ. Στυλιανίδης διατείνεται, σευψηλούς μάλιστα τόνους, ότι φταίει η Περιφέρεια επειδή δεν μαςειδοποίησε πως οφάκελος του Δήμου μας ήταν ελλιπής.
 Κύριε Δήμαρχε, σαςείναι πολύ εύκολο να παρουσιάζετε το “μαύρο” – “άσπρο”.Δυστυχώς, επαναλαμβάνεστε! Δε περνάει από το νου σας πως ενδέχεταικάποιος ναψάξει να βρει την αλήθεια; 
Εμείς ασκήσαμε το θεσμικό μας ρόλο και κάναμε έλεγχο.Εγγράφως, μας απάντησε η Διαχειριστική Αρχή: η Περιφέρεια σας κάλεσεαπό τις 29Μαρτίου να συμπληρώσετε τον ελλιπή φάκελο για το σχολείο. Και στείλατεσυμπληρωματικά στοιχεία στις 12 Απριλίου. Γιατί παραλείψατε να ταστείλετε όλα;
“Αν κάτι μας λυπεί σ’ αυτήν την ιστορία”, δηλώνειο επικεφαλής των Πολιτών για την Αλλαγή, Χρίστος Πούλιος, “δεν είναιπωςεπιβεβαιώνει τον τρόπο αυτής της Δημοτικής Αρχής να κρύβει κάτω από τοχαλί τιςευθύνες της. Είναι το αναπόδραστο γεγονός ότι με τούτο και με τ’ άλλοΧΑΝΟΥΝπολύτιμους πόρους για λογαριασμό της Ξάνθης και της τοπικής κοινωνίας,όταν ηοικονομική κρίση επιβάλλει να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για να μηνμένεικαμιά πηγή χρηματοδότησης ανεκμετάλλευτη”.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…