Επιστολή Ανταμπούφη στο «Ε»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Σε σχόλιο του «Ε» σχετικά με τη σωρεία δημοσίων υπαλλήλωνστην τοπική αυτοδιοίκηση, απαντά με επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλοςκ. ΝίκοςΑνταμπούφης, θέλοντας να εκφράσει τα επιχειρήματα του όσον αφορά στοδιαχωρισμόδημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών όταν πρόκειται για τηνενασχόληση με την πολιτική και την έκφραση και διεκδίκηση τωνδικαιωμάτων τωνδιαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Ο κ. Ανταμπούφης, με τηνεπιστολή του που δημοσιεύουμε παρακάτω, διευκρινίζει ότι η συμμετοχήστα κοινάδε θα έπρεπε να προσεγγίζεται από την οπτική της επαγγελματικήςενασχόλησης,αλλά να είναι αδιάκριτη με κίνητρο πρωταρχικά τη διάθεση προσφοράς.
Από μέρους μας επεξηγούμε μόνο ότι ουδέποτε ισχυριστήκαμεότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι απόντες από το δήμο, ότι δενυπάρχουναξιόλογοι αυτοδιοικητικοί του χώρου ή ότι χαρακτηρίζονται στο σύνολότους απόέλλειψη διάθεσης προσφοράς –κάθε άλλο-. Σημείο της κριτικής μαςαποτέλεσε ηέλλειψη αντιπροσώπευσης των ελεύθερων επαγγελματιών στην τοπικήαυτοδιοίκηση μεσαφή επίρριψη ευθύνης στους ίδιους τους επιχειρηματίες που δενασχολούνται μετα κοινά, ώστε να διεκδικήσουν αμεσότερα τις θέσεις και τα δικαιώματάτους,ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα που προβάλουν (αν και η έλλειψη χρόνουαποτελείέναν ισχυρισμό πραγματικό και όχι ασήμαντο). Και βέβαια, ουδείς μπορείναδιαφωνήσει, χωρίς ίχνος ‘σκοπιμότητας ή εκλογικής στρατηγικής’, αφενόςότιπροφανώς πληρέστερη γνώση έχει όποιος έχει και προσωπικό ενδιαφέρον καιαφετέρου ότι όσο αναλογικότερη είναι η αντιπροσώπευση τόσο καλύτεραεπιτελείταιο δημοκρατικός ρόλος των αρχών. Επόμενο βήμα αποτελεί η αξιολόγηση τηςστάσηςκαι του έργου του κάθε πολιτικού, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τουενασχόληση.
Τέλος μία διευκρίνιση, ο αξιολογότατος πρώην νομάρχης Ξάνθηςκ. Κ. Θανόπουλος ήταν δικηγόρος που αποσύρθηκε από την ενεργό δικηγορίακαιείναι σήμερα συνταξιούχος.
 
Ακολουθεί η επιστολήτου κ. Ανταμπούφη
 
Σκέψεις αιρετού καιδημοσίου υπαλλήλου ΤΕ
Αιτία του σημερινού σημειώματός μου αποτελεί το σχόλιο τηςαγαπητής  Ε.Δ.(Ελένης Διαφωνίδουυποθέτω) στο φύλλο σας της 9/7/2010 σχετικά με την «απειλή» τωνΔημοσίωνΥπαλλήλων (ΔΥ) ως πρώτη αυτοδιοικητική δύναμη. Ως αιρετός αλλά και ΔΥπιστεύωότι έχω δικαίωμα να σχολιάσω το σημείωμα χωρίς να θέλω να παίξω τονρόλο τουυπερασπιστή. Υπάρχουν άλλοι περισσότερο αρμόδιοι (π.χ. Παράρτημα ΑΔΕΔΥ)πουμπορούν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο.
Στο σημείωμα με τίτλο «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ»αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «…θα γίνουν πάλι «πρώτη» δύναμη με τιςαρνητικέςσυνέπειες που πολλές φορές έχουμε αναφέρει ….. δεν ασχολούνται μεαναπτυξιακέςκαι επιχειρηματικές πρακτικές …….η δημιουργικότητα, η παραγωγικότητακαι ηαδιάκοπη αναζήτηση νέων προοπτικών είναι φαιά ουσία τωνεπιχειρηματιών…» κλπ.
Η σημείωση του τίτλου «έρχονται πάλι» παραπέμπει σε μιααπειλή παρόμοια με επερχόμενη καταστροφή ή επιδρομή βαρβάρων στηνΤοπικήΑυτοδιοίκηση (Τ.Α.). Ο διαχωρισμός των πολιτών οι οποίοι είναιυποψήφιοιαιρετοί στην Τ.Α. ανάλογα με τον χαρακτήρα της εργασίας τους (ΔημόσιοςήΙδιωτικός τομέας) είναι πολύ κοντά σε όλους εκείνους τους τεχνητούςδιαχωρισμούς (βλ. θρησκεία, καταγωγή, μόρφωση) των πολιτών για λόγουςσκοπιμότητας και εκλογικών στρατηγικών.
Κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένη η προσέγγιση τηςσυμμετοχής στα κοινά με βάση τον χαρακτήρα της εργασίας. Εκείνο πουχαρακτηρίζει κάποιον που συμμετέχει στα κοινά είναι πρώτα και κύρια ηιδιότητάτου πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ενασχόληση με την Τ.Α. δενείναι ζήτημαελεύθερου χρόνου (όπως υπαινίσσεται το σημείωμα) ούτε αποτελεί κάποιοείδοςχόμπι. Είναι πρώτα και κύρια διαδικασία ολοκλήρωσης του πολίτη σταπλαίσια τηςδημοκρατίας μας. Η αναζήτηση της πολιτικής και η ενασχόληση μ’ αυτήνείναιστοιχείο που συμπληρώνει, με τη χαρά της προσφοράς, τον χαρακτήρα τουπολίτη.Σε όλα τα παραπάνω δεν χωρά κανενός είδους διαχωρισμός, επιλογή καικατηγοριοποίηση των ενεργών πολιτών.
Πιστεύω ότι η λογική που διέπει το σημείωμά σας οδηγεί σε επιλεκτικές πρακτικές καιαποκλεισμούς. Η ακραία κατάληξη, τονίζοντας τον χαρακτηρισμό ακραία,εφαρμόζεται στη γειτονική Ιταλία όπου ο επιχειρηματίας Μπερλουσκόνι μημπορώντας να αγοράσει το κράτος το κέρδισε δια των εκλογών. Αν τοΙταλικόκράτος λειτουργεί με καινοτομίες, επιχειρηματικότητα ή παραγωγικότηταφαίνεταικαι από τις τελευταίες αντιδράσεις των ΜΜΕ για το σχέδιο φίμωσή τους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι με το σημείωμά σαςαδικείτε και όλους εκείνους τους Δημόσιους Υπαλλήλους που υπηρέτησαντην Τ.Α.και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο τους. Ένα πρόσωποέρχεται στο μυαλόμου. Ο πρώην νομάρχης Ξάνθης κ. Θανόπουλος. Επρόκειτο για ΔημόσιοΥπάλληλο πουσυνέλαβε και δρομολόγησε την προστασία και ανάπτυξη της Παλιάς Ξάνθης.Μάλιστα,η ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου του επέτρεψε να ξεπεράσει τις πολλέςαντιδράσεις των τοπικών παραγόντων και επιχειρηματιών. Ήταν έναςδημόσιοςυπάλληλος που «έβλεπε» την ομορφιά και το μέλλον εκεί που οι τοπικοίεπιχειρηματίες «βλέπανε» ευκαιρίες ανοικοδόμησης οικιών καικαταστημάτωναναζητώντας νέες προοπτικές στις αντιπαροχές.
 
Με εκτίμηση,
Νίκος Ανταμπούφης
Δημόσιος Υπάλληλος και δυστυχώς (για ορισμένους) ΔημοτικόςΣύμβουλος».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φάρμακο» οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΤάξη στο χώρο των φαρμάκων επιχειρεί να βάλει το υπ…