Ανάσα ρευστότητας στην αγορά

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων της ΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης δίνει η κυβέρνηση που πρόσφατα ψήφισε τροποποίησηγια τηναναστολή αποπληρωμής των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, παρατείνονταςγια μία6ετία την περίοδο χάριτος. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν στα δάνεια πουείχανλάβει το 2006 βιοτέχνες, βιομήχανοι, λατόμοι, ξενοδόχοι, κτηνοτρόφοι(βιομηχανικών μονάδων) και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών τηςΠεριφέρειας ΑΜ- Θ(αργότερα επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές), οι οποίοι ρύθμιζαν τιςοφειλέςτους μέχρι το τέλος του έτους με ενιαίο δάνειο το οποίο είχε τηνεγγύηση τουελληνικού δημοσίου κατά 80% επί του υπολοίπου που διέθετε η επιχείρησηστηντράπεζα  καιδιάρκεια αποπληρωμής δέκαχρόνια (2016). Η ευεργετική ρύθμιση τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 Ιουνίου2006 καιέκτοτε πήρε τέσσερις παρατάσεις, με την τελευταία να δίνει μια «γερήανάσα»στις επιχειρήσεις, που πλέον πρέπει να αποπληρώσουν τις δόσεις τους έωςτο2022, μεσολαβούσης μίας περιόδου χάριτος τριών ετών.
 
Ανάσα ρευστότητας καιγια τις ξανθιώτικες επιχειρήσεις
Ανακούφιση άρα προσφέρει η ρύθμιση και στις ξανθιώτικεςεπιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τους όρους του δανείου και οι οποίεςδε θαείναι υποχρεωμένες να καταβάλουν φέτος τις δύο εξαμηνιαίες δόσεις, οιοποίεςκαι θα περιόριζαν ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητα των επαγγελματιώνπου στηνπλειονότητά τους αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
«Ουσιαστικά μετατρέπονται οι βραχυπρόθεσμοι δανεισμοί σεμακροπρόθεσμους», σχολιάζει ο πρόεδρος Βιοτεχνών- Βιομηχάνων Ξάνθης κ.ΒασίληςΣκαρλάτος, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί όντως ανάσα για την τοπικήαγορά, μιαςκαι αρκετοί, αλλά όχι όλοι οι βιοτέχνες της περιοχής έχουν επωφεληθείαπό τηρύθμιση». «Σε εποχές ύφεσης που η αποπληρωμή των δόσεων είναι πιοδύσκολη,τέτοιες ευεργετικές ρυθμίσεις προστατεύουν μέχρι ενός σημείου τηβιωσιμότητατης επιχείρησης, απαραίτητη για τους ίδιους τους επαγγελματίες, αλλάκαι γιατην τοπική αγορά», συμπληρώνει ο κ. Σκαρλάτος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπό του μηδενός όλος ο νομός

Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…