Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ‘Για σχολική στέγη προσπαθήστε ξανά από Σεπτέμβρη’

‘Για σχολική στέγη προσπαθήστε ξανά από Σεπτέμβρη’

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Στο ντόρο που ξέσπασε στο νομαρχιακό συμβούλιο Ξάνθης με τονκ. Καραλίδη να επιτίθεται στη συμπολίτευση αποδίδοντάς της ευθύνες γιατη μηένταξη των δύο προτάσεων της Ξάνθης για σχολική στέγη στον αντίστοιχοκωδικότου ΕΣΠΑ, απαντά η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑνατολικήςΜακεδονίας καιΘράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη ενός έργου στοΕΣΠΑεξαρτάται από την ωριμότητά του, «η οποία», τόνισε, «δεν εξαρτάται απότηνΠεριφέρεια, αλλά από τους δικαιούχους φορείς –δήμους, νομαρχίες κ.ά.-που αναλαμβάνουννα καταθέσουν την πρόταση».
Η κ. Κόκλα παραδεχόμενη ότι η Ξάνθη παρουσιάζει υστέρηση σεέργα σχολικής στέγης, λόγω της απόρριψης ένταξης και των δύο προτάσεωνγια το4ο Λύκειο και το 18ο δημοτικό σχολείο, εξήγησε ότι το ΕΣΠΑ είναι έναεργαλείο πουδιασφαλίζει ανάπτυξη για την περιοχή, με προσκλήσεις ανοιχτές προς τουςενδιαφερόμενους, αλλά και με προϋπόθεση την κατάρτιση ολοκληρωμένωνέργων προςένταξη ικανών να ‘περάσουν’ την αξιολόγηση.
Ωστόσο, η Περιφερειάρχης τόνισε ότι η νομαρχία της Ξάνθης,παρά την υστέρησή της, έχει χρόνο να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς,ναωριμάσει τα έργα για την περιοχή και να υποβάλει προτάσεις εκ νέου τονΣεπτέμβρη, που θα ανοίξει εκ νέου ο κωδικός του ΕΣΠΑ για τη σχολικήστέγη.«Μέχρι την επόμενη υποβολή υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν ταπροβλήματα πουπροέκυψαν και στις δύο περιπτώσεις με τα οικόπεδα των σχολείων και ναεπιτευχθεί η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ», σημείωσε η κ. Κόκλα, η οποίαεξέφρασετην πεποίθηση ότι «έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενηωριμότηταπου στερούνταν στην προηγούμενη υποβολή και να ενταχθούν, μιας καιπρόκειταιγια δύο πολύ σημαντικά έργα».
Όσον αφορά στο κατά πόσο επιλέγονται στο νομό έργα«συγυρίσματος» ή αναπτυξιακά, σχολίασε ότι «θα έπρεπε κάποια από αυτάνα είναι περισσότεροπροσεγμένα έργα, δηλαδή θα έπρεπε οι φορείς να υποβάλουν προτάσεις πουδημιουργούν περισσότερη ανάπτυξη και όχι μόνο αναπλάσεις κλπ. Έχουμεπεράσειστο τρίτο πακέτο στήριξης κι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να συζητάμεπερισσότερογια έργα ανάπτυξης κι όχι για έργα υποδομών», τονίζοντας ότι: «δεβάζουμε στηνάκρη τα έργα υποδομών αλλά στοχεύουμε στην ανάπτυξη σε μια δύσκοληοικονομικήσυγκυρία, που να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής».Ωςτέτοια, η κ. Κόκλα χαρακτήρισε αυτά που αναδεικνύουν τα συγκριτικάπλεονεκτήματα με έμφαση στα οικοσυστήματα, τους φυσικούς πόρους, τιςεπενδύσειςγια πράσινη ανάπτυξη, που θα ενισχύσουν τη δυναμική στην περιοχή και θακαθιερώσουν τη Θράκη ως σταυροδρόμι των χωρών προς Βορρά και Ανατολή.«Πρέπει νατο συνειδητοποιήσουμε αυτό και να πάψουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε η‘εσχατιά’ της Ελλάδας. Να επενδύσουμε πάνω σ’ αυτό», κατέληξε η κ.Κόκλα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…