Ασφυκτιούν οι κάτοικοι της Λεύκης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Αγανάκτηση και απόγνωση έχει κυριεύσει τους κατοίκους τωνχωριών Λεύκη, Λαμπρινό, Πετροχώρι, Βανιάνο και Εύμοιρο, για τα κύματαέντονηςδυσοσμίας που προέρχονται από τη μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντωνκρέατος ‘ΑφοίΠαπαδόπουλοι’ στην περιοχή του Βανιάνο, ειδικά τις ημέρες πουλειτουργεί οαποτεφρωτήρας. «Ξυπνούν μες τα μεσάνυχτα τα παιδιά μας από τιςμυρωδιές», «οάντρας μου έχει άσθμα και κυκλοφορεί με τη μάσκα και μέσα στο σπίτι»,«έχω μωρό20 ημερών και μένω 400 μέτρα από το εργοστάσιο, μας καίει ο λαιμός»,«δεμπορούμε να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα, είναι καλοκαίρι καιψηνόμαστε»,είναι μερικές από τις κραυγές διαμαρτυρίας των κατοίκων, μικρών καιμεγάλων, οιοποίοι, νιώθωντας ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» πραγματοποίησαν την Τετάρτητοαπόγευμα πορεία διαμαρτυρίας με πανό και χειρουργικές μάσκες από τηνπλατείατης Λεύκης ως τη βιοτεχνική μονάδα, αξιώνοντας άμεση λύση στο πρόβλημάτους.
 
Η ατμόσφαιρα είναιαποπνικτική, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Λεύκης
«Δε θέλουμε να κλείσει το εργοστάσιο», λέει ο πρόεδρος τουπολιτιστικού- περιβαλλοντικού συλλόγου Λεύκης κ. Δημήτρης Τέτος «αλλάναανασταλεί η λειτουργία του έως ότου συμμορφωθεί στην κείμενηνομοθεσία». «Ας τακονομήσει», λέει και ο γραμματέας του συλλόγου κ. Αθανάσιος Πλούτσης,«αλλά κιεμείς πρέπει να ζήσουμε».
Ξεφεύγοντας από το επίπεδο της μεταξύ τους διαμαρτυρίας οικάτοικοι των γύρω χωριών στις 22 Ιουνίου προέβησαν σε καταγγελία προςτιςδιευθύνσεις Υγείας, Κτηνιατρικής και περιβάλλοντος, καθώς και στονΕισαγγελέα.Αίτημά τους, όπως μας ενημερώνει η νομική τους σύμβουλος κ. ΑφροδίτηΑργυρίου,είναι η άμεση διεξαγωγή εξετάσεων στα λύματα και την αέρια μόλυνση απότην ωςάνω μονάδα.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η αγανάκτησή τους δεν αφοράμόνο στην επιχείρηση αυτή, αλλά και σε άλλες παρακείμενες, καθώς καιστοβιολογικό, που, όπως καταθέτουν, βγάζει νερό «μαύρο και αφρίζον», ενώζητούνμία επίσημη περιβαλλοντική μελέτη που να τους καθησυχάζει ότι τοπεριβάλλον στοοποίο ζουν είναι ασφαλές για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
 
Deadline γιασυμμόρφωση έστειλε η διεύθυνση Υγείας
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας, όπου έφτασανοι καταγγελίες από παλαιότερα έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οιπροδιαγραφέςτης ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Ηυπόθεσηξεκίνησε από πέρυσι το Σεπτέμβρη και έκτοτε έχουν υποβληθεί από τηνυπηρεσία 2μηνύσεις εις βάρος τους στον Εισαγγελέα για επιβολή προστίμου. Στις 27Απριλίουη υπηρεσία προέβη σε αυτοψία και διαπίστωσε ότι το πρόβλημα δεν έχειλυθεί. Ουπεύθυνος της μονάδας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να λάβει μέτρα γιατονπροορισμό των αποβλήτων. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείαςκ.Ανδρέας Νεάρχου παραδέχεται ότι οι ιδιοκτήτες δεν αδιαφορούν και έχουνγίνειβελτιώσεις από μέρους τους, μάλιστα έχει αναλάβει μελετητική εταιρία ναβελτιώσει το βιολογικό, αλλά η υπηρεσία, διαπιστώνοντας ότι συνεχίζειναπαρατηρείται πρόβλημα με μόλυνση στον αποδέκτη των λυμάτων, έδωσε15νθήμερηπροθεσμία προς τη διοίκηση τους μονάδας στις 22 Ιουνίου, ειδάλλως θααναγκαστείνα αφαιρέσει την άδεια διαχείρισης αποβλήτων. «Πρέπει να βρουν τρόπο ναεπεξεργάζονται τα λύματα γιατί είναι περισσότερα από όσα ‘αντέχει’ οβιολογικόςτους, κάποια σύμβαση ή συνεργασία», προτείνει ο κ. Νεάρχου,υποστηρίζοντας ότι«η σωστή λειτουργία του εργοστασίου είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον».Συμπληρώνει ωστόσο, ότι τα επιχειρήματα για μόλυνση της θάλασσας από ταλύματαστον αποδέκτη είναι ακραία εκτίμηση: «να είμαστε αυστηροί αλλά όχιυπερβολικοίμε το περιβάλλον».
 
Διαπιστωμένεςπαραβάσεις και από το τμήμα Περιβάλλοντος
Αρμόδιο για την αέρια μόλυνση είναι το τμήμα Περιβάλλοντος,το οποίο και έχει διαπιστώσει παραβάσεις το τελευταίο τετράμηνο. Οπροϊστάμενοςκ. Βασίλης Βλαχόπουλος, εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα φίλτρων,αλλάεγκαταστάσεων, δηλαδή απαιτείται μεγαλύτερη δεξαμενή νερού που θαπραγματοποιείτην απαγωγή των αερίων ώστε να περιορίζεται η δυσοσμία που θαεκπέμπεται από τημονάδα. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι οι προθεσμίες προς συμμόρφωση έχουνλήξεικαι υπάρχει εισήγηση για επιβολή προστίμου προς το νομάρχη, η οποία δενέχειυπογραφεί ακόμη.
 
«Η μονάδα εξυπηρετείπεριβαλλοντικό σκοπό», λέει ο κ. Α. Παπαδόπουλος
Ο υπεύθυνος της επιχείρησης κ. Απόστολος Παπαδόπουλοςδηλώνει πρωταρχικά ότι «η μονάδα κατασκευάστηκε με βάση ευρωπαϊκέςπροδιαγραφέςκαι αποστολή έχει να κάνει αυτές τις ενέργειες που κάνει. Αποτελεί ένακαινοτόμο εγχείρημα που ο σκοπός του είναι ακριβώς η προστασία τουπεριβάλλοντος». Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχεται ότι έχουν προκύψειπροβλήματατεχνικής φύσης κυρίως στην καινούργια μονάδα και ενημερώνει ότι στοστάδιο τηςυλοποίησης είναι η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού. Όπως όμωςεξηγεί, τοβασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη αμεσότητας. «ΣτηνΕλλάδα δενυπάρχουν προμήθειες και τεχνογνωσία γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Χαλάειέναμηχάνημα και πρέπει να περιμένω ανταλλακτικό ή τεχνικό από τηΓερμανία»,επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι έκανε πέντε χρόνιανα κατασκευαστείη μονάδα και είναι σημαντικό για τους ίδιους ότι στους κοινοτικούςέλεγχους πουπραγματοποιήθηκαν 3 φορές από τον Οκτώβρη έως το Μάρτιο, οι αρμόδιοιήταν πολύθετικοί. «Είμαι έρμαιο ενός μάστορα ή 30 κατοίκων», συμπληρώνει, χωρίςνακρύβει τη δυσαρέσκειά του από το γεγονός ότι οι κάτοικοι ποτέ δεναπευθύνθηκανστον ίδιο αλλά ζήτησαν αμέσως την παρέμβαση των υπηρεσιών.
 
Η συνέχεια
Οι κάτοικοι των χωριών στη γύρω περιοχή έχουν ξεσηκωθεί καιδηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες έως ότι δοθεί λύση στοπρόβλημα τωνανυπόφορων οσμών. Στα σχέδιά τους είναι η συλλογή υπογραφών καικινητοποίησητου συνόλου των –περίπου- 2.000- 2.500 πολιτών που επηρεάζονται από τηνκακοσμία.. Φωνές πάντως, που σχολιάζουν την κατάσταση θεωρούν ύποπτητηνκινητοποίηση των κατοίκων μόνο τον τελευταίο χρόνο (η μονάδα λειτουργεί2,5χρόνια) και αποδίδουν την διαμαρτυρία στην αύξηση της αξίας τωνοικοπέδων τηςπεριοχής λόγω της κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου της Αθωνικής.
Βέβαιο είναι πάντως, ότι οι ιδιώτες πρέπει να προβούν σε μίααρκετά δαπανηρή επένδυση προκειμένου να βελτιώσουν το σύστημαδιαχείρισηςαποβλήτων και οσμών, διαφορετικά δε θα τους επιτραπεί η περαιτέρωλειτουργίατης μονάδας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…