Και αθώος και ένοχος ο Πούλιος!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του ΤριμελούςΠλημμελειοδικείου Ξάνθης, κάθισε χθες Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 9 τοπρωί, οεπικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» κ. ΧρίστοςΠούλιοςκαθώς εκδικαζόταν εξ αναβολής η μήνυση που κατέθεσε ο δημοτικόςσύμβουλος καιδιατελέσας ειδικός σύμβουλος στη ΔΕΥΑΞ κ. Στράτος Σερραίος. Η μήνυσηαφορούσεσυκοφαντική εξύβριση δια του Τύπου και βασίστηκε σε ανακοίνωση πουεξέδωσαν οι«Πολίτες για την Αλλαγή» με υπογραφές των 8 δημοτικών συμβούλων τηςπαράταξηςκαι  δημοσιεύτηκανσε τοπικές εφημερίδες,στην οποία στηλίτευαν την απόφαση για διπλασιασμό των απολαβών του προέδρου και του αντιπροέδρου(σ.σ. ο κ.Σερραίος κατείχε τη θέση του ειδικού συμβούλου και του αντιπροέδρου)  της ΔΕΥΑΞ (Τσέπελη –Σερραίου) από το 2007 μετην ανάληψη των καθηκόντων τους σε μια δυσμενή συγκυρία για τηνδημοτικήεπιχείρηση που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρουσιάζει ζημιές τηςτάξηςτων 11 εκ. ευρώ και για να καταβάλλει την ίδια συμμετοχή σε έργα πουυλοποιεί  επιβάλλει«χαράτσι» 20 ευρώ στους δημότες.Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τίθενταν το ερώτημα κατά πόσο είναι «νόμιμοκαιηθικό» ο κ. Σερραίος να είναι αντιπρόεδρος στη ΔΕΥΑΞ και η εταιρεία τωνυιώντου να είναι προμηθευτής υλικών  τηςΔΕΥΑΞ και να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς της ΔΕΥΑΞ (Ο τίτλος:«Γιάννης κερνάειΓιάννης πίνει..).
 
Τα πρόσωπα της δίκης
Την υπεράσπιση του κ. Πούλιου ανέλαβε ο δικηγόρος καιδημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Ξυνίδης, ενώ δικηγόροι του μηνυτή κ.Σερραίουήταν ο κ. Καρολίδης Χρήστος και Χατζηφωτιάδου Δέσποινα. Μάρτυρεςκατηγορίαςήταν οι: Κάρτης – Λυκίδου διευθυντής και προϊσταμένη της ΔΕΥΑΞ και οιεκδότεςκ. Π. Παπαδόπουλος και Ιπποκράτης Γαλάτης. Ως μάρτυρες υπεράσπισης τουκ.Πούλιου προσήλθαν και κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Μελισσόπουλος –Καλογερής, ο κ. Ανταμπούφης ο κ. Πεχλιβάνης καθώς επίσης και ο εκδότηςκ,. ΣταύροςΒλαχόπουλος και ο διευθυντής της εταιρείας Θερμοϋδραλικών κ. Φράγκος.
Στη δίκη που κράτησε μέχρι νωρίς το απόγευμα παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης κ.ΜιχάληςΣτυλιανίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλης Τσέπελης, δημοτικοίσύμβουλοι τηςσυμπολίτευσης (Μούρκας – Φωτιάδης) και ο γιος του κ. Σερραίου κ. ΛοϊζοςΣερραίος.
 
Η γυναίκα τουΚαίσαρος…δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια…
Οι συνήγοροι του μηνυτή με ερωτήσεις που υπέβαλαν στον κ.Σερραίο στον ίδιο αρχικά και στους μάρτυρες στη συνέχεια προσπάθησαν νακαταδείξουν ότι δεν υπάρχει  διπλασιασμόςτων απολαβών του προέδρου και του αντιπροέδρου από το 2007. Ο κ. Σερραίος ισχυρίστηκε ότικατείχε τη θέση του ειδικού συμβούλου και όχι του αντιπροέδρου που δεναμείβεται και σύμφωνα με τον κώδικα και μετά από απόφαση του Δ.Σ. τηςΔΕΥΑΞορίστηκαν στα 1000 ευρώ (800 καθαρά) μηνιαίως οι απολαβές του και σ’ότι αφοράτην εταιρεία των υιών του παραδέχτηκε ότι πήραν μια φορά – το 2008 – τηδημοπρασία μετά από κανονικό διαγωνισμό όπου πλειοδότησαν στο ποσοστότηςέκπτωσης (32%) και ότι όλα έγιναν καθ’ όλα νόμιμα. Ερωτηθείς για ποιολόγοθεωρεί ότι έγινε αυτή η ανακοίνωση είπε ότι: «Ήθελαν να λασπολογήσουντο όνομάμου και να με βλάψουν πολιτικά». Ζήτησε μάλιστα ο κ. Πούλιος να κάνειεπανόρθωση ζητώντας του συγγνώμη και να την αποστείλει στις εφημερίδεςπουδημοσίευσαν την ανακοίνωσή του. Όταν ο εισαγγελέας κ. Γκαντζίδης σε σχέση με την δημοπρασία πουπήρε η εταιρεία των υιών του είπε ότι το «νόμιμο και ηθικό» πουεπικαλείται οκ. Πούλιος είχε την έννοια ότι «η γυναίκα του Καίσαρος πρέπει όχι μόνονα είναιαλλά και να φαίνεται τίμια»,  οκ.Σερραίος υποστήριξε ότι αυτό έγινε μόνο μια φορά και ακολουθήθηκαν οινόμιμεςδιαδικασίες και ότι η εταιρεία ανήκει στους γιους του και δεν το θεωρείμηηθικό να λαμβάνουν μέρος σε δημοπρασίες της ΔΕΥΑΞ ενώ ο πατέρας τουςείναιειδικός σύμβουλος στη ΔΕΥΑΞ.
 
Έγγραφο μισθοδοσίαςκαι τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ κατέθεσε ο κ. Ξυνίδης
Ο κ. Ξυνίδης παρουσίασε στο δικαστήρια έγγραφο όπουαναγράφονται οι απολαβές του προηγούμενου προέδρου – αντιπροέδρου καιειδικούσυμβούλου κυρίων: Κωνσταντινίδη – Θεοδωρίδη και Ζωγράφου αντίστοιχα,  που διετέλεσαν στιςαντίστοιχες θέσεις πριντο 2007, καθώς επίσης και τις απολαβές του νυν προέδρου και ειδικούσυμβούλουκαι  ζήτησε  τόσο από τους υπηρεσιακούςπαράγοντες τηςΔΕΥΑΞ όσο και απ’ τον ίδιο τον κ. Σερραίο να το δουν και να κάνουν …τονπολλαπλασιασμό αποδεικνύοντας ότι όταν μιλούσε για διπλασιασμό ο κ.Πούλιος δενυπερέβαλλε. Συγκεκριμένα αναγράφονταν ότι ο κ. Κωνσταντινίδης έπαιρνε12.000 ευρώκαι ο κ. Τσέπελης με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ το αύξησε στα 24.000ευρώ, όπωςκαι του κ. Σερραίου. Οι απολαβές και των δύο μαζί ξεπερνούν τις 30.000ευρώετησίως όπως ακριβώς αναφέρεται στην ανακοίνωση Πούλιου. 
Επίσης κατέθεσε τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ στα οποία καταδεικνύεταιότι η επιχείρηση παρότι το 2009 είχε προμηθευτή την εταιρεία Θερμοϋδραυλικών, η οποία είχε πάρει την δημοπρασία, συνέχιζενα κάνει προμήθειες αναλώσιμων από την εταιρεία των υιών του κ.Σερραίου,γεγονός που προκάλεσε και την ένσταση της εταιρείας των Θερμοϋδραυλικώνκαιήρθε ως θέμα στο Διοικητικό της ΔΕΥΑΞ στο οποίο όμως συμμετείχε καιψήφισε ο κ.Σερραίος.
 
Απολογία Πούλιου
Μετά την εξέταση των μαρτύρων απολογήθηκε ο κ. Πούλιος οοποίος υποστήριξε την ακρίβεια και την αλήθεια του περιεχομένου τωνδημόσιωνκαταγγελιών της παράταξής του που ακριβώς επειδή θεωρήθηκαν ως μηεπιτρεπτέςενέργειες από αιρετούς, δόθηκαν στην δημοσιότητα για να ενημερωθούν οιδημότεςγια όσα συνέβαιναν στη ΔΕΥΑΞ και τα οποία όφειλε ως δημοτικήαντιπολίτευση ναδημοσιοποιήσει καταδικάζοντάς τα.
 
Ο κ. εισαγγελεύςζήτησε την απαλλαγή Πούλιου
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Γκαντζίδηςζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου διότι όπως υποστήριξε πρόθεσητηςκαταγγελίας του Πούλιου ήταν να δημοσιοποιήσει την λειτουργία της ΔΕΥΑΞπουθεωρούσε ότι δεν ήταν σωστή.
 
Η απόφαση: 8μηνηφυλάκιση με 3ετή αναστολή
Στις 5.30 περίπου το απόγευμα ανακοινώθηκε η απόφαση τουδικαστηρίου. Ο κ. Πούλιος κρίθηκε ένοχος ως προς τον διπλασιασμό τωναπολαβώντων οποίων η αύξηση ήταν κατά 90% (όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο) καιγια τολόγο αυτό του επεβλήθη ποινή 8μηνης φυλάκισης με 3ετή αναστολή καιανασταλτικόαποτέλεσμα της έφεσης. Αθώος κρίθηκε για όλα τα υπόλοιπα.
Να σημειώσουμε ότι η απόφαση άργησε πολύ να ανακοινωθεί πιθανόταταγιατί υπήρξε διαφωνία ή προβληματισμός μεταξύ των δικαστών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Επώνυμο Όνομα Όν.Πατρός Όν.Μητρός Σχολή Επιτυχίας ΑΒΤΖΗ  …