Καλοκαίρι στην πόλη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, αλλά οι ημέρες τωνκαλοκαιρινών διακοπών για τους περισσότερους αργούν ακόμη. Όπως και να‘χει τοφετινό μπάτζετ θα είναι περιορισμένο κι επειδή δύσκολα παίρνει κανείςαπόφασηνα μην κάνει καθόλου καλοκαιρινές διακοπές, στη σκέψη όλωνστριφογυρίζει ησκέψη πώς θα εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, ώστε να μπορέσουμε νακάνουμε καιφέτος οικονομικές έστω, ολιγοήμερες έστω, κοντινές έστω, αλλά διακοπέςπου θαπεριλαμβάνουν τα βασικά: ήλιο και θάλασσα.
Ψάξαμε και βρήκαμε ορισμένες ανέξοδες δραστηριότητες, με τιςοποίες κάθε συμπολίτης, νέος ή μεγαλύτερος, μπορεί να βρει αυτές πουτουταιριάζουν και να απασχολεί δημιουργικά και ευχάριστά το χρόνο του. Τοπανείναι να διώξουμε από πάνω μας τη μίζερη σκέψη και προπάντων νααλλάξουμε τηστάση που λέει ότι: «αν δεν ξοδέψεις χρήματα δε διασκεδάζεις ‘όπωςπρέπει’».
 
Ξεκινήστε τουςπεριπάτους
Μόλις πέσει λίγο ο ήλιος ξεκινήστε τους περιπάτους. Άλλοιμπορούν να το κάνουν στα πλαίσια της άσκησης με ποδήλατο, τρέξιμο ήγρήγοροβάδην στα –γνωστά πλέον- σημεία στην Εκτενεπόλ, τον ποδηλατόδρομο τωνΚιμμερίων, την Ιερατική ή την Παναγία. Όσοι δεν είναι αθλητικοί τύποιμπορούννα αρχίσουν τις… τσάρκες στην Παλιά Πόλη, τα πάρκα ή τη γειτονιά τους.Οιβόλτες αυτές ευεξία θα τους χαρίσουν ούτως ή άλλως.
Κι αν δεν είστε… του περιπάτου φτιάξτε ένα καφεδάκι από τοσπίτι ή πάρτε ένα takeaway σεπλαστικό ποτηράκι, πάρτε και το laptop ανά χείρας και σερφάρετε στα hot spots στο κέντροτης πόλης όπου δήμος και νομαρχία έχουνεγκαταστήσει δίκτυο ασύρματης διαδικτυακής σύνδεσης. Δεν είναι γρήγορο,ούτεαπεριόριστο, αλλά οπωσδήποτε επαρκεί για μερικές στάνταρ λειτουργίεςκαι λίγοχαβαλέ.
Ένα άλλο mustπου βρίσκει απήχηση στις νέες ηλικίες είναι το λιτό μπυρίτσα, παγκάκισεστρατηγικά σημεία περατζάδας στο Λιμνίο, στην πλατεία Μητροπόλεως ή,στηΜαυρομιχάλη, αλλά και σε πιο απόμερα σημεία για τις παρέες πουαναζητούνιδιωτικότητα, στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, στη γέφυρα του Κόσυνθου ήπίσω απότο παλιό ‘Νησάκι’.
 
Xanthi by night
Και τι κάνεις όταν πέσει η νύχτα, φυσάει ένα γλυκό αεράκιπου δε σε κρατάει σπίτι, αλλά δε θέλεις να επιβαρυνθείς πάλιπληρώνοντας το4ευρω της μπύρας ή το 6ευρω για ένα ποτό (καλοκαιρινά πολύχρωμαγουστόζικακοκτέιλ ούτε γι’ αστείο!). Το τρίπτυχο μπύρα- παγκάκι και –κατάπερίπτωση-ραδιοφωνάκι ή κινητό με MP3μπορεί να ακολουθηθεί και τις νύχτες. Επίσης, αναζητήστε καιεκμεταλλευτείτεκαλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου, της νομαρχίας των πολιτιστικώνφορέων, τωνφοιτητών ή άλλων οργανώσεων. Η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου πλάι σταχαμάμ, μεκρασί και ωραία μουσική μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό χώρο για τιςβραδινέςεξόδους.
Οι καιροί ευνοούν ακόμη τις συναντήσεις στα μπαλκόνια γιακουβέντα ή… μπάλα (μέχρι τις 11 Ιουλίου αυτό). Μπύρα ή κρασί καιαμέτρητοιμεζέδες από στραγάλι μέχρι μακαρονάδες που δεν αδυνατίζουν δραματικά το‘πορτοφόλι’ του σπιτιού.
 
Αποδράστε οικονομικά
Ας θυμηθούμε ξανά τι είναι το πικ νικ κι ας ξεχάσουμε τιςελληνικές υπερβολές. Πικ νικ δεν είναι μόνο τα 15 κιλά κρέας και 5 κιλάκρασί,αλλά μπορεί να είναι και μια γρήγορη κυριακάτικη απόδραση χωρίς πολύοργάνωσηκαι τα βασικά για το τραπέζι και κανένα παιχνίδι τραπεζιού ή άθλησης.Τοπεριαστικό άλσος –την ημέρα-, ο δρόμος προς τα ορεινά ακόμη και ταπάρκα μπορείνα τα δούμε με άλλο μάτι αν αρχίσουμε να τα ‘χαιρόμαστε’ περισσότερο.Στηνοοτροπία μας φαίνονται… μπανάλ, τέτοιες οικονομικές δραστηριότητεςωστόσο, γιατους Ευρωπαίους (συμπεριλαμβανομένων και όλων των υπόλοιπων μεσογειακώνχωρών)οι αποδράσεις στη φύση αποτελούν την καλύτερη και τη συχνότερηδραστηριότητα.
Για τους… αμετανόητους βέβαια, προτείνουμε βουτιές στιςπισίνες των ξενοδοχείων της πόλης με μικρή επιβάρυνση, καθώς και ταμπάνια στιςκοντινές παραλίες, όπου μπορούν να μεταβούν και με το ΚΤΕΛ.
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, η οικονομική κρίσηεπίσης κι αν δε «τη» δούμε λίγο αισιόδοξα, θα μετράμε μέχρι και ταλεπτά μέχριτην καλοκαιρινή άδεια!
Καλό καλοκαίρι!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξάνθη και Σέρρες θα πάρουν πρώτες φυσικό αέριο στην ΑΜ-Θ

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.comΗ Ξάνθη θα είναι η μία από τις δύο πρώτες πόλεις της Περ…