Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Ραντεβού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνέδωσαν οι κτηνοτρόφοι της Πανελλήνιας ΄Ένωσης Κτηνοτρόφων χθες τομεσημέρι μεσκοπό να παραθέσουν τα κλαδικά τους αιτήματα τόσο σε επίπεδοπανελλαδικό όσοκαι τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δια στόματος του προέδρουτου ΠΕΚκ. Δημήτρη Καμπούρη, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση πουαπευθύνουν οικτηνοτρόφοι προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΑγροτικήςΑνάπτυξης, πρινπροβούν σε μαζικότερες κινητοποιήσεις στους δρόμους. Οι παρατάσεις καιοικαθυστερήσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο έχουν δημιουργήσει ασφυκτικέςκαταστάσεις, ενώ οι νέες προϋποθέσεις που τίθενται προς εναρμόνιση απότηνΕυρωπαϊκή Ένωση «φτάνουν τον κόμπο στο χτένι».
Μία από τις κύριες πηγές διαμαρτυρίας τους είναι οι νέεςμειώσεις τιμών παραγωγού στο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, που έχουνπροαναγγείλει γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις, ενώμεταξύ τωναιτημάτων των κτηνοτρόφων, περιλαμβάνονται και η άμεση καταβολή τηςκοινοτικήςεξισωτικής αποζημίωσης των ετών 2009 και 2010 με τη μέθοδο της ταμειακήδιευκόλυνσης, η ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίαςκτηνοτροφικών μονάδων, η έναρξη και καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεωνγια τοπρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς και η τοποθέτηση βόλων πουδημιουργείένα επιπλέον βάρος ‘στην τσέπη’ των κτηνοτρόφων.
Με τη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων συντάσσεται και οΣύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ξάνθης, ο οποίος συνεδρίασε την Τετάρτη 16Ιουνίου,παίρνοντας απόφαση να στηρίξει τη μαζική κινητοποίηση των κτηνοτρόφωνστονΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στέλνοντας ως εκπρόσωπό του τοναντιπρόεδρο τουΣυνδέσμου κ. Αθανάσιο Λουκμακιά, στον οποίο και ανατέθηκε να επιδώσειστουπουργείο τα επιμέρους αιτήματα των κτηνοτρόφων της Ξάνθης, σεσυνδυασμό με τακεντρικά- όπως αυτά διατυπώθηκαν και συμφωνήθηκαν στη Γενική Συνέλευση.Η λίστατων αιτημάτων παράλληλα κοινοποιήθηκε και στην Κτηνιατρική ΥπηρεσίαΞάνθης,καθώς και το Νομάρχη.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Ζαφειριάδης περιγράφειμία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με ζητήματα που διαιωνίζονται λόγω τωνσυνεχώνκαθυστερήσεων. Όπως επισημαίνει ένα από τα θέματα που ιδιαιτέρωςαπασχολεί τουςς κτηνοτρόφους της Ξάνθης, αν και αποτελεί φαινόμενο πανελλαδικό, είναιηεξάπλωση της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων, η οποία αποτελεί μίαμορφήεκφυλιστικής εγκεφαλοπάθειας που δε μεταδίδεται, ούτε είναι επικίνδυνηγια τονάνθρωπο, ωστόσο απαιτεί θανάτωση των ζώων που έχουν προσβληθεί.Πρόσφατα στηνΞάνθη σφαγιάστηκε ολόκληρο κοπάδι (120 αιγοπροβάτων περίπου) εξαιτίαςτης νόσουαυτής κι απομένουν κι άλλα άρρωστα ζώα που πρέπει να θανατωθούν, ωστόσοοισφαγές καθυστερούν όσο ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να δώσει όλες τις αποζημιώσειςγιααναπλήρωση. «Δεν είναι μόνο το ποσό για να αγοράσει κάποιος τααιγοπρόβατα,αλλά προβλέπεται και χρονική περίοδος αδράνειας, ώστε να απολυμανθεί οστάβλος», διευκρινίζει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης. Ακόμη, εξηγείότιαυτή η κατάσταση αφενός αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου από τοένακοπάδι στο άλλο, αφετέρου αφήνει εκτεθειμένους τους κτηνοτρόφους, σεπερίπτωσηελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως, θέτει και το θέμα τουπεριορισμού των κτηνιατρικών ελέγχων που αποδίδει στο γεγονός ότικόπηκαν ταέξοδα κίνησης προς τους κτηνιάτρους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας μεαποτέλεσμα ναγίνονται λίγοι ή λειψοί έλεγχοι.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής προϊστάμενος τηςΚτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Γκαζίνος σημειώνει ότι η προσβολή από τη νόσοεντοπίζεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους από τα σφαγεία που προκύπτουναπό τασυμπτώματα που διαπιστώνουν στα ζώα οι κτηνοτρόφοι. Παραδέχεται ότι τοπροσωπικό είναι ελλιπές –δεν έγινε καμία πρόσληψη εποχιακού προσωπικούγιαφέτος-, διαπιστώνεται και κάποια δυσκινησία λόγω του γεγονότος ότι ηυπηρεσίαδιαθέτει ένα μόλις αγροτικό αμάξι, αλλά τονίζει ότι η συχνότητα τωνελέγχων καιτο εύρος τους είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. Στο θέμα της τρομώδουςνόσουανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι σταδιακά, ενώ στο ζήτημα της τοποθέτησης‘τσιπ’στα ζώα σχολίασε ότι όντως, αποτελεί μία ουσιαστική επιβάρυνση για τουςκτηνοτρόφους.