Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη»

«Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη»

0

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν να έχουν το ακατάσχετο 15.000 ευρώ που ισχύει για όλους τους πολίτες- Κινδυνεύουν να μην πάρουν την βασική ενίσχυση αν χρωστούν την Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία

 

 

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Δεν ζητάμε καμιά διαφορετική μεταχείριση από κάθε έλληνα πολίτη»

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Α. Λουκμακιάς: «Το 70% των κτηνοτρόφων δεν παίρνουν την επιδότηση γιατί μπλοκάρουν τους λογαριασμούς…»

 

 

 

Διεκδικούν το …δίκιο τους να γίνει εδώ και τώρα πράξη, αγρότες και κτηνοτρόφοι! Εν’ όψει της καταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) ζητούν να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που ισχύει σε ετήσια βάση για όλους τους επιχειρηματίες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι ίδιοι παρότι φορολογούνται ως επιχειρηματίες χάνουν το μηνιαίο ακατάσχετο των 1.250 ευρώ (15.000 ευρώ ετησίως) καθώς πληρώνονται 3 – 4 φορές το χρόνοκαι όχι ανά μήνα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ακατάσχετο 4.000 – 5.000 ευρώ που είναι και ο μέσος όρος της επιδότησης και ως εκ τούτου πηγαίνουν …υπέρ Εφορίας ή ασφαλιστικών ταμείων για χρέη αυτά τα χρήματα την ίδια στιγμή μάλιστα που σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες οι επιδοτήσεις δεν φορολογούνται.

dalatsis closeΠρόεδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Είναι δίκιο και πρέπει να γίνει πράξη…»

«Δεν ζητάμε καμιά διαφορετική μεταχείριση από κάθε έλληνα πολίτη. Απλά να ισχύει το ετήσιο ακατάσχετο των 15.000 ευρώ και στους αγρότες οι οποίοι δεν πληρώνονται κάθε μήνα αλλά 3 – 4 φορές το χρόνο και το χάνουν τους υπόλοιπους που δεν πληρώνονται. Είναι δίκιο και πρέπει να γίνει πράξη», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.Εξηγεί δε πως για παράδειγμα ένας βαμβακοπαραγωγός θα πληρωθεί τον Οκτώβριο που θα παραδώσει την παραγωγή του και μετά άλλο ένα μήνα στην εξόφληση. Συνεπώς έχει ακατάσχετο 3.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους μήνες που δεν πληρώνεται το χάνει κι έτσι το κράτος μπαίνει στην τσέπη του αν χρωστάει. Να διευκρινίσουμε ότι οι επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες μας είναι: Η βασική ενίσχυση, το Πρασίνισμα και η Συνδεδεμένη για καλλιέργειες όπως το βαμβάκι.

loukmakiasΠρόεδρος Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Α. Λουκμακιάς: «Το 70% των κτηνοτρόφων δεν παίρνουν την επιδότηση γιατί μπλοκάρουν τους λογαριασμούς…»

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς: «Είναι άδικο που δεν ισχύει και σε μας το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ όπως σε όλους τους πολίτες γιατί  μεις δεν πληρωνόμαστε κάθε μήνα αλλά είναι και παράνομο να κατάσχονται οι επιδοτήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά χώρα της Ε.Ε. αλλά ούτε και στην Βουλγαρία. Το 70% των κτηνοτρόφων της Ξάνθης δεν θα πάρουν την βασική ενίσχυσης που πρόκειται να δοθεί αφού μπλοκάρονται οι λογαριασμοί για χρέη στην Εφορεία και ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς αυτά τα λεφτά περιμένουμε για να πάρουμε ζωοτροφές για τον χειμώνα! Μας «βομβαρδίζουν» με τις μειώσεις στην τιμή του γάλακτος. Στο πρόβειο γάλα έπεσε η τιμή πάνω από 35%. Μας «βομβαρδίζουν» με τις μειώσεις στην τιμή του κρέατος, μας μπλοκάρουν και τους λογαριασμού μας. Τι μας απομένει; Δεν υπάρχει ζωή για την κτηνοτροφία… Το ζητάμε πολύ καιρό. Στείλαμε και επιστολή στον πρωθυπουργό όλοι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ», τονίζει ο κ. Λουκμακιάς

Η επιστολή στον πρωθυπουργό

Στην επιστολή στον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων αναφέρουν: “Κύριε Πρωθυπουργέ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και γεωργών. Υπάρχουν όμως κτηνοτρόφοι που με το σημερινό καθεστώς που επικρατεί δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα. Τα χρέη σε διάφορους φορείς του δημοσίου και του ευρύτερουδημόσιου τομέα, που δεσμεύουντους λογαριασμούς των συναδέλφων κτηνοτρόφων, είναι θηλιά στο λαιμό όλων μας. Όσοι από τους κτηνοτρόφους δεν χρωστούν ακόμα είναι σίγουρα εν δυνάμει οφειλέτες».

Στη συνέχεια παραθέτουν τους λόγους που ζητούν την άμεση προστασία των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση, την προστασία του πρωτογενή τομέα και καταλήγουν: «Ζητάμε να αποδεσμεύσετε την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως και τις πληρωμές που έπονται αυτής, από κάθε κατάσχεση. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη».

Άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης

Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα ο υπουργός τόνισε προς τους κτηνοτρόφους τη βούληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, με στοχευμένα μέτρα και ανέπτυξε τα αμέσως επόμενα βήματα του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων de minimis για ορεινούς, μειονεκτικούς και νησιωτικούς ποιμενικούς
  • Δημόσια διαβούλευση της νέας υπό σύνταξη Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων
  • Ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος
  • Νόμο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς διαβούλευση.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση και έναν γόνιμο διάλογο με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων. Αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί τους και η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Πραγματικά ο κλάδος των κτηνοτρόφων περνά δύσκολες εποχές λόγω της μειωμένης τιμής του γάλακτος από την μια και από την άλλη λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τα τελευταία χρόνια, ειδικά για την ποιμενική κτηνοτροφία. Από την πλευρά μας τους αναφέραμε τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές που αναπτύσσει το υπουργείο. Πρώτα είναι η διανομή οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, τα γνωστά de minimis για τους κτηνοτρόφους που θα απολαύσουν τις επόμενες ημέρες. Από κει και πέρα, τους ανακοινώσαμε ότι βγαίνει σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το γάλα που αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες, όσον αφορά τη γαλακτοβιομηχανία, αλλά και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία επεξεργαζόμαστε.

Είδαμε ότι υπήρχε ένα κλίμα κατανόησης και αναγνώρισης των προσπαθειών της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος. Ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα.»

Για το ακατάσχετο ωστόσο ουδείς λόγος!.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητές από Ξάνθη παρουσίασαν τεχνολογικές προτάσεις στο δήμαρχο

Προτάσεις για «έξυπνες» εφαρμογές από μαθητές των ΓΕΛ Ξάνθης σε συνάντηση με το δήμαρχο στ…