«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με σκεπτικισμό για τα οικονομικά σε όλο το φάσμα τωνσυζητήσεων κύλησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι τηςΤετάρτης. Τη συνεδρίαση «άνοιξε» ο κ. δήμαρχος, Μιχάλης Στυλιανίδης, μεενημέρωση για την έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου της Ξάνθης από τοοικείοΣυμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και με απότιση φόρου τιμής στη18χρονηδιακεκριμένη αθλήτρια Χριστίνα Χριστοδούλου που ένα χρόνο πριν κατέληξεαπό τηνεπάρατη νόσο, αφού πρώτα είχε επιτύχει, παρά τα προβλήματα πουαντιμετώπισε,την εισαγωγή της στη νομική σχολή. Μάλιστα, πρότεινε να δοθεί το όνομάτης σεένα αθλητικό χώρο του δήμου.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Φίλιππος Φιλίππουανέγνωσε στο Σώμα επιστολή της Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων Ελλάδος σχετικάμε τησυρρίκνωση του περιφερειακού δικτύου του ΟΣΕ –που κατήργησε και τοσταθμαρχείοτης Σταυρούπολης- και σε συμπόρευση με την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ καιτοδημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εκδηλώσει επίσημα της υποστήριξή του.
Στα εκτός ημερησίας, ο επικεφαλής της αξιωματικήςαντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος, με το σκεπτικό ότι η συνένωση τουδήμουΞάνθης με το δήμο Σταυρούπολης θα ακολουθηθεί από δυσκολίες προσαρμογήςκαιζητήματα με ιδιαιτερότητες ως προς το χειρισμό τους, ζήτησε να γίνειεπίσημηπρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σταυρούπολης για άτυπησυνεδρίαση,έτσι ώστε να γίνει μία ενημέρωση και διερευνηθούν τα πρωτεύοντα θέματαπου θααπασχολήσουν το νέο «καλλικρατικό» δημοτικό συμβούλιο και τουςυπηρεσιακούςπαράγοντες του νέου δήμου. Ο κ. δήμαρχος δέχθηκε με προθυμίασημειώνοντας ότι ηπρόταση πρέπει να γίνει στα πλαίσια μια συζήτησης επί ίσοις όροις, μετο δημοτικόσυμβούλιο του δήμου Σταυρούπολης.
Ακόμη, στα εκτός ημερησίας, ο κ. Φιλίππου ενημέρωσε το Σώμαγια την παραίτηση 11 δικαιούχων των οικοπέδων πλησίον του ΔΕΡΑΣ από ταδικαιώματά τους και πληροφόρησε ότι πρέπει να καταρτιστούν ξανάισάριθμεςπροκηρύξεις για τους καινούργιους δικαιούχους. Στην ερώτηση τηςαντιπολίτευσηςσχετικά με την αιτία αποχώρησής τους, ο πρόεδρος του δημοτικούσυμβουλίουανέφερε ότι η κάθε αίτηση ήταν ατομική και ο καθένας παραιτήθηκε γιαδικούς τουλόγους.
 
«Δεν πληρώνω, δενπληρώνω», εμμένει ο δήμαρχος στη μη χρηματοδότηση των αγώνων Tae-Kwon-Do
Περνώντας στα εκτός ημερησίας θέματα, επί μακρώ απασχόλησετους δημοτικούς συμβούλους το 25ο θέμα και συγκεκριμένα η άρνηση τουδημάρχουνα καλύψει τα έξοδα διεξαγωγής του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμούTae-Kwon-Do,που ανέρχονται περίπου –ως προς το μερίδιο του δήμου- στα 15- 25.000ευρώ.
Παρουσία του μέλους της οργανωτικής επιτροπής της ΈνωσηςΒορείου Ελλάδος –που αναλαμβάνει τη διοργάνωση- προπονητή του συλλόγου«ΟρέστηςΒασίλης» κ. Ανδρέα Χρηστίδη, ο κ. δήμαρχος εξήγησε ότι αρχικά ο δήμοςζήτησεεπίσημη πρόταση από την κεντρική Ομοσπονδία για τη διοργάνωσηΜεσογειακώνΑγώνων, όπως ήταν η αρχική πρόθεση, έτσι ώστε να καθοριστεί το ποσοστόυποστήριξης του δήμου. Ωστόσο, τη διοργάνωση ανέλαβε μόνο η Ένωση Β.Ελλάδος κιέτσι ο δήμαρχος, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, αλλά και τογεγονόςότι η Ένωση ζητούσε την κάλυψη του συνόλου σχεδόν των εξόδων από μέρουςτουδήμου,  αρνήθηκε ναχρηματοδοτήσει μιαδιοργάνωση που, όπως είπε, «δεν έχει αντίστοιχο όφελος για την τοπικήκοινωνία». Ο κ. Χρηστίδης στην τοποθέτησή του μίλησε για μία διοργάνωσηπουξεκινά φέτος, πρόθεση έχει να διοργανώνεται στην Ξάνθη κάθε χρόνο καιναμεγαλώνει το βεληνεκές της όσο κατοχυρώνεται σαν θεσμός. Σημείωσε ότι οτοπικόςσύλλογος δεν έχει ξαναζητήσει οικονομική ενίσχυση από το δήμο καιενημέρωσε ότιαθλητές από 10 χώρες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Στο πλευρό τωνδιοργανωτώντάχθηκε και ο κ. Πούλιος, τονίζοντας ότι η απόφαση του Σώματος πρέπειναδιέπεται από το πνεύμα της στρατηγικής επένδυσης, αφού εντάσσει το δήμοσε μίατουριστική κίνηση (αθλητικού τουρισμού) που μπορεί να αναπτυχθεί καιγι’ αυτό οδήμος δεν θα πρέπει να απογοητεύσει τη διοργάνωση στα πρώτα της βήματα.Οεπικεφαλής της παράταξης ‘Ισότητα για το δήμο Ξάνθης’ Κ. Χασάν Μαλκότς,τάχθηκευπέρ του δημάρχου, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της αθλητικής ένωσηςδεν έχειπλήρη σχεδιασμό. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι,τόσο τηςσυμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν την άποψη ότι,πράγματιμπορεί να έχει οφέλη για την πόλη η διοργάνωση με τη βοήθεια του δήμουενόςτέτοιου πρωταθλήματος και γι’ αυτό αποφασίστηκε η Ένωση να προσκομίσειέγκρισητης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας , καθώς και πλήρη οικονομικό απολογισμό,ώστε οδήμος να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του και να ενισχύσει οικονομικάμέχριενός σημείου τη διοργάνωση.
Οικονομική ενίσχυση 2.000 ευρώ ο δήμος θα παρέχει και στοITF Tae-Know-Do Πρωτάθλημα Β. Ελλάδος που θα γίνει στην πόλη μας 12-14Νοεμβρίου (και θα παραχωρήσει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις), ενώ2.000 ευρώθα δώσει και στον ΑΠΟΞ για το αθλητικό camp που διοργανώνει.
 
«Πλάτες» παρέχει οδήμος σε άλλο ένα δάνειο της ΔΕΥΑΞ
Ντόρο προκάλεσε και το 7ο θέμα της συνεδρίασης που καλούσετους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν την παροχή εγγύησης του δήμουΞάνθηςγια άλλο ένα δάνειο της ΔΕΥΑΞ. Ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος διαμαρτυρήθηκεεντόνως, λέγοντας ότι «οι πολίτες πληρώνουν μέσω του λογαριασμού τουςγια να μηχρειαστεί να ξαναπληρώνουμε τη ΔΕΥΑΞ, έτσι είχατε πει την τελευταίαφορά καιεπιτέλους αφού νοσεί γιατί δεν την υποθηκεύετε;». Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞαντέδρασε κατηγορώντας τον κ. Μελισσόπουλο ότι παραποιεί την αλήθειακαιυποστηρίζοντας ότι: «αξιοποιήσαμε στο μέγιστο τα ευρωπαϊκά προγράμματα,δενείναι δυνατόν να τα χάνουμε και να κάνουμε έργα 8 και 10 εκ. ευρώ μειδίουςπόρους, απλά η έναρξη των προγραμμάτων συνέπεσε με την έναρξη τηςθητείας μας».
 
Εμμένει το Σώμα στηνπρότασή του για τον περιμετρικό δακτύλιο
Στα πλαίσια της ενημέρωσης που δέθηκε το Σώμα για την πρότασηπου υποβλήθηκε από την ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’ στην Περιφερειάρχη ΑΜΘ, οπρόεδρος τουΤΕΕ- τμήμα Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, που βρισκόταν εκεί, πρότεινε οδήμος ναζητήσει από την εταιρία να διερευνήσει καλύτερα την περίπτωση μεπληρέστερηπροκαταρκτική εξέταση, ακόμη κι αν υπάρχει μικρό χρονικό κόστος. Οδήμαρχοςυποστήριξε ότι η εταιρία προτιμά τα 2 τούνελ στη δυτική πλευρά καιδιατίθεταινα προβεί σε νέα μελέτη μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει γενικήκοινωνικήαποδοχή. Ο κ. Πούλιος συμφώνησε με τον κ. Πλέσια, σχολιάζοντας: «χάσαμε4χρόνια σε μεγαλοϊδεατισμούς» και τελικά αποφασίστηκε το δημοτικόσυμβούλιο ναεμμείνει στην απόφαση που πήρε και συμπορευόταν με την άποψη πουεξέφρασε τοΔΠΘ για ανατολική παράκαμψη.
 
Απορρίφθηκε ο διετήςπροϋπολογισμός της ΔΥΚΕΞ
Δεν άρχισε καλά η ΔΥΚΕΞ (πρώην ΔΕΑΞ) που είδε τονπροϋπολογισμό της να καταψηφίζεται από την αντιπολίτευση, αν και με τηβοήθειατου λογιστής κ. Εγγλέζάκη έχει καταρτίσει μία λεπτομερή μελέτη με βάσητα νέαδεδομένα που θα ισχύσουν επί Καλλικράτη. Μάταια ο πρόεδρος της κ.ΜανόληςΦανουράκης προσπαθούσε να εξηγήσει ότι ένα νομικό κώλυμα με τημισθοδοσία τουςαναγκάζει να εντάσσουν τα έξοδα για τους μισθούς στις δράσεις. Οιδημοτικοίσύμβουλοι μόνο που άκουσαν ότι το επόμενο καρναβάλι θα κοστίσει στοδήμο780.000 «έριξαν μαύρο».
Τέλος,αποφασίστηκε επίτιμος δημότης της πόλης μας να γίνει οΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και να του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο τηςπόλης μεαφορμή την επίσκεψή του στην Ξάνθη στις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιάσαμε πάτο, τελειώνει η κρίση

Άλλοι κάνουν πρόβλεψη του καιρού, άλλοι κάνουν πρόβλεψη γιακέρδη ή ζημιές εταιριών. Στο πα…