Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ο καυγάς για το… «πάπλωμα» των 10. 000 ευρώ

Ο καυγάς για το… «πάπλωμα» των 10. 000 ευρώ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
«Φασαριόζικη» ητελευταία  – εν’όψει καλοκαιριού -τακτική συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε τηνΤετάρτη30 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης. Το εκρηκτικόταμπεραμέντο του κ. Σιούτα και οι διαπληκτισμοί του με τον κ.Πεντζουρίδη κατάτο χειρισμό του θέματος που αφορούσε το αίτημα για επιχορήγηση 10.000ευρώ προςτο νεοσύστατο σωματείο των οικοπεδούχων του ΔΕΡΑΣ καθώς και οι αναφορέςτου κ.Νίκου Τσάβα για «οσμή σκανδάλων» στο Επιμελητήριο Ξάνθης ανέβασαν… τοθερμόμετρο διακόπτοντας την αρχική …ραστώνη της συνεδρίασης.
 
Τα «ήρεμα» θέματα τηςσυνεδρίασης
Αρχικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλοςπραγματοποίησε μια ενημέρωση για τα προγράμματα που διαχειρίζεται  το Επιμελητήριο από κοινούμε το Επιμελητήριοτης Βουδαπέστης: το VITOκαι με Ιταλικό επιμελητήριο το  WIDE THESEE. Είπε ότι είναιανταποδοτικά και ότι η υλοποίησή τους βαίνει καλώς. Ο κ. Σιούτας ζήτησεπεραιτέρωενημέρωση και αυτή ορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης. Στη συνέχεια οκ,Ανδρικόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την ημερίδα πουπραγματοποιήθηκεστην Αθήνα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας αναφορικά μετοναναπτυξιακό νόμο και την αναμόρφωση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας.
 
Όχι σε Επιμελητηριακό«Καλλικράτη»
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι όλα τα Επιμελητήρια είναι αντίθεταπρος την βούληση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον γενικόγραμματέα τουυπουργείου Οικονομίας (η υπουργός κα Κατσέλη απουσίαζε στην Κίνα καιδενπαρέστη τελικά) στην εφαρμογή …του «Καλλικράτη» στα Επιμελητήρια δηλαδήευρείεςσυνενώσεις επιμελητηρίων ανά περιφέρειες:
Δεν το θεωρούμε σκόπιμο κάτι τέτοιο …Τα επιμελητήριο είναιαυτόνομα…ξέρουν ταπροβλήματα των επαγγελματιών κάθε νομού. Κάτι τέτοια να εφαρμοστεί θααλλοιώσειτην μορφή τους», είπε ο κ. Ανδρικόπουλος. Περισσότερες διευκρινίσειέδωσε ο κ.Στέλιος Μωραΐτης που ήρθε λίγο αργότερα αλλά η γενική εικόνα είναι ότιταΕπιμελητήρια θα αντιδράσουν σε τέτοιες συνενώσεις.
 
Ο μόνιμος βραχνάς τωνπολυκαταστημάτων…
Το τρίτο θέμα αφορούσε στα καταστήματα χονδρεμπορίου που ως…δια μαγείας ενώ έχουν άδεια χονδρικής πώλησης μετατρέπονται και σελιανικήςκαι αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους καταστηματάρχες τουνομού.Αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ένας νομικός σύμβουλος να διερευνήσει ανέχουνειδική άδεια ή κάνουν λιανικές πωλήσεις παράνομα. Επίσης αναφέρθηκανστο ΜΑΚΡΟκαι κατατέθηκαν καταγγελίες ότι κάνει λιανικές πωλήσεις και ότιχρειάζεται ναγίνει διερεύνηση όπως και για το πώς προχωράει το θέμα τουπολυκαταστήματος  Flamigo μετά τηνάδεια που πήρε από το δήμο Βιστονίδας – υπόθεση που έχει ανατεθεί στοδικηγόροκ. Βαζίκα.
 
Ένσταση Αθανασιάδη
Το 4ο θέμα αφορούσε τον ορισμό μελών τουυπηρεσιακούσυμβουλίου καθώς όπως εξήγησε ο κ. Ανδρικόπουλος έχει αλλάξει ο νόμοςγια τηνεπιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Έτσι κάνοντας εφαρμογή τουνόμουπρότειναν ως νέα μέλη τον κ. Ξανθόπουλο Σωκράτη, την κα Κοτσούμπα, τηνκαΣιαμίδου και εισηγητή τον Διευθυντή κ. Χατζόπουλο. Αναφορικά με τηνεπιλογή τωνσυγκεκριμένων προσώπων  εξέφρασετηνένστασή του ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνονται ότι δεν εφαρμόζεται σωστά ονόμοςκαι στο υπηρεσιακό συμβούλιο πρέπει να είναι οι άνθρωποι που πρέπει. Τοθέμαεγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ ο κ. Αθανασιάδης το καταψήφισε. Το 5οθέμα αφορούσε την μετάταξη υπαλλήλου. Συγκεκριμένα κατατέθηκε η πρότασηεκμέρους του προεδρείου να εκδοθεί προκήρυξη από το Επιμελητήριοπροκειμένου ναστελεχωθεί με υπάλληλο ΠΕ την περίοδο αυτή που γίνονται μετατάξεις λόγωΚαλλικράτη. «Ας μη βιαστούμε, εν’ όψει κατάργησης των Επιμελητηρίων» ,είπε οκ. Σιούτας όμως αποφασίστηκε να γίνει η προκήρυξη, ώστε να είναι έτοιμηότανχρειαστεί.
 
Τα «άγρια» θέματα τηςσυνεδρίασης
 Το θέμα πουπροκάλεσετη θρυαλλίδα για να «ανάψουν τα αίματα» στη συνεδρίαση ήταν το αίτηματουσωματείου οικοπεδούχων του ΔΕΡΑΣ για οικονομική ενίσχυση από τοεπιμελητήριοτης τάξης των 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δοθεί 10.000 ευρώαπό τοΕπιμελητήριο στο σωματείο, όπως ειπώθηκε από τον κ. Ανδρικόπουλο. Καιενώεκφράστηκε  από όλατα μέλη του Δ.Σ. καιτου προεδρείου η βεβαιωμένη βούληση να στηρίξουν τους επαγγελματίες τουΔΕΡΑΣκαι την προσπάθειά τους για την ίδρυση του βιοτεχνικού πάρκου,υπογραμμίστηκετόσο από τον πρόεδρο όσο και από τον γραμματέα κ. Κατσαρίκα αλλά καιτονοικονομικό σύμβουλο κ. Παμπουκίδη να δοθεί η επιχορήγηση αλλά τοφθινόπωρο. Οκ. Σιούτας επέμενε να παρθεί απόφαση εδώ και τώρα και ας τα δώσουν τοΦθινόπωρο. Οι προαναφερθέντες επέμεναν ότι θα πάρουν την απόφαση ότανμπορούννα δώσουν τα χρήματα.
 
Το «ξέσπασμα» Σιούτα
Ο κ. Κατσαρίκας μάλιστα κατέθεσε την πρόταση να ενταχθείστον προϋπολογισμό και να εκταμιευτεί το 3% που δίνει το Επιμελητήριοστασωματεία, να πάρουν τα άλλα σωματεία (ΟΕΒΕΕ κ.λ.π. ) λιγότερα ώστε ναδοθούν τα10.000 στους οικοπεδούχους του ΔΕΡΑΣ. Μετά από αρκετή ώρα συζήτησηςόπουπροσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση ώστε και τα χρήματα ναδοθούνκαι το Επιμελητήριο να διευκολυνθεί, αίφνης ο κ. Σιούτας  ξεσπάθωσε δεν γίνοντανεισακούστηκε η πρότασήτου…: «Δεν είμαστε ζητιάνοι…σβήστε το αίτημά μας…Είστε ανίκανοι»,φώναξε καιπροχώρησε προς την έξοδο. Πριν αποχωρήσει διαπληκτίστηκε σε έντονο ύφοςμε τονκ. Πεντζουρίδη! Γενικά η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι…
Τελικά αποφασίστηκε να δοθούν τα χρήματα τμηματικά…
 
Αίσθηση από τηναναφορά Τσάβα για «σκάνδαλα στο Επιμελητήριο»
Το ζωνάρι του για καυγά έλυσε και ο κ. Τσάβας ο οποίοςαπευθύνθηκε προς τον κ. Ανδρικόπουλο λέγοντας του ότι στην αγοράκυκλοφορούνφήμες για σκάνδαλα στο επιμελητήριο που έχουν σχέση με τη διαχείρισητωνπρογραμμάτων. Ο κ. Ανδρικόπουλος του είπε ότι αν έχει κάτι νακαταγγείλει να τοκάνει κι όχι να πετά κεραυνούς για το θεαθήναι…Είναι γεγονός ότι ηαναφορά τουκ. Τσάβα προκάλεσε αίσθηση καθώς δεν είναι πάρα πολύς ο χρόνος που τοΕπιμελητήριο ταλανιζόταν από σκάνδαλα…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρδισε την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης το ΚΚΕ

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Το ΚΚΕ με την αντιμνημονιακή τουαγωνιστική πορεία …