Στο πρόσωπο του Θωμά Βουγιουκλή και του Αλέξανδρου Λάππα η Ξάνθη βραβεύει την επιστήμη, τη θετική σκέψη, το ήθος και τον πολιτισμό
Δύο ακαδημαϊκούς επέλεξε να βραβεύσει στη φετινή καθιερωμένη εκδήλωσή του στις 4 Οκτωβρίου ο δήμος Ξάνθης, στο όνομα των οποίων η Ξάνθη αποτείει φόρο τιμής στην επιστήμη, τη θετική σκέψη, το ήθος και τον πολιτισμό.
Θωμάς Βουγιουκλής
Ο Θωμάς Βουγιουκλής, ομότιμος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που διατέλεσε και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, είναι γνωστός και πολύ αγαπητός στην Ξάνθη και τους ξανθιώτες.
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα καθαρά μαθηματικά και ειδικότερα στην άλγεβρα των υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει ένα κλάδο που πήρε το όνομα του, τις Ην-δομές. Σχετικό είναι το βιβλίο του «Hyperstructures and Their Representations», Hadronic Press, USA, 1994.
Έχει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ, USA, στο Udine, Ιταλία και στο Bangor της Ουαλίας.
Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα παιδείας, ενώ έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, καθώς και ένα CD (στίχοι, μουσική).
Αλέξανδρος Λάππας
Ο Αλέξανδρος Λάππας είναι φυσικός και διατελεί διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. Στο ερευνητικό του αντικείμενο έχει καταξιωθεί διεθνώς και έχει αναπτύξει επιστημονικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.
Πέρυσι επιλέχθηκε, με ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, για έρευνα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να πραγματοποιήσει διεπιστημονική βασική έρευνα στο πεδίο του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας, με επιχορήγηση από το Γραφείο Ερευνών του U.S. Office of Naval Research Global-ONRG. Στο ΙΗΔΤ-ΙΤΕ η ομάδα του επικεντρώνεται στη σύνθεση νανοϋλικών με χημικές μεθόδους και στη μελέτη της δομικής και ηλεκτρονιακής συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιώντας προηγμένες πειραματικές τεχνικές (FUN-L).