Η Μεγάλη Πέμπτη είναι κατ’ εξοχήν η μέρα που οι νοικοκυρές σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα φτιάχνουν τα τσουρέκια τους και βάφουν τα αβγά τους. Σας παραθέτουμε μία συνταγή για να φτιάξετε λαχταριστά και αφράτα τσουρέκια αλλά και έναν πρωτότυπο τρόπο βαφής αβγών με φυσικά υλικά. Επίσης στη συνέχεια θα βρείτε και μία συνταγή για την μαγειρίτσα της Ανάστασης. Συνταγή για αφράτα τσουρέκιαΓια αρχή σας παραθέτουμε μία συνταγή για αφράτα και μαλακά τσουρέκια. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:• 2 κιλά αλεύρι σκληρό • 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου • 160 γρ. βούτυρο λιωμένο • 3 φακελάκια ξερή μαγιά • 1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες) • 1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια • 1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα • 500γρ. κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη • κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα • σουσάμιΑρχικά χτυπήστε τα αβγά μαζί με την άχνη σε μία λεκάνη για 3 λεπτά. Στο ζεσταμένο γάλα λιώστε τη μαγιά και προσθέστε το στη λεκάνη. Στη συνέχεια ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτετε τα αρωματικά (μαχλέπι, ξύσμα, μαστίχα) και στο τέλος ρίξτε και το αλεύρι λίγο-λίγο “παιδεύοντας” τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι. Στη συνέχεια μαζέψτε τη ζύμη σαν μπάλα μέσα στη λεκάνη και σκεπάστε τη με πετσέτα ή κουβέρτα αφήνοντάς τη μέχρι να φουσκώσει. Αφού η ζύμη φουσκώσει αρκετά τότε ξεκινάτε να πλάθετε τα τσουρέκια σε ότι σχήμα θέλετε και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα. Πριν τα τοποθετήσετε στο φούρνο για να τα ψήσετε αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε. Ήρθε η ώρα να βάλετε τα τσουρέκια στο φούρνο, ψήνοντάς τα στους 150-180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Μερικά σημαντικά μυστικά για επιτυχημένα τσουρέκια είναι καταρχήν πως όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και τα αβγά. Ιδανικό είναι το αλεύρι “Robin Hood”, στα super markets, όμως και το κλασσικό σκληρό αλεύρι αρκεί. Το γάλα δεν πρέπει να κάψει. Μην ζυμώσετε τη ζύμη γιατί τα τσουρέκια θα σκληρύνουν, απλά με το χέρι την παιδεύουμε γύρω-γύρω. Διατηρούνται λίγες μέρες εκτός κατάψυξης τυλιγμένα με μεμβράνη, κλεισμένα σε σακούλα. Διατηρούνται φρέσκα και στην κατάψυξη για καιρό.Βαφή αβγών με φυσικές βαφέςΗ διαδικασία της βαφής των αβγών κατά την Μεγάλη Πέμπτη με τις ειδικές βαφές είναι κάτι το συνηθισμένο. Για φέτος σας προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιήστε ως βαφή για τα αβγά σας διάφορους φυσικούς τρόπους. Για κόκκινα αβγά ρίξτε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίξτε νερό μέχρι να τα καλύψετε. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί. Για πράσινα αβγά βραστέ 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσετε τα αυγά σας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι. Αν θέλετε τα αβγά σας να πάρουν κίτρινο χρώμα τότε τυλίξτε τα σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι. Τέλος για γαλάζια ή μπλε αβγά βραστέ τα σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.Μαγειρίτσα Τα υλικά που θα χρειαστείτε για έξι μερίδες μαγειρίτσας είναι τα εξής: •1 αρνίσια συκωταριά,•1-2 κιλά έντερα,•1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια,•2 μεγάλα μαρούλια,•μισό φλιτζάνι ρύζι,•3 αυγά,•1 ματσάκι άνηθο,•2 λεμόνια,•λίγο ελαιόλαδο,• αλάτι, πιπέριΣτην αρχή ξεπλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά, και τα έντερα, αφού τα κόψουμε κατά μήκος. Ψιλοκόβουμε τα καθαρά πλέον συκωτάκια και έντερα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Εντωμεταξύ ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια και τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε.Στη συνέχεια σε μια νέα κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, και ρίχνουμε μέσα και τα συκωτάκια με τα έντερα. Αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα και σοτάρουμε και τα μαρούλια με τον άνηθο. Προσθέτουμε γύρω στο ενάμιση λίτρο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για ακόμα 10 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο βάζουμε σε ένα μπολ 2 κουταλιές αλεύρι μέσα σε λίγο νερό. Ακολούθως προσθέτουμε έναν – έναν τους 3 κρόκους των αυγών μας, και στο τέλος το ασπράδι, ανακατεύοντας πολύ καλά. Προσθέτουμε και τον χυμό από τα λεμόνια μας, και συνεχώς ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην κόψει. Στο τέλος παίρνουμε περίπου 1-2 μεγάλες κουταλιές ζουμί από την κατσαρόλα και τις προσθέτουμε στο μπολ με το αυγολέμονο, πάντα ανακατεύοντας πολύ καλά. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα μας, ανακατεύοντας πολύ καλά όλη τη μαγειρίτσα, και με σβηστή φωτιά. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
-
Ευλογιά στην Ξάνθη: 14 νέες εστίες σε μια εβδομάδα!
«Θερίζει» η ζωονόσος – Πλησιάζουν τις 10.000 οι απώλειες ζώων στο νομό Ξάνθης Ατελείωτο θρ… -
Προσπάθειες για να ανοίξει η τουριστική «βεντάλια» στην ΑΜΘ
Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος γραμμικά σ’ όλες τις περιφερ… -
Αυτή την εβδομάδα ψηφίζονται τα δημοτικά τέλη 2025
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα οριστούν τα μέλη της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του δήμ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Αυτή την εβδομάδα ψηφίζονται τα δημοτικά τέλη 2025
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα οριστούν τα μέλη της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του δήμ… -
Έργα, τέλη και το καθεστώς αδειοδότησης των παιδικών σταθμών στη Δημοτική Επιτροπή
Συνεδριάζει την Πέμπτη με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2… -
Εκλογές στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης
Την Κυριακή 19/1 και σε περίπτωση μη απαρτίας την επόμενη Κυριακή Καλούνται τα μέλη…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
Υπό του μηδενός όλος ο νομός
Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο… -
Συγκρατημένοι οι καταναλωτές
Συγκρατημένοι οι καταναλωτές στην Ξάνθη, δίνουν την αίσθηση ότι τίποτα δε θα λείψει από το… -
Ο νομάρχης όρισε τους νέους αντινομάρχες
Κρατά το Γαλανόπουλο ο νομάρχης Ξάνθης στη θέση του αντινομάρχη και αντικαθιστά τους Σταντ…
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Υπό του μηδενός όλος ο νομός
Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…