Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πήρε «Άκυρο» από την Αποκεντρωμένη ο δήμος Ξάνθης

Πήρε «Άκυρο» από την Αποκεντρωμένη ο δήμος Ξάνθης

0

Ακυρώθηκε η απόφαση για τον ορισμό του Αντιπροέδρου στην ΔΕΥΑΞ. Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία αποφάνθηκε η Αποκεντρωμένη

 

Φανουράκης: «Είχαμε προειδοποιήσει τον δήμαρχο… δεν μας άκουσε». «Μπελάδες» για την ΔΕΥΑΞ για την θητεία Ιγιαννίδη;

 

Νέο …φάουλ χρεώνει η Αποκεντρωμένη στον Δήμο Ξάνθης που προστίθεται στην πρωτοφανώς μακριά λίστα αυτής της δημοτικής αρχής. Η απόφαση ακύρωσης αυτή τη φορά, αφορά τον ορισμό του αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ. Υπενθυμίζουμε ότι ο ορισμός έγινε με επαναληπτικές ψηφοφορίες και όχι με απόλυτη πλειοψηφία σύμφωνα με τις Διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 255 του Ν.3463/2006 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 348 του Ν.4512/2018 «Τα αιρετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΔΕΥΑ είναι δυνατόν να αντικαθίστανται κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που τα όρισε, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του». Αυτή τη διάταξη μεταξύ άλλων επικαλείται η Αποκεντρωμένη ακυρώνοντας την απόφαση 218/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Τι είχε γίνει στο συμβούλιο της 1ης Αυγούστου

Να σημειώσουμε πως η απόφαση λήφθηκε στη συνεδρίαση 1ης Αυγούστου. Η πρόταση της δημοτικής αρχής για μέλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ήταν ο κ. Ορχάν Χασάνογλου ενώ υπήρξε και άλλη πρόταση από τον Α. Αγκόρτζα ο οποίος αντιπρότεινε τον Χρήστο Μούρκα. Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της Κοινωνία των Δημοτών Μ. Φανουράκη που υποστήριζε πως πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία και να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, η δημοτική αρχή επανήλθε με την πρόταση να ακολουθηθεί η διαδικασία των επαναληπτικών ψηφοφοριών μέχρι την εκλογή του με σχετική πλειοψηφία. Ο κ. Φανουράκης προειδοποίησε ότι θα καταπέσει στην Αποκεντρωμένη και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία. Τελικά στις 3 επαναληπτικές ο κ. Χασάνογλου έλαβε 19 ψήφους υπέρ , 6 κατά και 6 λευκά. Την επομένη ο κ. Φανουράκης συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των παρατάξεων Ι, Καμαρίδη, Ν. Ανταμπούφη και Σ. Τσιακίρογλου επισκέφτηκαν τα γραφεία της Αποκεντρωμένης για να καταθέσουν αίτημα ελέγχου νομιμότητας καθώς ο δήμος δεν υποχρεούται να στείλει στην Αποκεντρωμένη για έλεγχο τέτοιου είδους αποφάσεις. Η Αποκεντρωμένη εξέτασε το θέμα και παρενέβη αυτεπαγγέλτως αποφασίζοντας ακύρωση της απόφασης.

Τι αναφέρει η απόφαση της Αποκεντρωμένης

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: «Ακυρώνουμε την 218/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης περί «Αποδοχής παραίτησης, ορισμός μέλους και Αντικατάσταση Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΝΠΙΔ με την επωνυμία: «ΔΕΥΑΞ», ως μη νόμιμη, για λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας. Η παρούσα απόφαση μπορεί να προσβληθεί, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 151 του Ν.3463/2006 ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ιδίου νόμου που εδρεύει στην οδό Παρασίου 4 – 69100 Κομοτηνή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 238 του Ν.3852/2010 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έκδοση ή την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής».

fanoyrakis-closeΦανουράκης: «Είχαμε προειδοποιήσει τον δήμαρχο ότι χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία…»

Για «ανικανότητα που εκθέτει τον δήμο», εγκαλεί τον δήμαρχο Ξάνθης ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μ. Φανουράκης επισημαίνοντας πως: «Δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλη δημοτική αρχή να προσβάλλονται και να ακυρώνονται τόσες αποφάσεις της»

Μάλιστα πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον δήμαρχο ότι χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία αλλά δεν εισακούστηκε.

Χωρίς αντιπρόεδρο η ΔΕΥΑΞ μετά την ακύρωση της απόφασης

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης αφήνει χωρίς αντιπρόεδρο το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ, θέση που αναπληρώνει το αναπληρωματικό μέλος Θ. Ηλιάδης. Ο Δήμος μπορεί να προσβάλει την ακύρωση στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006, στην Κομοτηνή σε ένα μήνα από την έκδοση της απόφασης που έγινε την Τρίτη.

«Μπελάδες» για την ΔΕΥΑΞ για την θητεία Ιγιαννίδη;

Ωστόσο τίθεται και ένα άλλο ζήτημα που αφορά τον προηγούμενο αντιπρόεδρο κ. Στέφανο Ιγιαννίδη, καθώς η εκλογή του έγινε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με επαναληπτικές ψηφοφορίες και όχι με απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό δίνει το δικαίωμα σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, να προσβάλλει αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ των προηγούμενων ετών, θέτοντας έτσι σε μπελάδες τη ΔΕΥΑΞ και τον δήμο. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Ιγιαννίδης δεν μπορεί να επανέλθει στη θέση του αντιπροέδρου καθώς η παραίτησή του έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό συμβούλιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…