Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Περιαστικό, Π. Πόλη, Σαμακώβ, τα «εύφλεκτα» σημεία της Ξάνθης

Περιαστικό, Π. Πόλη, Σαμακώβ, τα «εύφλεκτα» σημεία της Ξάνθης

0
periastiko alsos xanthis

S.O.S από την Πυροσβεστική Ξάνθης: «Έχουμε σοβαρά ζητήματα με την Π. Πόλη και κυρίως κατά την περίοδο των Γιορτών»

Π. Προστασία Δ. Ξάνθης, Π. Ταρενίδης: « Έχουμε κρουνούς, έχουμε σχέδιο διαφυγής… προσοχή στα χόρτα στις αυλές»

Δασάρχης Ξάνθης, Χ. Μήλιος: «Προσέχουμε τα δάση μας… Ο Θεός να μας φυλάει όμως από ακραία φαινόμενα»

Διευθυντής Π. Προστασίας ΑΜΘ, K. Χουβαρντάς: «Να μάθουμε απ’ τα λάθη μας… Να αποκτήσουμε κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας»

Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι εγκαυματίες, οι στάχτες και τα αποκαΐδια στην Ανατολική Αττική, όλα αυτά που συνέθεσαν την μεγαλύτερη εκτός πολέμου εθνική μας τραγωδία, ζητούν απαντήσεις… Τι έφταιξε; Τι δεν έγινε σωστά; Γιατί ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία δεν απέτρεψαν την καταστροφή; Γιατί δεν εκκενώθηκαν έγκαιρα οι οικισμοί; Γιατί εγκλωβίστηκαν τόσα αυτοκίνητα στο δρόμο και κάηκαν ολοσχερώς; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα.

 

Ερωτήματα, ανησυχία και προβληματισμός στην τοπική κοινωνία

Τα ίδια ερωτήματα απασχολούν και τις τοπικές κοινωνίες προκαλώντας ανησυχία και έντονο προβληματισμό κυρίως σ’ ότι αφορά το σχεδιασμό αντιμετώπισης κρίσεων, την αποτελεσματικότητά του απέναντι σε ακραία φαινόμενα, το επίπεδο της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον κόσμο είναι τί ελλείμματα υπάρχουν και πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν έγκαιρα ώστε να μην επαναληφθεί αυτός ο εφιάλτης που έζησαν οι κάτοικοι στην Αττική. Μ’ αυτό το σκεπτικό το «Ε» διερευνά το κατά πόσο ο δήμος Ξάνθης έχει “ανθεκτικότητα” και ετοιμότητα και μια ικανή “θωράκιση”. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος μας έχει «επικίνδυνα» σημεία καθώς περιβάλλεται από ένα περιαστικό άλσος, σε απόσταση αναπνοής από το αστικό ιστό, διαθέτει μια Παλαιά Πόλη με την ιδιομορφία της και στην οποία μάλιστα υπάρχει έντονο «φορτίο» από επισκεψιμότητα και δραστηριότητες κατά την περίοδο των Γιορτών. όπως επίσης και μια περιοχή όπως το Σαμακώβ όπου πολλές στέγες σπιτιών είναι σκεπασμένες από κλαδιά πεύκων ή τα Κιμμέρια, το Εύμοιρο με τα αλσύλιό τους ή τέλος τη Σταυρούπολη και τα χωριά της όπου σε μερικά μάλιστα η φύση έχει εξαφανίσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και οι άνθρωποι όσοι απέμειναν είναι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.

sillogoi-p.poliS.O.S από την Πυροσβεστική Ξάνθης – Πολλά τα «εύφλεκτα» σημεία στην Ξάνθη

Βαθιά συντετριμμένος για την ασύλληπτη τραγωδία που έπληξε την χώρα μας, δηλώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης κ. Γιώργος Ρούτσιας. Να σημειώσουμε ότι η Πυροσβεστική της Ξάνθης απ’ την πρώτη στιγμή έχει στείλει 4 άτομα και μια υδροφόρα ως ενίσχυση και συνεισφορά στο έργο της Πυροσβεστικής. Ο κ. Ρούτσιας έκανε λόγο για ένα ακραίο φαινόμενο με 9 μποφόρ άνεμο που δημιουργούσε τεράστιο ωστικό κύμα, ένα μεγάλο και πολύ ισχυρό μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε λόγω του ισχυρού ανέμου πολύ γρήγορα περνώντας και την Λεωφόρο Μαραθώνος και κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Επίσης ο κ. Ρούτσιας επισημαίνει πως ήταν πολύ πυκνοκατοικημένοι οικισμοί χτισμένοι μέσα σε δάση κι έτσι ήταν πολύ δύσκολο το έργο της εκκένωσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα καθώς από τη στιγμή του εντοπισμού της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι την εντολή της εκκένωση την δίνει η πυροσβεστική, ο οικείος δήμος ή αν είναι δύο δήμοι τότε η περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόσει το σχέδιο εκκένωσης. Σ΄ότι αφορά την Ξάνθης ο κ. Ρούτσιας σημείωσε πως απαιτείται συνεχής καθαρισμός από τις πευκοβελόνες που επικάθονται στο δάσος του περιαστικού, μια αρμοδιότητα του Δασαρχείου καθώς είναι πολύ εύφλεκτες.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει και οι πολίτες να αυτοπροστατεύονται καθαρίζοντας τις αυλές τους αλλά και απομακρύνοντας κλαδιά δένδρων και δη πεύκων πάνω από τις στέγες των σπιτιών τους όπως συμβαίνει στην περιοχή του Σαμακώβ. Επίσης χαρακτήρισε «εγκληματικό» τα σταθμευμένα αυτοκίνητα μέσα στα στενά δρομάκια στο Σαμακώβ και στην Π. πόλη που εμποδίσουν την πρόσβαση της πυροσβεστικής όταν παραστεί ανάγκη: «Ευτυχώς μετά από υπόδειξη της υπηρεσίας μας έχουν τοποθετηθεί κρουνοί τόσο στο περιαστικό άλσος όσο και στην Π. πόλη κι αυτό είναι σημαντικό. Επίσης θωρώ σημαντικό να υπάρχουν σημάνσεις με οδεύσεις διαφυγής. Είναι θετικό ότι έχουμε σημάνσεις και μονοπάτι διαφυγής στην περιοχή της Καλαμούς. Έχουμε ανοιχτά θέματα και σοβαρά ζητήματα με την Π. Πόλη και κυρίως κατά την περίοδο των Γιορτών. Οι φιάλες προπανίου που χρησιμοποιούνται από τους συλλόγους, οι ψησταριές, ο πολύς κόσμος, δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες. Θα έπρεπε να γίνει μια σύσκεψη του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας και να επικαιροποιηθούν σχέδια. Με αφορμή αυτή την τραγωδία πρέπει να διορθώσουμε πράγματα».

tarenidis3Ταρενίδης: «Έχουμε σχέδιο διαφυγής… προσοχή στα χόρτα στις αυλές»

Καθησυχαστικός ήταν ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ταρενίδης: «Κάνουμε ότι χρειάζεται. Έχουμε δεξαμενές γεμάτες με νερό και κρουνούς για την πυροπροστασία του περιαστικού. Καθαρίζουμε τα παρακείμενα σημεία στους δρόμους. Ιδιαίτερα τώρα που έρχεται ο Δεκαπενταύγουστος και θα μεταβεί πολύς κόσμος στην Παναγία είμαστε σε επιφυλακή. Ρίχνουμε νερό στα πλαϊνά των δρόμων. Υπάρχει σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση που αποφασιστεί εκκένωση. Αυτό που ζητάμε όμως από τους πολίτες είναι να λαμβάνουν και αυτοί μέτρα πρόληψης. Να καθαρίζουν τις αυλές τους από χόρτα να προμηθευτούν πυροσβεστήρες. Σαν δήμος έχουμε μεγάλο πρόβλημα στους οικισμούς της Σταυρούπολης καθώς υπάρχουν σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί και τα έχουν εξαφανίσει τα χόρτα. Αυτά και να μπορούμε να τα καθαρίσουμε δεν μπορούμε να βρούμε σε ποιον ανήκουν.  Τις περισσότερες φορές ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με το κόστος του καθαρισμού που κάνει ο δήμος σύμφωνα με τον νόμο».

Δασάρχης Ξάνθης: «Προσέχουμε τα δάση μας… Ο Θεός να μας φυλάει όμως από ακραία φαινόμενα»

«Το περιαστικό και τα μάτια μας», λέει ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος επισημαίνοντας πως το Δασαρχείο Ξάνθης εκτελεί στο ακέραιο ότι έχει αναλάβει ως αρμοδιότητα: «Έχουμε κρουνούς και δεξαμενές αλλά γίνεται και συχνός καθαρισμός. Γενικά τα δάση μας είναι καθαρισμένα. Παρεμβαίνουμε άμεσα. Θέλω όμως να συστήσω σους κατοίκους του Σαμακώβ που τα σπίτια τους είναι πολύ κοντά σε δένδρα να ζητήσουν υλοτόμηση. Είναι ένα μέτρο πυροπροστασίας». Αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα της Αττικής ο κ. Μήλιος είπε ότι όπου συμβαίνουν τόσα ακραία φαινόμενα υπάρχουν θύματα: «Πρέπει να συνειδητοποιηθούμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε ακραία φαινόμενα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή χτισμένη μέσα στο δάσος Τα περισσότερα σπίτια ήταν παράνομα. Υπήρχαν δίοδοι διαφυγής αλλά σε τόσο λίγο χρόνο και μέσα στον πανικό …Ας κάνουμε τον σταυρό μας να μην συμβεί ξανά αλλά πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης». Ένα σημαντικό μέτρο θεωρεί ο κ. Μήλιος την αντικατάσταση του πεύκου κατά τις αναδασώσεις του δασαρχείου με άλλα είδη όπως πλατύφυλλα που είναι ανθεκτικά στην φωτιά μέσω πιλοτικού προγράμματος που είναι σε εφαρμογή.

 Διευθυντής Π. Προστασίας ΑΜΘ, Κ. Χουβαρντάς: «Να μάθουμε απ’ τα λάθη μας… Να αποκτήσουμε κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας»

«Έξω από τα δόντια», τα λέει ο Διευθυντή την Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ κ. Χουβαρντάς. Μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι παρότι είναι υποχρεωτικό όλοι οι δήμοι να διαθέτουν επικαιροποιημένο σχέδιο εκκένωσης και διαφυγής, πολλοί δεν ανταποκρίνονται. Αρκετοί δεν έχουν ορίσει υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία εκμεταλλευόμενοι το κενό στον Καλλικράτη: «Δεν υπάρχει κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας. Είδαμε να κλείνουν την λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Σίγουρα ήταν ακραία τα φαινόμενα, κι ακόμη και αν αποφασίζονταν η εκκένωση νωρίτερα πάλι δεν μπορούσε να γίνει. Δεν μπορεί να διαταχθεί εκκένωση αν δεν διασφαλίζεται ασφαλής εκκένωση. Το ζητούμενο είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας . Να στελεχωθούν σωστά οι υπηρεσίες, να αποκτήσουμε κουλτούρα πολιτικής προστασία και αυτοπροστασίας ,. Ελπίζω αυτό να μας γίνει μάθημα, να γίνουν βήματα, να φτιάξουμε πιο ανθεκτικές κοινωνίες. Απαιτείται σωστή χρηματοδότηση, νέος χωροταξικός σχεδιασμός. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να περιμένουμε τέτοια ακραία φαινόμενα και να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για να τα αντιμετωπίζουμε», σημειώνει ο κ. Χουβαρντάς.

Έκτακτα Συντονιστικά σε Αλεξανδρούπολη και Δράμα

Στο πλαίσιο την προετοιμασίας και με αφορμή τα γεγονότα της Αττικής έχουν συγκληθεί έκτακτα Συντονιστικά κατά τόπους όπως στον Δήμο Αλεξανδρούπολης που έχει στην Μάκρη ένα οικισμό που προσομοιάζει μ’ αυτό στο Μάτι Αττικής όπως επίσης έχει κινητοποιηθεί ο δήμος Δράμας λόγω των δασών που περιβάλλεται. Στην Ξάνθη μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκε ότι θα συγκληθεί έκτακτο Συντονιστικό για την Πολιτική Προστασία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διακοπή κυκλοφορίας στην 28ης Οκτωβρίου για το χριστουγεννιάτικο στολισμό

Αφορά το τμήμα από πλατεία Ελευθερίας έως την κεντρική για τα απογεύματα Δευτέρας και Τετά…