Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Με κονδύλια 410 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Με κονδύλια 410 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

0

Με νέα φιλοσοφία και σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό πουφθάνει στα 410 εκ. ευρώ, έναντι 200 εκ. ευρώ που είχαν αρχικάπροϋπολογισθεί,θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Η έναρξηεφαρμογήςτου προγράμματος ανακοινώθηκε από τις συναρμόδιες υπουργούςΠεριβάλλοντος ΤίναΜπιρμπίλη και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, στις αρχές της προηγούμενηςεβδομάδας.
Την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνειαπευθείας επιδοτήσεις μέχρι 30%, αλλά και δυνατότητα απόκτησης δανείουμεευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες, έχει το ΤΕΜΠΜΕ, που έχει αναλάβει τησύστασηΕιδικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου στο οποίο θα εισφερθούν κονδύλια απόεπιμέρουςπρογράμματα του ΕΣΠΑ, όπως τα ΠΕΠ και το ΕΠΑΝ. Στο ειδικό αυτό Ταμείοθακληθούν να συμμετάσχουν και οι τράπεζες μέσω της χορήγησης δανείων γιαενεργειακές αποκαταστάσεις κτιρίων με ευνοϊκούς όρους. Στόχος τηςσύστασης τουΤαμείου είναι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ να μην κατευθύνονται κατά τηνπαλαιάφιλοσοφία σε απλές επιχορηγήσεις κάποιων δράσεων, αλλά να εξασφαλιστείηαναγκαία μόχλευση κεφαλαίων ώστε οι ενισχύσεις μέσω του προγράμματος ναμπορούννα συνεχιστούν μέσω της αξιοποίησης των πόρων από την αποπληρωμή τωνδανείων.Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία που επιχειρεί να εφαρμόσει η υπουργόςΟικονομίας Λούκα Κατσέλη, κατά τα πρότυπα των πρωτοβουλιών JESSICA καιJEREMYπου υλοποιούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (όχι τα εξοχικά ή τακαταστήματα και γραφεία εντός ενός κτιρίου) με οικοδομική άδεια πριναπό την1/1/1980 που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ το τ.μ.καικάτω. Εκτός από τις μονοκατοικίες στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούνκαιπολυκατοικίες υπό την προϋπόθεση ότι το 50% των ιδιοκτητών πληροί τακριτήρια πουτίθενται.
Για να ενταχθεί κανείς στη δράση τα εισοδηματικά κριτήριαείναι τα εξής: Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ καιοικογενειακόμέχρι 25.000 ευρώ μπορούν να πάρουν απευθείας επιχορήγηση έως 30% επίτουεπιλέξιμου προϋπολογισμού, αλλά και δάνειο. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημαμέχρι30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ μπορούν να πάρουνχαμηλότοκοδάνειο με επιδότηση επιτοκίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και απευθείαςεπιδότησημέχρι κάποιου ποσοστού. Στα υπέρ για την ένταξη στο πρόγραμμα, εκτόςτηςεπιδότησης έως 30%, των επιδοτούμενων δανείων και της δωρεάνεπιθεώρησης, είναιη έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ.
Για την εφαρμογή του προγράμματος θα λειτουργήσει το ΣώμαΕνεργειακών Επιθεωρητών, οι οποίοι θα πρέπει κατ’ αρχήν να συστήσουντιςσυγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε το κτίριο να ανέβειτουλάχιστον ένα σκαλί στην κλίμακα της ενεργειακής απόδοσης. Πρέπει νασημειωθεί ότι από το σύνολο των 410 εκ. ευρώ τα 30 εκ. ευρώ θαχρησιμοποιηθούν γιατη στήριξη της λειτουργίας του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών. ΤοΠροεδρικόΔιάταγμα που θέτει τους όρους λειτουργίας του σώματος βρίσκεται στοστάδιο τηςέγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…