Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών γνωρίζει την Ξάνθη

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών γνωρίζει την Ξάνθη

0

Καλεσμένοι του ΕΒΕ Ξάνθης εκπρόσωποι του Οργανισμού. Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων

 

Τέθηκαν θέματα βελτίωσης του ienterreg και πάταξης του παραεμπορίου στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

 

 

 

 

 

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Ξάνθη, το τουριστικό, πολιτιστικό, ιστορικό, φυσικό και επιχειρηματικό της περιβάλλον και να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας της χώρας μας με τις γειτονικές χώρες, να συζητήσουν θέματα βελτίωσης των προγραμμάτων που «τρέχουν» όπως το Interreg και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και ενημερωθούν για τις πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας που εφαρμόζονται και τα οφέλη της, έχουν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών (ΑΕBR), μέλος του οποίου είναι το Επιμελητήριο Ξάνθης που τους φιλοξενεί στην πόλη μας από τις 28 – 30 Ιουνίου. Η πρώτη συνάντηση των εκπρόσωπων του ΑΕBR με τους φορείς της πόλης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Ελισσώ». Να σημειώσουμε ότι στην συνάντηση – ημερίδα παραβρέθηκαν πρόεδροι και μέλη από το Επιμελητήριο Έβρου, Δράμας, Άρτας, Ροδόπης, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Επίσης από τους φορείς παρόντες ήταν ο δήμαρχος Παρανεστίου και ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά. Το δήμο Ξάνθης εκπροσώπησε ο γραμματέας κ. Γκοδοσίδης και την περιφέρεια ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για ευρωπαϊκά προγράμματα κ. Μπούτος.

Παρουσίαση της περιοχής από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Σ. Μωραΐτη

Σε ρόλο οικοδεσπότη ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης αφού πρώτα καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής αλλά και τα προβλήματα και τις ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης.

Ειδικότερα παρουσίασε στοιχεία για τη συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον εμπορικό τομέα: «Η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον εμπορικό τομέα χαρακτηρίζεται από αξιόλογο όγκο διμερούς εμπορίου. Το 2015 στην γενική κατάταξη των ξένων αγοραστών ελληνικών προϊόντων η Βουλγαρία κατέλαβε την 5η θέση μετά την Τουρκία, την Ιταλία, την Γερμανία και την Κύπρο. Στην κατάταξη προμηθευτών της Ελλάδας, η Βουλγαρία κατέλαβε την 9η θέση με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζεται ελλειμματικό για την χώρα μας κατά 141 εκατ. ευρώ. Παρατηρήθηκε μία αυξητική τάση στην προτίμηση περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, πάνω από 10% σε σχέση με το 2016, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τουριστικά γραφεία της γειτονικής χώρας για το 2017.

Σημείωσε πως έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση απ’ την Βουλγαρία στην περιφέρειά μας ωστόσο τόνισε πως: «Η επιλογή των τουριστικών προορισμών των γειτόνων μας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι να έχει κυρίαρχο στόχο και με συνεργασία με τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της Περιφέρειας μας, την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον τόπο μας». Σ΄ ότι αφορά το πρόγραμμα interreg ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία» συμβάλλει και μπορεί να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη βελτίωση και ενδυνάμωση της διασυνοριακής συνεργασίας, στην ανάπτυξη και πρόοδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και της διασυνοριακής συνεργασίας. Στην προστασία του τοπικού πληθυσμού από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.). Στη βελτίωση και στη μέγιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Στη βελτίωση της διασυνοριακής συνδεσιμότητας, στη μείωση του χρόνου μετακίνησης, βελτίωση της οδικής ασφάλειας και φυσικά πρέπει σύντομα να κατασκευασθεί ο κάθετος άξονας Ξάνθη – Βουλγαρία που «λιμνάζει» εδώ και πολλά χρόνια. Στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη διασυνοριακή περιοχή με στόχο και αποτέλεσμα να αυξηθεί η απασχόληση στις κοινωνικές επιχειρήσεις και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στις ευάλωτες κοινότητες. Είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος και πόροι να σχεδιασθούν ειδικά προγράμματα τα οποία θα συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη φτωχών και ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων ΡΟΜΑ, Δροσερό Ξάνθης, Κίρτζαλι Βουλγαρίας και όχι μόνο».

Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την μάστιγα του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα του παραεμπορίου: «αγαπητοί προσκεκλημένοι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την μάστιγα του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου που ασκείται ανεξέλεγκτα δυστυχώς προς τη χώρα μας και την Περιφέρεια μας και «στραγγαλίζουν» τις νόμιμες επιχειρήσεις μη μπορώντας να αντέξουν την βάναυση μνημονιακή φορολογία, το σκληρό τραπεζικό σύστημα, τις εξωφρενικές ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά τον αθέμιτο ανταγωνισμό του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου – λαθρεμπορίου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Βουλγαρική Δημοκρατία για τον άρτιο διασυνοριακό έλεγχο και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτουν στα σύνορά μας και έτσι διασφαλίζουν τη νόμιμη εισροή προϊόντων και αγαθών προς τη χώρα τους δίνοντας δύναμη στην επιχειρηματικότητα της χώρας τους, στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Ενώ η αδυναμία (;) άσκησης ελέγχου από την ελληνική πλευρά και η πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου ελαχιστοποιεί και τείνει να ακυρώσει το μεγάλο και ωφέλιμο έργο που προσδίδει η διασυνοριακή συνεργασία, Interreg και όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, στον τόπο μας.

ΕΒΕ Έβρου, Χ. Τοψίδης: «Αύξηση τουριστικής κίνησης από Τουρκία το 3μηνο του 2018»

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου του Έβρου κ. Χριστόδουλου Τοψίδη ο οποίος έδωσε έμφαση στις προκλήσεις για συνεργασία και τις ευκαιρίες που έχει ο Έβρος που συνορεύει και με την Βουλγαρία και την Τουρκία. Ο κ. Τοψίδης είπε πως μόνο το τρίμηνο του 2018 από τις πύλες εισόδου του Έβρου εισήλθαν 100.000 Τούρκοι τουρίστες. Ωστόσο επεσήμανε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Βουλγαρία είναι χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής έχουν χαμηλή φορολογία και αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις στην τοπική οικονομία. Απ’ την πλευρά το ο κ. Μπούτος ανέφερε πως η περιφέρεια στηρίζει την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνει δράσεις εξωστρέφειας των επιχειρήσεων καθώς επίσης κι ότι έχει ενεργοποιήσει την συμμετοχή της στο Δίκτυο ΑΕBR, και ότι σχεδιάζει να υλοποιήσει πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…