Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέα σχολική χρονιά χωρίς κινητά

Νέα σχολική χρονιά χωρίς κινητά

0

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο που απαγορεύει τους μαθητές να έχουν και να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και κάθε συσκευή επεξεργασίας ήχου και εικόνας

 Στο χέρι του κάθε διευθυντή και της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά πόσο θα επιτευχθεί η καθολική εφαρμογή. Τι επισημαίνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Δ.Ε. Ξάνθης

 Με εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γραβρόγλου, στην εκπνοή της σχολικής χρονιάς απαγορεύεται καθολικά η χρήση κινητών τηλεφώνων και κάθε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής εικόνας και ήχου από τους μαθητές στα σχολεία. Η εγκύκλιος αποστέλλεται έγκαιρα, προκειμένου να το έχουν υπόψη τους καθηγητές και κηδεμόνες και να τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα σχολεία της χώρας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Η εγκύκλιος εστάλη στα σχολεία της Ξάνθης» μας ενημερώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γιώργος Παπαθανασίου, και στο ερώτημά μας κατά πόσο θα εφαρμοστεί, απαντά ότι είναι στο χέρι των διευθυντών της εκπαιδευτικής κοινότητα να υλοποιηθεί η απαγόρευση. «Τα σχολεία θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να το εφαρμόσουν. Εξάλλου, κάθε αναγκαία επικοινωνία, όπως αυτή του μαθητή με το γονέα ή τον κηδεμόνα είναι δυνατό να γίνει από το σχολείο», σημειώνει.

Η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή, πρωταρχικά για την προστασία των μαθητών από ανεπιθύμητες καταγραφές, απόσπαση προσοχής και άλλες λειτουργίες που μπορεί να οδηγήσουν σε σχολικό εκφοβισμό. Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου «είναι όπως το μαχαίρι στην κουζίνα. Απολύτως απαραίτητο αν θέλεις να κόψεις μία ντομάτα, αλλά πιθανό να προκαλέσει σοβαρό τραύμα αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά».

Με την εγκύκλιο απαγορεύεται και η χρήση καμερών ασφαλείας, ωστόσο η βιντεοσκόπηση για λόγους ασφαλείας δεν είναι συνήθης πρακτική στα σχολεία του νομού μας και ελάχιστα διαθέτουν.

Βέβαια, να επισημάνουμε ότι γεννά απορία το γεγονός ότι στην τεκμηρίωσή του το υπουργείο βασίζεται μόνο στο προγενέστερο νομικό καθεστώς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και δεν λαμβάνει υπόψη την αυξημένη προστασία του νέου Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α’/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαζική εγρήγορση για να λυθεί το θέμα της Νυμφαίας

Σε έλλειψη υποδομών στο συνοριακό σημείο ελέγχου αποδίδεται το προσωρινό, για την ώρα κλεί…