Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θα μπουν κανόνες στις Γιορτές Π. Πόλης

Θα μπουν κανόνες στις Γιορτές Π. Πόλης

0

Δεσμεύτηκε για Κανονισμό ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζης

 

 

Προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος – Ακούστηκαν ακραίες απόψεις από κατοίκους, στην εκδήλωση του Συλλόγου

 

Θετικής αποδοχής έτυχε από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη το αίτημα που κατατέθηκε από τον Σύλλογο για την αναβίωση και προστασία της Παλιάς Πόλης, να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση ενός Κανονισμού για τις Γιορτές Π. Πόλης ανάλογο με αυτόν που υπάρχει για το Καρναβάλι. Μάλιστα ο κ. Λύρατζης δεσμεύτηκε να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία, ενώπιον κατοίκων, μελών πολιτιστικών συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση του συλλόγου, την Τετάρτη 27 Ιουνίου στο «Π», που είχε αντικείμενο συζήτησης την ανάδειξη των προβλημάτων του θεσμού καθώς και την εξεύρεση λύσεων.

Προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος – Ακούστηκαν ακραίες απόψεις από κατοίκους

Το πλαίσιο των αιτημάτων παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο κ. Κώστα Κουρτίδη ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ο λόγος σε κατοίκους. Μερικοί απ’ αυτούς εξέφρασαν  ακραίες απόψεις του τύπου να απαγορευτεί η επαγγελματική δραστηριότητα στην Π. Πόλη (!) από ταβέρνες και καφέ επειδή όπως ειπώθηκε δεν τηρούν το ωράριο μουσικής και ενοχλούν τους μόνιμους κατοίκους κι ότι δεν μαζεύουν τα σκουπίδια και ρυπαίνουν τον οικισμό. Ακούστηκε δε από κάτοικο και η άποψη πως ο δήμος πρέπει να πάρει μέτρα αποκλεισμού όλων αυτών που υποβαθμίζουν το θεσμό τρώγοντας σουβλάκια και μιλώντας στο κινητό κατά τη διάρκεια συναυλίας! Η απάντηση του κ.  Λύρατζη, είναι πως ο δήμος δεν μπορεί να  αλλάξει την παιδεία των πολιτών και ότι αυτό είναι ζήτημα συλλογικής ευθύνης.

Κατά των ακραίων απόψεων τάχθηκε και ο κ. Νίκος Ανταμπούφης που τόνισε χαρακτηριστικά πως: «η συζήτηση δεν πρέπει να διολισθαίνει σε ακραίες απόψεις, είτε για αποβολή κάθε δραστηριότητας είτε για πλήρη ασυδοσία, αλλά να αναζητείται κοινός τόπος». Με την άποψή του οποίου συμφώνησαν τόσο ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Παλιάς Πόλης Κ. Κουρτίδης όσο και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζης.

Στη δυσκολία συνεννόησης αναφέρθηκε η Πρόεδρος των Απαράδεκτων Ερασμία Μεταξά, που σημείωσε ότι « υπάρχει βάση σε όσα αναφέρουν οι κάτοικοι» αλλά δυσκολία όλων των πλευρών να συνεννοηθούν».  Να σημειώσουμε ότι σύλλογοι που παραβρέθηκαν ήταν, εκτός από τους Απαράδεκτους, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και οι Βάτραχοι.

Πρόταση από την ΟΕΒΕ Ξάνθης

Μια πρόταση που αφορά την κτηριακή δομή του οικισμού που πρόκειται να ιδρυθούν επιχειρήσεις προκειμένου να προστατευτεί η ταυτότητα του κατέθεσε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου . Συγκεκριμένα πρότεινε η ΟΕΒΕ, ως συνδικαλιστικός φορέας: «να συνάψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο μέσα θα ορίζονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να μην υπάρξει καμία αλλοίωση στην όψη των οικημάτων της Παλιάς Ξάνθης που πρόκειται να ιδρυθούν επιχειρήσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…