Φτωχαίνουμε οι Έλληνες
Φτωχαίνουν οι Έλληνες κάθε χρόνο περισσότερο. Δεν το λέμε εμείς αυθαίρετα αλλά τα βεβαιώνει επίσημα σύμφωνα με τα στοιχεία η Eurostat. Μάλιστα η χώρα μας και κατά προέκταση οι κάτοικοι αυτής, έχουν μπει στο κλαμπ των πιο φτωχών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, με τη συνεχή πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες. Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό από τα παλαιά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκεται τόσο χαμηλά στην κατάταξη, μαζί με τις λεγόμενες πρώην ανατολικές χώρες.
Τα στοιχεία επομένως είναι αρνητικά και τίποτε στον ορίζοντα δεν προδικάζει ότι η κατάσταση αυτή πρόκειται ν’ αλλάξει σύντομα.
Γ.Δ.
Για να θυμόμαστε
Μας το έστειλε φίλος συμπολίτης το κείμενο με τις δηλώσεις του αρχηγού Πάνου Καμμένου. Το δημοσιεύουμε για απλή υπενθύμιση του τι έλεγε για το θέμα της Μακεδονίας, για να τα θυμηθούμε.
«Όταν η Βόρεια Μακεδονία ήταν αιτία εκλογών: Ενώπιον και θεού και Λαού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε εγγύηση ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας, Βενιζέλος αλλά και κανένας Τσίπρας να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική —και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό… Είναι σαφές πλέον ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί εκλογές. Δεν μπορεί να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας δίνοντας παράταση ζωής σε μια κυβέρνηση που έχει δώσει εντολή στον κύριο Νίμιτς τα Σκόπια να ονομαστούν Βόρεια Μακεδονία. Ο ελληνικός λαός πρέπει σύσσωμος να απαιτήσει εκλογές τώρα. Να φύγει η κυβέρνηση που παραδίδει τα ιερά και τα όσια της πατρίδος χωρίς καν να ρωτήσει τον ελληνικό λαό.» Πάνος Καμμένος, Θεσσαλονίκη – Δεκέμβριος 2014.
Σχόλιο: Από την πλευρά του Καμμένου συνέβησαν στη συνέχεια τα ακριβώς αντίθετα. Τα είχε προβλέψει ο άνθρωπος ότι θα συμβούν επί των ημερών του και με την υπογραφή του.
Γ.Δ.
Καταδικάζουμε μεν, αλλά…
Είμαστε σαφώς κατά του παλαιού Ιουδαϊκού νόμου «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και δεν επικροτούμε τις αντιδράσεις και τώρα αλλά και κατά το παρελθόν, ατόμων ή ομάδων εις βάρος υπουργών, βουλευτών και εκπροσώπων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ήδη υπάρχουν σοβαρές και οργισμένες αντιδράσεις από πολίτες για τον συμβιβασμό της κυβέρνησης στο θέμα με το ονοματολογικό των Σκοπίων. Υπουργοί και βουλευτές βρέθηκαν υπό διωγμόν. Άκουσαν χαρακτηρισμούς και όλα δείχνουν πως όλη αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Προφανώς και δεν είναι ευχάριστο, προφανώς δεν είναι δημοκρατικό αλλά πρόκειται για μια αυθόρμητη αντίδραση ενός πονεμένου και πικραμένου λαού που θεωρεί ότι τον πλήγωσε η ενέργεια της κυβέρνησης με το να διαπραγματευθεί το όνομα της Μακεδονίας και να υπογράψει τη σχετική συμφωνία.
Με την ευκαιρία θα πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους πως οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής που χρησιμοποίησαν τις μεθόδους αυτούς σε βάρος υπουργών και βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Καταδικάζουμε τα σημερινά αλλά ας μην ξεχνάμε και τα χθεσινά…
Γ.Δ.
Ποιοτικό Πολιτιστικό Καλοκαίρι
Γεμάτο θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην πόλη μας από ποικιλία θεατρικών παραστάσεων, δώδεκα τον αριθμό. Θα έχουν την ευκαιρία οι συμπολίτες να δουν και να απολαύσουν κλασικά θεατρικά έργα, να ψυχαγωγηθούν τις βραδιές του καλοκαιριού στο υπαίθριο θέατρο στο λόφο πάνω από την πόλη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο αναλυτικά δημοσιεύσαμε την Πέμπτη, έχουν επιλεγεί διάφορα θεατρικά έργα της αρχαίας ελληνικής περιόδου (τραγωδίες-κωμωδίες), παιδικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, μέχρι και παράσταση με μάγο. Υπάρχει ποικιλία για όλους. Είναι μια καλοκαιρινή διέξοδος, στο θερινό θεατράκι έχει δροσιά, αξίζει να ζήσουμε όλοι αυτές τις θεατρικές νύχτες καλοκαιριού. Αν μας επιτρέπεται, τις συνιστούμε ανεπιφύλακτα διότι πρόκειται για πολιτιστική προσφορά.
Γ.Δ.
Μην κλαις Αργεντινή
Το ποδόσφαιρο ως γνωστόν είναι ομαδικό παιγνίδι. Αυτό σημαίνει ότι για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, απαιτείται οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι ποδοσφαιριστές ν’ αποδίδουν ικανοποιητικά. Αυτό αποδείχτηκε στον αγώνα της Κροατίας με την Αργεντινή κατά τον καλύτερο τρόπο. Η ομάδα της Κροατίας πιο συγκροτημένη, ομαδική και με τους περισσότερους εάν όχι όλους, ν’ αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Σε αντίθεση με την Αργεντινή η οποία στηρίχτηκε στις ικανότητες του Μέσι ενώ οι περισσότεροι συμπαίκτες του ήταν μέτριας απόδοσης αλλά και ικανοτήτων.
Ένας κούκος, λέει ο λαός μας, δεν φέρνει την άνοιξη. Έτσι και μόνος ο Μέσι ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να προσφέρει όσα μπορούσε και επιθυμούσε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Κροατία είχε οργάνωση και σύστημα στο παιγνίδι της σε αντίθεση με την ομάδα της Αργεντινής που πελαγοδρομούσε. Ως αποτέλεσμα δε αυτής της έλλειψης στόχου και δυνατοτήτων ήρθε το λάθος του τερματοφύλακα (παιδαριώδες) και άρχισε η διάλυση και ο διασυρμός της, για να γίνει το τελικό σκορ τέτοιο που κανείς δεν περίμενε κι ούτε φανταζόταν. Μετά από το αποτέλεσμα αυτό της βαριάς ήττας, η Αργεντινή δεν έχει άλλο περιθώριο. Θα τα μαζέψει και θα επιστρέψει πίσω. Για να δικαιωθούν άλλη μια φορά αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι φανέλες δεν αρκούν, πρέπει να τις φορούν ικανοί και άξιοι παίκτες. Κάτι που ισχύει περίτρανα για τους Κροάτες που τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Γ.Δ.
Εν γνώσει τους κόπηκαν τα πεύκα
Υπό την επίβλεψη και ευθύνη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης έγινε η κοπή των τριών πεύκων στο οικόπεδο της γωνίας Βλαχοπούλου και Χριστοδούλου. Μάλιστα η κοπή έγινε διότι τα δύο πεύκα είχαν πέσει από τον αέρα και το τρίτο είχε ξεραθεί. Οι κορμοί δε των κομμένων δέντρων βρίσκονται σε μια άκρη του οικοπέδου, που σήμερα χρησιμοποιείται ως περιστασιακό πάρκινγκ. Τα παραπάνω μας ανέφερε η κυρία Βασίλα από τη διεύθυνση Πρασίνου. Κι αν από κει υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον, από την Πρόνοια Ξάνθης που ανήκει το οικόπεδο, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Αδιαφορία πέρα για πέρα. Όταν μάλιστα πρόκειται για οικόπεδο 500-600 τ.μ στον Αστικό Συνοικισμό.
Γ.Δ.
Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα
Πέρα από το υπαρκτό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρά προβλήματα τα οποία όμως δεν συζητεί κανείς και μένουν πίσω σα να μην υπάρχουν. Έτσι ουδείς ασχολείται με το τι θα συμβεί με την Τουρκία μετά τις εκλογές της Κυριακής ή με τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για τους κινδύνους εξόδου στις αγορές. Έχουμε άραγε αντιληφθεί ότι η Άγκυρα έχει ήδη κηρύξει τις πρώην γκρίζες ζώνες σε ζώνες τουρκικής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει στα Ίμια, και ότι αυξάνει καθημερινά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και έχει εξαγγείλει επισήμως ένα προκλητικό πρόγραμμα γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο (και αυτά ισχύουν είτε επανεκλεγεί ο Ερντογάν είτε όχι); Έχουμε αντιληφθεί ότι οι «κακοί ξένοι» δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και έχουν επιβάλει ένα σκληρό καθεστώς «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας», το οποίο ουσιαστικά σημαίνει τέταρτο μνημόνιο, αλλά χωρίς λεφτά; Καθεστώς που δεν ίσχυσε για καμία άλλη χώρα από αυτές που βγήκαν από τα μνημόνια πριν από εμάς. Προφανές είναι ότι δεν τα έχουμε αντιληφθεί, διότι έχουμε αναδείξει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας το Σκοπιανό και με αυτό ασχολούμεθα αποκλειστικά. Ας μη διαμαρτυρηθούμε όμως αργότερα για όσα δεινά ενδεχομένως θα προκύψουν.
Τ.Β.
Κάντε υπομονή
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε θα φτάσει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία για το «Μακεδονικό» ώστε να δούμε αν και πώς θα δοκιμαστεί η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του Κινήματος Αλλαγής και των περισσοτέρων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι επί πραγματικού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Για να είμαστε δε περισσότερο ακριβείς, άγνωστο είναι και αν θα φτάσει ποτέ προς έγκριση μια συμφωνία μεταξύ Αθηνών – Σκοπίων η οποία θα επιλύει το πρόβλημα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου, αλλά και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού τα οποία είναι συνυφασμένα με την ονομασία.
Είναι τόσο μακρά η πορεία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που όλα όσα εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο ενδέχεται, όταν αυτή κατατεθεί προς ψήφιση και έγκριση σιη Βουλή, να μην έχουν την παραμικρή σημασία. Να μοιάζουν με ανεκδοτολογικού περιεχομένου ιστορίες. Τι είπε ο ένας, τι απάντησε ο άλλος, τι τόνισε ένας τρίτος και ούτω καθεξής.
Υπάρχει δηλαδή σοβαρότατο ενδεχόμενο η συμφωνία στην οποία κατέτειναν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ να ψηφιστεί από ένα Κοινοβούλιο με διαφορετική σύνθεση, με άλλον πρωθυπουργό και με άλλον υπουργό Εξωτερικών.
Γ.Π.
Εκτός τόπου και χρόνου το ΚΙΝΑΛ
Είναι πολύ κακό να τυφλώνεται κανείς από τη φιλοδοξία του και ματαιοδοξία και μη βλέπει γύρω του… Να μη βλέπει για παράδειγμα ότι δεν έχει ακροατήριο και να επιμένει να λειτουργεί ωσάν να είχε… Αυτό συμβαίνει με το ΚΙΝΑΛ. Η μέρα απ’ το πρωί ότι δεν θα ήταν καλή καθώς από δυναμική …τζίφος, παρότι ο πήχης τέθηκε ψηλά. Ήρθε και αυτή η συμφωνία με το Σκοπιανό και προκάλεσε …ρωγμές σε σημείο που να βρίσκονται υπό διάλυση αλλά η κα Γεννηματά …χαμπάρι δεν πήρε και εννοεί να κάνει εκλογές!
Το’ βαλε αμέτι μουχαμέτι να αναστήσει το παλιό ΠΑΣΟΚ, αυτούς τους συνδικαλισταράδες που την εξέλεξαν δηλαδή…. κι όσοι απ’ αυτούς δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ!
Τι τα θες τι τα γυρεύεις… Το νέο δεν χτίζεται με παλιά φθαρμένα υλικά!
Μ.Ξ.
Είναι μια ιστορική μέρα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να μη το αναγνωρίζει
Συμφώνησαν στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν το «πράσινο φως» για το τέλος του προγράμματος «κλειδώνοντας» και την τελευταία δόση των 15 δις και αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνηθέντα όπως είπε και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Συμφώνησαν επίσης και σε μια σειρά από ρυθμίσεις μακροχρόνιου ορίζοντα αποπληρωμής των δανείων που θα επιτρέψουν την οικονομία της χώρας να σταθεί στα πόδια της και να δανείζεται από τις αγορές. Η συμφωνία χαιρετίστηκε με θερμά λόγια από το ξένο Τύπο ενώ τα περισσότερα αθηναϊκά Μέσα αρκέστηκαν να επισημάνουν «γκρίζα σημεία» στην συμφωνία και να σχολιάσουν με δηκτικό τρόπο αν θα φορέσει ο Τσίπρας γραβάτα, ενώ την ίδια στιγμή ο αρχηγός της Ν.Δ. αρκέστηκε να πει πως αυτή η συμφωνία θα έκλεινε το 2012 αν οι «αυταπάτες» του κ. Τσίπρα δεν μας έφταναν εδώ. Μπορεί και να’ ναι έτσι …Αλλά γεγονός είναι ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας μας μετά από 8 χρόνια κρίσης. Κι αυτό είναι ένα καλό νέο …Δεν χρειάζονται θριαμβολογίες γιατί τα μέτρα είναι εδώ και τα νιώθουμε στο πετσί μας αλλά και κανένας που σκέφτεται το γενικό καλό δεν μπορεί να μην παίρνει μια ανάσα ανακούφισης. Τόσα χρόνια άλλωστε ήμασταν με την ψυχή στο στόμα…
Μ.Ξ.