Αγωνιούν οι ψαράδες

0

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.comΧταποδάκι, σουπιά, καλαμάρι, μοσχοχτάποδα, γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια, γαρίδα, γάμπαρη, καβούρια και αστακοί απλώνονται από χθες στους πάγκους των ψαράδων με σκοπό να τραβήξουν το μάτι της νοικοκυράς και να κερδίσουν μια θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι. Ωστόσο οι ψαράδες της Ξάνθης δεν το κρύβουν, αγωνιούν. Παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την κίνηση στην αγορά λίγο πριν ξεκινήσει η Σαρακοστή. Από την Παρασκευή ξεκίνησαν οι πρώτες αγορές, αλλά επειδή τα θαλασσινά είναι ευαίσθητα ο κόσμος περιμένει τη σημερινή μέρα (και την Καθαρά Δευτέρα, που κάποιοι ψαράδες θα είναι ανοιχτοί) για να αγοράσει τα υλικά του σαρακοστιανού τραπεζιού που έχουν την τιμητική τους.«Το χταπόδι όμως», λέει ο κ. Μανόλης ψαράς της ξανθιώτικης ψαραγοράς, «θέλει να μείνει 3-4 μέρες στην κατάψυξη για να μαλακώσει. Το ξέρουν αυτό οι νοικοκυρές γι’ αυτό το αγοράζουν από σήμερα (σ.σ. χθες). Γενικά οι ψαράδες της Ξάνθης παρατηρούν ότι ο κόσμος είναι ενημερωμένος για τη διατήρηση των θαλασσινών, ενώ αρκετοί ρωτάνε συνεχώς προκειμένου να μάθουν να ξεχωρίζουν το ‘καλό πράμα’ και να μάθουν ‘μυστικά’ που θα χαρίσουν επιτυχία στις ‘θαλασσινές’ συνταγές τους.Η συζήτηση, όμως, στην δημοτική αγορά περιστρέφεται γύρω από το κατά πόσο θα ‘ανασάνει’ η αγορά των ψαρικών και θαλασσινών, αν θα μειωθούν οι ποσότητες που οι πελάτες τους συνήθως ζητούν κι αν οι περικοπές θα πλήξουν κατά πολύ την κουζίνα της Σαρακοστής. Ο κ. Μανόλης, η κ. Όλγα και ο κ. Δημήτρης, ψαράδες της Ξάνθης σημειώνουν ότι οι τιμές φέτος είναι καλές και δεν αυξάνονται καθόλου σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν πέρυσι. Ωστόσο ο κ. Μανόλης σημειώνει ότι: «όπως και να το κάνεις με τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες είναι κόστος το σαρακοστιανό τραπέζι, αν τα βάλεις κάτω μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να ξοδέψει για να το γεμίσει. Η ζωή έχει ακριβύνει, ο κόσμος ζορίζεται να τηρήσει τις παλιές διατροφικές συνήθειες και μαζεύεται». Και η κ. Όλγα βλέπει την κίνηση καλή αλλά πιο υποτονική. «Καλά πήγαμε σήμερα λόγω των ημερών, αλλά πώς θα εξελιχθεί τις ημέρες της Σαρακοστής δεν ξέρουμε. Ο κόσμος ακούει τι γίνεται και έχει τρομοκρατηθεί. Η κατάσταση είναι δύσκολη, οι άνθρωποι έχουν χρέη». Επίσης η κ. Όλγα που συνεργάζεται και με ξενοδόχους, παρατήρησε ότι η κίνηση και των επισκεπτών είναι πιο πεσμένη: «άλλες χρονιές τρέχαμε και δεν προλαβαίναμε τέτοιο καιρό, φέτος ούτε τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα για να κινηθεί λίγο η αγορά από τους επισκέπτες».Εν αναμονή της έναρξης της Σαρακοστής οι ψαράδες ώστε να δουν αν θα καταφέρουν να αναθαρρήσουν λίγο και οι ίδιοι ή αν η οικονομική κρίση έχει αλλοιώσει ολοκληρωτικά τις διατροφικές μας επιλογές.Την ίδια ώρα τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα ψυγεία γεμίζουν με χαλβά, ελιές, ταραμά και τουρσί και οι φούρνοι ετοιμάζονται για τη μαζική παραγωγή λαγάνας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…