Δεν υπάρχει προς το παρόν στον προγραμματισμό της Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Θετικά βλέπει την πρόθεση η ΣΔΕ Ξάνθης
Δε θα λειτουργήσει φέτος το παράρτημα της Μάνταινας. Αποφοίτησαν όλοι οι μαθητές του
Σταθερά μεγάλη και αυξανόμενη είναι η ζήτηση για φοίτηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης και στα παραρτήματά του, ενώ κατενθουσιασμένοι από την εμπειρία, αλλά και την ευκαιρία που τους δόθηκε ολοκληρώνουν τους κύκλους σπουδών οι ενήλικοι μαθητές του. Το ΣΔΕ Ξάνθης έχει περίπου 180 μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην κεντρική δομή της Ξάνθης που στεγάζεται στο 5o Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο, καθώς και στα παραρτήματά του σε Μύκη, Κένταυρο και Μάνταινα.
Ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά προχωρά κανονικά από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ΣΔΕ και οι αιτήσεις γίνονται κανονικά, ωστόσο, ως είθισται, θα αυξηθούν περίπου την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου. Στην Ξάνθη, ωστόσο, φέτος δε θα λειτουργήσει το παράρτημα της Μάνταινας, όπου και οι δύο «φουρνιές» που έβγαλε το σχολείο έχουν πια αποφοιτήσει και δεν υπάρχουν άλλοι μαθητές.
Σταθερά ενισχυμένη η ζήτηση του ΣΔΕ στο νομό Ξάνθης
Με το σκεπτικό ότι το ενδιαφέρον από μαθητές και κυρίως μαθήτριες στο δήμο Μύκης είναι αυξανόμενο, ο δήμος υπέβαλε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, προκειμένου να ιδρυθεί και δεύτερο ΣΔΕ στο νομό μας με έδρα το δημοτικό ή το Γυμνάσιο Σμίνθης. Ο δήμος θα πρέπει να παραχωρήσει δύο αίθουσες σε κάποια από τις σχολικές δομές, ώστε να λειτουργήσει το ΣΔΕ και να αναλάβει και τα δύο παραρτήματα της ορεινής περιοχής, που έχουν παραδοσιακά πολλούς φοιτούντες.
Το αίτημα αυτό καλωσορίζει το ΣΔΕ Ξάνθης, που έδωσε θετική γνωμοδότηση στη Γενική Γραμματεία, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία. Όπως μας αναφέρει μάλιστα, ο διευθυντής του σχολείου κ. Φάνης Χατζημιχαήλ: «Εμείς είμαστε θετικοί σε αυτό το αίτημα, καθώς αφενός η ζήτηση είναι μεγάλη και κάνουμε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε και αφετέρου η ίδρυση νέου σχολείου στο δήμο Μύκης θα μας δώσει τη δυνατότητα να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στο κεντρικό ΣΔΕ και παράλληλα να διερευνήσουμε και άλλες περιοχές ενδιαφέροντος στους άλλους δήμους, ώστε να έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο ΣΔΕ και άλλοι μαθητές». Η επικοινωνία από μέρους της Γ.Γ. Νεολαίας με τον κ. Χατζημιχαήλ έγινε περίπου στα τέλη του προηγούμενου έτους ωστόσο έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.
«Πολιτική απόφαση» η ίδρυση ΣΔΕ- Σε στασιμότητα το αίτημα της Μύκης για την ώρα
Σε επικοινωνία μας με τους ιθύνοντες της Γενικής Γραμματείας ενημερωθήκαμε ότι όντως, δεν υπάρχει επίσημα δρομολογημένος τέτοιος σχεδιασμός, ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε η ίδρυση νέου ΣΔΕ αποτελεί καθαρά «πολιτική απόφαση», η οποία αναλαμβάνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο σε όποιο χρόνο κρίνει μπορεί να ικανοποιήσει αντίστοιχα αιτήματα από δήμους. Και οι δήμοι βέβαια, από την πλευρά τους, όπως επισημάνθηκε στη συνομιλία μας, πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Ο νομός Ξάνθης έχει ένα από τα πολυπληθέστερα ΣΔΕ σε όλη τη χώρα, συγκρινόμενο πάντα με περιφερειακούς νομούς και η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί για το λόγο αυτό ένα δεύτερο ΣΔΕ στο δήμο Μύκης, όπου το ενδιαφέρον είναι έντονο, όπως συμβαίνει και στο νομό Ροδόπης με την παράλληλη λειτουργία του ΣΔΕ Σαπών ή στον Έβρο με το ΣΔΕ Ορεστιάδας.
Για την ώρα λοιπόν, δεν υπάρχει απόφαση ωστόσο, είναι δυνατό να δρομολογηθεί η λειτουργία του νέου ΣΔΕ στο δήμο Μύκης, ακόμη και για τη νέα σχολική χρονιά, αν βρεθεί ο χώρος που θα παραχωρηθεί για το σχολείο και υπάρξει και η ανάλογη «πολιτική βούληση».