Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Β. Κόκκαλης: Ανακούφιση για χιλιάδες αγρότες η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους

Β. Κόκκαλης: Ανακούφιση για χιλιάδες αγρότες η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους

0

Στη διέξοδο που δίνει η νέα ρύθμιση, αλλά και στην προσπάθεια ενημέρωσης ακόμη και σε αγρότες απομακρυσμένων περιοχών, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Ε» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης

Αναφέρεται στο νέο νομικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, παρουσιάζει τις δυνατότητες που δίνει η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος Νέων Αγροτών και δίνει διευκρινίσεις για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον ΑΤΑΚ

Σε ενημέρωση, αλλά και σχολιασμό ζητημάτων της επικαιρότητας που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα προχώρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, με συνέντευξη του στο «Ε». Ο κ. Κόκκαλης παρουσιάζει τις δυνατότητες που δίνονται σε χιλιάδες αγρότες μέσω της νέας ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών και τονίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να έχει άμεση ενημέρωση και ν αξιοποιήσει την ευκαιρία ακόμη και ο πιο απομακρυσμένος αγρότης. Ακόμη, τοποθετείται επί του νέου νομικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη, επισημαίνοντας τις διεξόδους απασχόλησης που θα δώσουν οι επενδύσεις και τονίζει τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών εντάσσοντας όλους τους επιλαχόντες, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους αγρότες για να μείνουν στον τόπο τους.

«Ε»: Πώς θα λειτουργήσει η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών. Τι ποσοστό αγροτών αφορά;

Β.Κ.: Θεσπίζεται για πρώτη φορά δυνατότητα διευθετήσεως των οφειλών τους προς την πρώην ΑΤΕ με ευνοϊκούς όρους, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης / συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν. 3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να δώσει ανακούφιση σε χιλιάδες αγρότες δανειολήπτες. Να σημειωθεί πως τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.

Συγκεκριμένα, για την διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη, θα λαμβάνονται υπόψη αφενός μεν, το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών, αφετέρου δε, η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου όπως θα προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο την βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Το παρόν πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Προωθείται επίσης, η δημιουργία σημείων άμεσης ενημέρωσης έπειτα από αίτημα ιδιωτών ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου στερούνται πληροφόρησης.

Οι συγκεκριμένες νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές αγροτών και κτηνοτρόφων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, έρχονται να λύσουν με ρεαλιστικό τρόπο ένα μείζον πρόβλημα που ταλάνιζε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, αλλά και τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα εν γένει.

Οι ρυθμίσεις αυτές, ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες – κτηνοτρόφοι και φέρουν και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας. Δυστυχώς με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, βρέθηκαν σε μία μακροχρόνια και ιδιότυπη ομηρεία άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι όμως από σήμερα, μπορούν να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα, με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους. Σήμερα μπορούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους κι εφόσον η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, να τύχουν ακόμη και διαγραφής χρέους.

«Ε»: Θα περιλαμβάνει μόνο φυσικά πρόσωπα ή θα αφορά και σε δάνεια ενώσεων και συνεταιρισμών;

Β.Κ.: Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν μόνο ιδιώτες αγρότες. Αναφορικά με τα δάνεια των συνεταιρισμών, στο επόμενο στάδιο θα δούμε τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που αφορούν πολλούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται στο μεταίχμιο της βιωσιμότητας. Πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα, αλλά υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε σκληρά για την επίλυσή του.

«Ε»: Θεωρείτε ότι καθυστερεί η προώθηση της καλλιέργειας της βιομηχανικής/ φαρμακευτικής κάνναβης, που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αγροτών της περιοχής της Ξάνθης; Έχουν προκύψει προσκόμματα;

Β.Κ.: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε πρόσφατα την νομοθετική ρύθμιση για την παραγωγή και χρήση τελικών φαρμακευτικών προϊόντων από κάνναβη. Ανταποκριθήκαμε σε ένα κοινωνικό αίτημα, που αφορά το μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία. Επίσης, με την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, ανοίγονται δρόμοι και προοπτικές στην οικονομία και την εργασία. Η καλλιέργεια και επεξεργασία της χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και επενδυτικά κεφάλαια. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να υπηρετείται αποκλειστικά και μόνο η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να βάλουμε εμπόδια στους επιχειρηματίες επενδυτές, αφού οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν οι μονάδες. Οι εκτιμήσεις στην παγκόσμια αγορά για την συγκεκριμένη καλλιέργεια στην επόμενη δεκαετία, φτάνουν στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ε»: Πώς λειτούργησε το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Πόσοι το αξιοποίησαν και πώς αξιολογείται την αποτελεσματικότητα του προγράμματος με βάση τα συμπεράσματα;

Β.Κ.: Για την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών έχει κατανεμηθεί για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης το ποσό των 23,4 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 1555 αιτήσεις στήριξης όπου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν 1221 δικαιούχοι, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το 70% της ενίσχυσης και 269 κρίθηκαν επιλαχόντες. Θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτούς το ποσό που δεν θα απορροφηθεί από τις 5 Περιφέρειες που επαναπροκηρύχθηκε το μέτρο, αλλά και κάθε δυνατότητα υπερδέσμευσης. Έχει αρχίσει η διαδικασία πληρωμής για τους επιλαχόντες και στόχος μας είναι να ενταχθούν στο μέτρο οι περισσότεροι από αυτούς. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο 11ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, όλοι οι επιλαχόντες της χώρας, από όλες της Περιφέρειες εντάσσονται στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ανταποκρινόμενοι με κάθε θεμιτό μέσο στην προσπάθεια στήριξης των νέων ανθρώπων, για να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν για πρώτη φορά με την αγροτική παραγωγή.

«Ε»: Πώς προχωρά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων; Πρόσφατα σε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας τέθηκαν οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται. Εκτιμάται ότι οι βελτιώσεις θα δρομολογηθούν άμεσα;

Β.Κ.: Tο Υπουργείο στο σχεδιασμό του έχει σαφή στόχο για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων με σεβασμό στον καταναλωτή, τον παραγωγό και το περιβάλλον. Η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστος πυλώνας για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων.

Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναγκαστική ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο το φάρμακο να φτάνει στις ποσότητες που πρέπει σε όσους έχουν την κατάρτιση να το χειριστούν με τρόπο που να ωφελείται η καλλιέργεια χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον και να απειλείται η υγεία τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή.

Μετά από 6 μήνες λειτουργίας του συστήματος έχουμε συλλέξει τα αιτήματα για βελτιώσεις οι οποίες και θα ενσωματωθούν στην επόμενη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης.

Με πρωτοβουλία μου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο με θέμα τη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να υπάρξει η στοχευμένη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που ανέφερα.

«Ε»: Καθιερώθηκε η σύνδεση της επιδότησης των αγροτών με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ). Αυτό έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα που έχουν επισημάνει οι αγρότες και διαμαρτύρονται ισχυριζόμενοι ότι το 50% της αγροτικής γης θα περάσει στα χέρια του Δημοσίου. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

Β.Κ.: Η υποχρεωτική χρήση του ΑΤΑΚ προήλθε από την σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς το Υπουργείο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για την αποφυγή χρήσης πλαστών μισθωτηρίων, δηλαδή υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Έτσι λοιπόν, απαιτείται να περιλαμβάνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, τα συμφωνητικά αγρομίσθωσης ιδιοκτήτη-μισθωτή με όλα τα στοιχεία των αγροτεμαχίων. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχεται αν τα δηλωθέντα στοιχεία είναι αληθή και κατά συνέπεια υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καταλογισμούς όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστεί η υποβολή των δηλώσεων ανεξαρτήτως ΑΤΑΚ μέχρι 15 Μαΐου. Τώρα, όλα τα αγροτεμάχια ιδιόκτητα ή μισθωμένα που έχουν ΑΤΑΚ και υποχρεούνται να το δηλώσουν μέχρι 15 Μαΐου, θα πληρωθούν κανονικά. Επίσης όσα μισθωμένα αγροτεμάχια δεν έχουν ΑΤΑΚ, θα πληρωθούν κανονικά μόνο εφόσον προσκομίσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, καθώς και το συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανδρουλάκης: Χειροκροτώντας την προκλητική τοποθέτηση Καραμανλή, είστε συνυπεύθυνοι

Για μηδενική ενσυναίσθηση, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο …