1 στους 6 νηστεύει όλη την Σαρακοστή
Η νηστεία κάνει καλό στην υγεία – Νηστίσιμη δίαιτα εγγυητής για απώλεια κιλών.
Τι πρέπει να προσέχουν όσοι νηστεύουν
Στα χρόνια των παππούδων μας όταν οι δεσμοί της χριστιανικής παράδοσης ήταν πιο ισχυροί θεωρούνταν αδιανόητο να μην νηστεύει κανείς την Σαρακοστή ή τουλάχιστον την Μ. Εβδομάδα εκτός αν ήταν ασθενής, μικρό παιδί ή έγκυος. Η αποχή από την κρεατοφαγία και την κατανάλωση ζωικών προϊόντων είχε κυρίως θρησκευτικά αίτια και ήταν συνδεδεμένη με την κάθαρση της ψυχής μέσω του σώματος. Στις μέρες μας και μετά από μια αμφισβήτηση αρκετών δεκαετιών για τις ωφέλειες αλλά και την εσωτερική ανάγκη τήρησης των θρησκευτικών εθιμοτυπικών η νηστεία επανακάμπτει λαμβάνοντας όμως πιο κοσμικά χαρακτηριστικά αυτά της αποτοξίνωσης για λόγους υγείας.
Έρευνα: 2 στους 3 νηστεύει την Μ. Εβδομάδα – 1 στους 6 όλη την Σαρακοστή
Δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ένας στους έξι όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, όπως προκύπτει από έρευνα καταναλωτών που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 6 έως 18 Μαρτίου με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 67% δηλώνουν ότι νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα (ποσοστό που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν συμπεριλάβουμε και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές). Συνολικά όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δηλώνει ότι νηστεύει ποσοστό 17%, ενώ συνολικά σε όλες τις νηστείες καθ’ όλο το έτος δηλώνει ότι νηστεύει το 15% των ερωτηθέντων. Σ’ ότι αφορά τις απόψεις που έχουν οι ερωτηθέντες για τη νηστεία είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία θεωρεί τη διατροφή της νηστείας ως μία υγιεινή επιλογή σε ποσοστό 73% ενώ ένας στους δύο μάλιστα δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει.
Έρευνα: Η νηστεία κάνει καλό στην υγεία
Η νηστεία της Σαρακοστής ρίχνει την ολική και την κακή χοληστερίνη το ίδιο αποτελεσματικά με τα φάρμακα, ενώ μειώνει το σωματικό βάρος και καταπολεμά την κατάθλιψη. Αυτό δείχνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «BMC Public Health», είναι η πρώτη που παρουσιάζει τη συνολική εικόνα της επίδρασης της περιοδικής φυτοφαγίας που ακολουθούν οι… πιστοί των διατροφικών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας με σειρά βιοχημικών και βιολογικών παραμέτρων. Η έρευνα έγινε σε 120 ενήλικες 20-60 ετών από την ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι δεν έπασχαν από καμία χρόνια ασθένεια και δεν έπαιρναν φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί έναν χρόνο. Στους νηστεύοντες «παρατηρείται μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος (κυρίως της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης), καθώς και του σωματικού βάρους» συμπεραίνει η μελέτη. Παράλληλα, η περιοδική φυτοφαγία, όπως είναι ουσιαστικά η νηστεία, προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές νόσους, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διάφορες μορφές καρκίνου. Η διατροφή που συστήνεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία συνδυάζει με ιδανικό τρόπο τα πλεονεκτήματα της φυτοφαγικής και της κρεατοφαγικής δίαιτας, αποφεύγοντας τους κινδύνους που έχει για την υγεία η αυστηρή φυτοφαγία.
Νηστίσιμη δίαιτα εγγυητής για απώλεια κιλών
Ωστόσο, η νηστεία κρύβει πολλές παγίδες και όσοι νομίζουν ότι νηστεύοντας θα χάσουν κιλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαψευστούν αν δεν προσέξουν. Η μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων σε συνδυασμό με την στέρηση πρωτεϊνών που φέρνουν το αίσθημα κορεσμού οδηγεί συνήθως σε υπερφαγία και μείωση του μυϊκού ιστού. Γι αυτό και απαιτείται προσοχή αλλά και ενημέρωση από ειδικούς όπως οι Διαιτολόγοι που μπορούν να παρέχουν ένα ισοροπημένο πρόγραμμα νηστίσιμη δίαιτας που είναι εγγύηση για την απώλεια κιλών. Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κα Κάλη Αμπεριάδου προτείνει ανεπιφύλακτα τον συνδυασμό δίαιτας και νηστείας, ότι περίπου το ένα τρίτο των πελατισσών της νηστεύει και η ίδια τις παρέχει διαιτολόγιο νηστείας: «Η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία να χάσει κανείς περισσότερο λίπος και κιλά με ένα σωστό διαιτολόγιο. Η μείωση των πολυακόρεστων λιπαρών και η πρόσληψη μόνο φυτικών πρωτεϊνών όταν συνδυαστεί με κατανάλωση με μέτρο τροφές με πολλές θερμίδες έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης επιτυγχάνεται αποτοξίνωση του οργανισμού. Έχει καλή αποδοχή όμως χρειάζεται και υπομονή και επιμονή».
Σημεία που απαιτούν προσοχή κατά τη διάρκεια της νηστείας:
Επειδή κατά την περίοδο τη νηστείας μειώνεται η πρόσληψη αυτών των στοιχείων απαιτείται η αναπλήρωσή τους. Για παράδειγμα:
Ασβέστιο: αναπληρώνεται από ξηρούς καρπούς, λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο) και εμπλουτισμένα γάλατα σόγιας ή ρυζιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
σίδηρος: η απορρόφηση του σιδήρου βελτιώνεται σημαντικά παρουσία της βιταμίνης C, οπότε καλό είναι να προσθέτεις λεμόνι στα γεύματα και να αυξήσεις την κατανάλωση εσπεριδοειδών.
ω-3 λιπαρά οξέα: βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια, τα οποία όμως, συχνά δεν περιλαμβάνονται στη νηστεία. Σε αντικατάσταση αυτών, προτείνεται η κατανάλωση θαλασσινών, αβοκάντο και λιναρόσπορου.
πρωτεΐνες: ειδικά αν γυμνάζεσαι συστηματικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος για μείωση της μυϊκής σου μάζας, που συνεπάγεται και τη μείωση του βασικού μεταβολισμού. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στο συνδυασμό οσπρίων και δημητριακών (πχ. Φακόρυζο), και στην κατανάλωση θαλασσινών.
Αν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις σαλάτες με βραστά κολοκυθάκια ή καρότα.
Για καλή διάθεση να τρως
Η βρώμη, η μπανάνα, η σοκολάτα και ειδικά η μαύρη και το ρύζι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα περιέχουν τυροσίνη η οποία οδηγεί στο σχηματισμό της ντοπαμίνης και οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Β5, η έλλειψη της οποίας έχει βρεθεί πως σχετίζεται με στρες και άσχημη διάθεση.
Ο καφές, το πράσινο τσάι και το κακάο περιέχουν καφεΐνη η οποία προσφέρει γρήγορη τόνωση και εγρήγορση.
Τα μήλα, χάρη στην κερσετίνη που περιέχουν, βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου και εμποδίζουν την εμφάνιση κατάθλιψης.
Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι αντικαταθλιπτικό.
Το αβοκάντο οδηγεί σε αύξηση της ντοπαμίνης και των ενδορφινών λόγω των λιπαρών οξέων του.
Τα μούρα βοηθούν την καλή εγκεφαλική λειτουργία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου