Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Βοήθεια για το εργασιακό τους καθεστώς ζητούν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Βοήθεια για το εργασιακό τους καθεστώς ζητούν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

0

Απήργησαν την Πέμπτη 29 Μαρτίου. 40 εργαζόμενοι σ’ όλο τον νομό μας.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ενέκρινε αίτημα της ΔΗΣΥ να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων του προγράμματος

 

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με Σκουρλέτη – Νέα συνάντηση την Μ. Τετάρτη – Η ΚΕΔΕ θα καλύψει τα μεταφορικά έξοδα του Συντονιστικού

 

Βοήθεια από την πολιτεία ζητούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διεκδικώντας μια άμεση επίλυση μιας σειράς χρονιζόντων εργασιακών τους προβλημάτων που διαιωνίζονται επί 15 χρόνια που εφαρμόζεται το πρόγραμμα και παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων δεν έχουν επιλυθεί. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε αρκετές περιφερειακές Ενότητες μεταξύ των οποίων και της Ροδόπης και του Έβρου όπου οι Επίτροποι αρνήθηκαν να υπογράψουν εντάλματα επειδή για γραφειοκρατικούς λόγους είχε καθυστερήσει να υπογραφεί η παράταση των συμβάσεων στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη στο νομό μας, όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο πρόγραμμα στην Α.Μ. – Θ., Κυριακή Αλατζά επειδή ο δήμος Ξάνθης καταβάλλει την μισθοδοσία στην ώρα του και στην συνέχεια λαμβάνει το κονδύλι από το πρόγραμμα απολογιστικά.

«Κραυγή αγωνίας» από τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» – Απήργησαν την Πέμπτη

Μιλώντας στο «Ε» η κα Αλατζά αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που αν και λειτουργούν αδιάλειπτα εδώ και 15 – 16 χρόνια και έχει αναγνωριστεί στην κοινωνία η χρησιμότητα του ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι ορισμένου χρόνου και να έχουν κάθε χρόνο το πρόβλημα της ανανέωσης της σύμβασή τους και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που παρεμβάλλονται με αποτέλεσμα αυτό να διακόπτεται η ομαλή ροή της χρηματοδότησης και να έχουν καθυστερήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων τους: «Δεν επιμένουμε στο αίτημα μας για μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου για να νιώσουμε δημόσιου υπάλληλοι αλλά γιατί εξαιτίας αυτού του θέματος δημιουργούνται μια σειρά από λειτουργικά προβλήματα που επηρεάζουν την δουλειά μας», σημειώνει η κα Αλατζά. Στον νομό μας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εφαρμόζεται και στους 4 δήμους και συνολικά εργάζονται σ’ αυτό 40 εργαζόμενοι. Απ’ αυτούς οι περισσότεροι είναι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ενώ για να λειτουργήσει το πρόγραμμα απαιτούνται 3 εργαζόμενοι ειδικότητας και 1 οικογενειακός βοηθός. Το γεγονός όμως ότι δεν γίνονται νέες προσλήψεις για να αντικαταστήσουν αυτούς που αποχωρούν είτε από συνταξιοδότηση είτε επειδή βρήκαν αλλού δουλειά έχει σαν αποτέλεσμα σε ένα δήμο του νομού το πρόγραμμα να λειτουργεί με έναν οικογενειακό βοηθό!

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ενέκρινε αίτημα της ΔΗΣΥ να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα σ’ όλη την ΑΜΘ ενώ η κα Αλατζά συμμετείχε στην συνάντηση που είχε το Πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο των συλλόγων και των σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι», με την Κ.Ο. της ΔΗΣΥ στην Βουλή και συγκεκριμένα με τον κ. Γκεγκέρογλου, τον κ. Σκανδαλίδη και την Ιλχάν Αχμέτ. Να σημειώσουμε πως η ΔΗΣΥ έκανε αίτημα στον Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να συνδράμει στην ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου των οχημάτων του προγράμματος και όπως ενημέρωσε το συντονιστικό όργανο ο κ. Γκεγκέρογλου το αίτημα έγινε αποδεκτό, γεγονός που ικανοποίησε τους εργαζομένους.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με Σκουρλέτη – Η ΚΕΔΕ θα καλύψει τα μεταφορικά έξοδα του Συντονιστικού για την νέα συνάντηση την Μ. Τετάρτη

Στη συνέχεια το Συντονιστικό Όργανο είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης. Όπως ανέφερε η κα Αλατζά η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και έγινε σε καλό κλίμα: Εκθέσαμε όλα τα προβλήματα στον υπουργό και την ανησυχία μας για την εξέλιξη του προγράμματος και ζητήσαμε άμεση λύση στα αιτήματά μας. Επίσης είχαμε ζητήσει Διυπουργική με συμμετοχή και άλλων συναρμόδιων υπουργών την κα Φωτίου και την κα Γεροβασίλη κ αι επειδή η κα Γεροβασίλη είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις ορίστηκε νέο ραντεβού για την Μ. Τετάρτη. Μάλιστα ο κ. Πατούλης που εξήρε το πρόγραμμα και εξέφρασε την στήριξη της ΚΕΔΕ, προθυμοποιήθηκε δε να συνδράμει στην κάλυψη των μεταφορικών εξόδων μας για τη νέα σύσκεψη. Σ΄ ότι αφορά τη σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα και επί της αρχής υπήρξε κάποια συμφωνία . Αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις γιατί έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε κάτι θετικό στην νέα συνάντηση» κατέληξε η κα Αλατζά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…