Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ήρθε για να μείνει (;) ο Καραμπίνης

Ήρθε για να μείνει (;) ο Καραμπίνης

0
karabinis 1a

Σε συνέντευξη Τύπου προτάσσει την ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών για να αρθεί ο αποκλεισμός και η στοχοποίηση του ΔΠΘ

 Το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να τον θέσει εκ νέου σε αποχή από τα καθήκοντα του πρύτανη. Δεν είναι γνώστης της ανακοίνωσης ο υπουργός, εκτιμά ο ίδιος. Ανοιχτές κατηγορίες κατά Τουλουπίδη

Με αφορμή την επάνοδό του στα καθήκοντά του πρύτανη, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας, ο Αθανάσιος Καραμπίνης, παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να μιλήσει για την απόφαση που χαρακτήρισε «δικαίωση» και να παρουσιάσει το πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει για να επανακάμψει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μετά τις «πληγές» που έχει δεχθεί.

Η συνέντευξη βέβαια, δόθηκε κάτω από το πρίσμα μίας τεταμένης συγκυρίας, αφού την ίδια μέρα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία πληροφορεί ότι «ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου θα προχωρήσει σε εκ νέου έκδοση απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Αθ. Καραμπίνης», εξηγώντας ότι «η διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας στο μεγαλύτερο συνοριακό Πανεπιστήμιο της χώρας αποτελεί βασική μέριμνα της Πολιτείας».

Την ίδια μέρα συνεδρίασε και η Σύγκλητος, η οποία ομόφωνα (με απουσία δύο μελών) εκφράζει αίσθημα «δικαίωσης» για την απόφαση, ενώ κρούει τον κώδωνα για την ανάγκη προάσπισης των συμφερόντων του πανεπιστημίου.

Νιώθει δικαίωση, αφήνει πίσω τις πικρίες

Ο κ. Καραμπίνης ξεκίνησε τη συνέντευξη ενημερώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ ανακοινώθηκε την 1η Μαρτίου και την επόμενη μέρα ο ίδιος κατέθεσε την απόφαση στο πρωτόκολλο του πανεπιστημίου, αναλαμβάνοντας εκ νέου τα καθήκοντά του ως πρύτανη. Χαρακτήρισε δε, την απόφαση δικαίωση για τον ίδιο, την οικογένειά του, αλλά και το πανεπιστήμιου, ενώ τόνισε ότι «δικαιώνει τις επιλογές της Συγκλήτου που όταν ρωτήθηκε, στήριξε τον πρύτανη και είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτά που κατηγορείται  και επομένως δεν πρέπει να απέχει από τα καθήκοντά του». Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν έχει καμία προσωπική εμπλοκή ή αντιπάθεια με κάποιον αντίστοιχο θεσμικό, μοναδικό του μέλημα είναι να υπηρετήσει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου, «έξω από προσωπικές πικρίες που έχω επειδή αδικήθηκα», όπως είπε.

Ο αποκλεισμός και η στοχοποίηση πλήττουν το ΔΠΘ

Ο κ. Καραμπίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τα σημερινά προβλήματα και τις εξελίξεις που πλήττουν το πανεπιστήμιο. « Από πρωτοπόρο πανεπιστήμιο βρέθηκε χειμαζόμενο και ήδη άρχισαν τα φαινόμενα συρρίκνωσης», όπως σημείωσε, κάνοντας λόγο ακόμη και για κλείσιμο αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία. Όπως ανέφερε σήμερα στο ΔΠΘ φοιτούν 30.566 σε 18 τμήματα και τις 4 πόλεις. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα νέα δεδομένα, όπως η ίδρυση πολλών ομοειδών τμημάτων σε άλλα πανεπιστήμια, τα κριτήρια των μετεγγραφών κ.ά. θέτουν σε κίνδυνο το ακριτικό πανεπιστήμιο, ενώ την πιο επιβαρυντική συνθήκη αποτελεί ο αποκλεισμός του ΔΠΘ από τις διερευνητικές επαφές συνενώσεων, που ανακόπηκαν με πρωτοβουλία του υπουργείου.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η αποχή από τα καθήκοντά μου συντέλεσε για να μην αντιτείνει λύσεις και να μην μπορεί δημόσια να εκφράσει την άποψή της η πανεπιστημιακή κοινότητα. Εμείς διασφαλίζουμε την υποστήριξη της πρότασής μας για συνέχιση ακόμη και ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Εκφράζουμε όμως, την εύλογη απορία γιατί το ΔΠΘ στοχοποιείται όχι μόνο μέσα από διώξεις εκλεγμένων οργάνων, αλλά και μέσα από μη υποστήριξη όπως σε άλλα πανεπιστήμια».

Πρόσθεσε δε επεξηγηματικά ότι η λύση για το πανεπιστήμιο και παράλληλα η οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιτελεί, θα επιτευχθούν μόνο μέσω της ενίσχυσης της δομής του και αν απευθυνθεί σε μεγαλύτερο σπουδαστικό κοινό, εντός και εκτός χώρας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι», σημείωσε και πρόσθεσε «αλλά και η Πολιτεία πρέπει να δώσει στο ΔΠΘ τουλάχιστον τα ίδια που δίνει στα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα», παρουσιάζοντας όλες τις παρεμβάσεις του υπουργείου στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, πλην των αστικών κέντρων για να καταδείξει την διακριτική μεταχείριση που υφίσταται το ΔΠΘ.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο υπουργός είναι γνώστης της ανακοίνωσης»

Ο πρύτανης κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και την πρόθεση του υπουργού να τεθεί εκ νέου σε αποχή από τα καθήκοντά του, ανέφερε: «θέλω να πιστεύω ότι την έγραψε (σ.σ. την ανακοίνωση) κάποιος χωρίς να τη δει ο υπουργός, γιατί δε νομίζω ότι αξίζει σχολιασμού να ξαναπάει κόντρα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Νομίζω ότι ευτελίζει οποιαδήποτε πλέον σοβαρότητα μπορούμε να έχουμε. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο υπουργός είναι γνώστης της ανακοίνωσης» και σχολίασε: «εγώ μετά από ένα Γολγοθά νιώθω και πιστεύω ότι είμαι δικαιωμένος. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι κατηγορούμενος, δεν διώκομαι για τίποτα».

Πάντως, αναφορικά με τις δικές του κινήσεις σε περίπτωση που υλοποιηθεί η δημοσιοποιημένη πρόθεση και αποφασίσει εκ νέου ο υπουργός να τον θέσει σε αργία, δήλωσε ότι θα το σκεφτεί και θα εξετάσει αν θα στραφεί ξανά στη Δικαιοσύνη. «Έδειξε» πάντως, ποιους θεωρεί υπεύθυνους γι’ αυτή την πρωτοβουλία σχολιάζοντας ότι «ορισμένοι κύκλοι με οικονομικά συμφέροντα χοντρά, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για κακουργήματα και μιλάω και για πρώην πρυτάνεις και για ειδικούς γραμματείς που έχουν παραπεμφθεί αυτή τη στιγμή με κατηγορίες στη δικαιοσύνη θέλουνε να πλήξουν το πρόσωπο του πρύτανη Καραμπίνη, προκειμένου να στρογγυλοποιήσουν τις εις βάρος τους κατηγορίες. Υπάρχουν άνθρωποι που κατηγορούνται για ευρωπαϊκά προγράμματα και οι οποίοι έχουν συγγενική σχέση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τα χω ξαναπεί».

Συνεχίζεται ο διάλογος για τη συνένωση με το ΤΕΙ ΑΜΘ

Ειδικά για το περιθώριο συνένωσης με το ΤΕΙ Καβάλας, ο κ. Καραμπίνης ενημέρωσε ότι την Πέμπτη συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή που είχε συσταθεί για να διερευνηθεί η δυνατότητα συνένωσης των δύο ιδρυμάτων. Όπως πληροφόρησε είχε τη Δευτέρα επικοινωνία με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μπαντέκα, ο οποίος του μετέφερε την πρόθεσή του να συνεχιστεί ο διάλογος με το ΔΠΘ.

“Μea culpa” ο Σταύρος Τουλουπίδης

Με αφορμή πάντως τη συζήτηση για τη συνένωση με το ΤΕΙ, ο κ. Καραμπίνης απέδωσε ευθύνες στον πρυτανεύοντα κ. Τουλουπίδη, κατηγορώντας τον ότι εξαιτίας του ανακόπηκε η προσπάθεια προσέγγισης των δύο ιδρυμάτων. Μάλιστα τον χαρακτήρισε “mea culpa”, και είπε ότι νιώθει υπεύθυνος γιατί η ανάθεση των καθηκόντων του πρυτανεύοντα στον μέχρι πρότινος αναπληρωτή πρύτανη ήταν δική του επιλογή. «Έχω ζητήσει και δημόσια συγγνώμη γι’ αυτό», ανέφερε.

«Το κυβερνών κόμμα ξεκίνησε βεντέτα με σκοπό την ακαδημαϊκή μου εξόντωση»

Τέλος, αναφορικά με τα πολιτικά χρώματα της διαμάχης που αναπτύχθηκε με το κυβερνών κόμμα και πήρε τα χαρακτηριστικά «βεντέτας», ενώ υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως μέσω των βουλευτών της ΑΜΘ, ο ίδιος σημείωσε: «δε θέλω να πολιτευτώ, δεν είμαι πολιτικός, αλλά πολιτικός μηχανικός», ενώ αναφορικά με τη σκληρή διαμάχη με το κυβερνών κόμμα, σχολίασε: «ορισμένοι κυβερνώντες, επηρεασμένοι από τοπικούς βουλευτές, άρχισαν μία βεντέτα με σκοπό την ακαδημαϊκή μου εξόντωση», εξηγώντας ότι η κόντρα ξεκίνησε από το Διδασκαλείο για τη μειονοτική εκπαίδευση, το Διεθνές Συνέδριο των Πομάκων και την πρόθεση επέκτασης του ΔΠΘ. Διευκρίνισε δε ότι: «παρακάλεσα όλα τα κόμματα να μην πάρουν θέση και κανένας να μη θεωρηθεί προστάτης του. Η δικαιοσύνη με προστατεύει και αποδείχθηκε».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…