Ξάνθη: ας γίνει μια πόλη ανθρώπινη

0

Σώστε τα… πεζοδρόμια!

Την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσουν τους ξανθιώτες και να συμβάλουν στην καλυτέρευση της εικόνας της πόλης μας ανέλαβαν τα μέλη του συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Πόλης. Ο λόγος για την άσχημη, το λιγότερο, εικόνα που παρουσιάζει η Ξάνθη, λόγω της στάθμευσης των αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια και την κατάληψή τους από τραπεζοκαθίσματα, πράγματα που όχι μόνο επισκιάζουν την ομορφιά της πόλης μας, τόσο στον παραδοσιακό οικισμό όσο και σε όλο το κέντρο, αλλά δημιουργούν και προβλήματα κινητικότητας, ιδίως σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, μητέρες με καροτσάκια.

Οι ξανθιώτες που επαγρυπνούν

Το φαινόμενο αυτό διαπίστωσαν τα μέλη του συλλόγου για την διάσωση και προστασία της Π. Πόλης και γι’ αυτό ανέλαβαν τη σύνταξη ενός κειμένου, όπου επισημαίνουν ότι ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν από αυτή την κατάσταση, κάνουν κακό στην εικόνα της πόλη μας και καλούν τους ξανθιώτες με καλή διάθεση να συμβάλουν στον περιορισμό των σταθμευμένων αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια, μιας και η βελτίωση της κατάστασης είναι υπόθεση όλων μας. Μάλιστα, συγκεντρώνουν υπογραφές πολιτών, ώστε να υπάρξει μια μαζική δραστηριοποίηση και να ασκήσουν πίεση στις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν για την τήρηση του νόμου και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

‘Καλή διάθεση και αλλαγή νοοτροπίας’

Το σκεπτικό της κίνησης αυτής μας εξήγησε ο κ. Γιώργος Τρίκης, πρόεδρος του συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Πόλης, ο οποίος σημείωσε ότι: «εντοπίσαμε το πρόβλημα στην Π. Πόλη αλλά αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει σε ολόκληρο το κέντρο της Ξάνθης. Προσπαθούμε πάνω απ’ όλα να ευαισθητοποιήσουμε τους ξανθιώτες γιατί πιστεύουμε ότι το πιο αποτελεσματικό είναι η καλή διάθεση και η αλλαγή νοοτροπίας κι έπειτα η παρουσία της αστυνομίας, η τήρηση του νόμου κλπ. Μπορούμε να κάνουμε το περπάτημα μέρος της ζωής μας και να νοιαζόμαστε και για την αισθητική ομορφιά της πόλης μας. Εικόνες σαν αυτές που συναντά κανείς στις ελληνικές πόλεις δεν υπάρχουν αλλού στην ΕΕ, ούτε στα δυτικά κράτη ούτε στα λιγότερο ανεπτυγμένα». Επίσης, διευκρινίζει ότι: «μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε την ανάπτυξη, αντιθέτως θέλουμε να αναπτυχθεί η πόλη αλλά με όρους ανθρώπινους, που θα σέβονται τον πιο αδύναμο πολίτη και δε θα αδιαφορούν για την αισθητική ομορφιά της πόλης».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τρίκης ανέφερε ότι μηνύματα πήρανε και από τους επισκέπτες της πόλης που παραπονιούνται για το πλήθος των αυτοκινήτων σε όμορφες γωνιές, κυρίως του παραδοσιακού οικισμού. Και προσφάτως, παρατηρείται και επισημαίνεται και η παρουσία των τουριστικών λεωφορείων σε κομβικά σημεία, σε ώρες αιχμής που κάνουν ακόμα δυσχερέστερη την κατάσταση.

Στόχοι και προτάσεις

Ξεκίνησαν να ενημερώνουν και να μαζεύουν υπογραφές από την 1η Νοεμβρίου και προγραμμάτισαν ότι θα συνεχίσουν έως και τις 15 Ιανουαρίου 2010. Στη συνέχεια θα καταμετρήσουν τους υπογράφοντες και θα καταθέσουν τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές με σκοπό να πραγματοποιηθεί μία καμπάνια ευαισθητοποίησης που θα αποτελέσει το ‘πρώτο κύμα’ προς την αλλαγή νοοτροπίας και την κάλυψη του ελλείμματος παιδείας σε αυτό τον τομέα. Θα προτείνουν δε, την τήρηση του νόμου σχετικά με τους κανόνες στάθμευσης και τη δημιουργία περιαστικών χώρων πάρκινγκ, ώστε να μάθει ο ξανθιώτης να κυκλοφορεί στο κέντρο πεζός. Όπως μας ενημερώνει, πάντως, ο κ. Τρίκης, ενδιαφέρον έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται, τόσο από πολίτες όσο και από φορείς, και έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί περί τις 600-650 υπογραφές. Και μάλιστα, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ήταν περισσότερες αν προσέγγιζαν περισσότερο κόσμο αφού η ευαισθητοποίηση ορισμένων είναι έκδηλη.

Τους συμπολίτες καλούν να ενδιαφερθούν για την Ξάνθη, τις ομορφιές και το ανθρώπινο πρόσωπό της με το παρακάτω κείμενο:

«Εμείς οι πολίτες αυτής της πόλης  και κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης αναλαμβάνουμε  την πρωτοβουλία να υπερασπίσουμε  την αξιοπρέπειά μας, να διεκδικήσουμε  την επανάκτηση του δημόσιου χώρου. Η κινητικότητα είναι έκφραση  ελευθερίας.

Τα  πεζοδρόμια της πόλης δεν υπηρετούν τους πεζούς. Είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και όχι μόνον. Οι νεότεροι σε ηλικία κατορθώνουν με δυσκολία να κινηθούν σε αυτά τα πεζοδρόμια, ωστόσο οι ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι, μητέρες με τα παιδιά στα καροτσάκια, άνθρωποι με αναπηρίες είναι καταδικασμένοι είτε να μένουν στα σπίτια τους είτε να κυκλοφορούν θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνον τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά ακόμη και τη ζωή τους.

Έχετε σκεφτεί ότι μπορούμε να πάμε παντού με τα πόδια χωρίς να κινδυνεύουμε; Έχετε σκεφτεί ότι μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να μετατρέψουμε την πόλη της Ξάνθης και ιδιαίτερα την Παλιά Ξάνθη σε μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο φιλική προς τον πολίτη;  Μπορούμε  να τα καταφέρουμε αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε ως ενεργοί πολίτες. Γι’ αυτό βοηθείστε να κάνουμε την πόλη μας και την Παλιά Ξάνθη μια πρότυπη πόλη για τους πεζούς.

Προς  τούτο καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να επιτελέσουν το καθήκον τους, δηλαδή να επιληφθούν της τήρησης του Νόμου και να προστατεύσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, δηλαδή την ελεύθερη πρόσβαση και την ελεύθερη χρήση των πεζοδρομίων».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…