Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Φουρτούνες» στο Λιμενικό Ταμείο Λάγος

«Φουρτούνες» στο Λιμενικό Ταμείο Λάγος

0

Τη διαχείριση των λιμανιών τους με τη δημιουργία ενός Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου ως μετεξέλιξη του σημερινού Ταμείου του Λάγος αποφάσισαν να διεκδικήσουν από την Περιφέρεια και το υπουργείο Ναυτιλίας οι τρεις δήμοι Αβδήρων, Αιγείρου και Μαρώνειας, τα λιμάνια των οποίων υπάγονται σήμερα στο Λιμενικό Ταμείο Λάγος. Σ’ αυτό αποσκοπούσε και η κοινή σύσκεψη των τριών δημάρχων, κας Τσακίρη , κ. Λίτσου και κ. Χρήστου αντίστοιχα και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λάγος κ. Μάκη Χατζόπουλου μετά του γενικού γραμματέα της περιφέρειας κ. Σταμάτη που πραγματοποιήθηκε πριν  τρεις βδομάδες.

Οι δήμαρχοι Αβδήρων – Αιγείρου – Μαρώνειας ζητούν διαχείριση των λιμανιών τους

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λάγος, κ. Μάκης Χατζόπουλος που ανέλαβε το περασμένο Μάρτιο, στόχος αυτής της απόφασης είναι η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών μέσω της υπαγωγής τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, κάτι που στην  παρούσα κατάσταση είναι ανέφικτο λόγω ελλιπούς στελέχωσης του Λιμενικού Ταμείου (σημειωτέον: τώρα προκηρύχθηκε μια θέση διοικητική) και της αδυναμίας του να καταρτίσει τις μελέτες που απαιτούνται: «Πιστεύουμε, ότι με τον τρόπο αυτό η λειτουργία των Ταμείων θα είναι αποδοτική και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του κάθε λιμένα ξεχωριστά. Σήμερα το Λιμενικό Ταμείο με την υπάρχουσα μορφή του αδυνατεί να εξυπηρετήσει, να απορροφήσει προγράμματα και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των λιμανιών, στερούμενο τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας. Οι Δήμοι, στον αντίποδα,  που διαθέτουν  τις σχετικές υπηρεσίες και έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση των αυτοτελών πόρων, μπορούν να παράσχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που θα αναπτύξουν περαιτέρω τα λιμάνια».

Ο περιφερειάρχης είπε το «ΝΑΙ» πρέπει όμως να το πει και ο υπουργός Ναυτιλίας

Παράλληλα ο κ. Χατζόπουλος πρόσθεσε ότι «βούληση της Δημάρχου μας και μοναδική διέξοδος για τα λιμάνια μας είναι να μην περιοριστούν στην αλιευτική και εμπορική κίνηση αλλά να αποκτήσουν τουριστική οντότητα, προοπτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναγκαστικά στο μέλλον.». Της ίδιας άποψης είναι και ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Λίτσος, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής σημείωσε: «αν υπογραφούν τα σχετικά έγγραφα από τους υπουργούς για την κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου του υπουργείου Ναυτιλίας θα προχωρήσουν στην μετεξέλιξη του Λιμενικού ταμείου».

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ειλλημμένη απόφαση των τριών δημάρχων η οποία έτυχε και θετικής αποδοχής από τον κ. Σταμάτη. Για να υλοποιηθεί όμως απαιτείται απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι «φουρτούνες» του Λιμενικού Ταμείου Λάγος

Να σημειώσουμε τέλος ότι το Λιμενικό Ταμείο Λάγος πέραν της ελλιπούς στελέχωσης, αντιμετωπίζει και άλλες … «φουρτούνες» τελευταία! Συγκεκριμένα πρόσφατο είναι το παράδειγμα της διακοπής ρεύματος από  τη ΔΕΗ σ’ όλα τα λιμάνια που διαχειρίζεται λόγω χρεών ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες μας τα πρώτο πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες για κακοδιαχείριση στον προηγούμενο  πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λάγος.

Προφανώς αυτό να είναι ένα επιπλέον στοιχείο που συνεπικουρεί στο να επιθυμούν οι δήμαρχοι να περάσει η διαχείριση των λιμανιών στους δήμους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …