Νοέμβρης: μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαφωτιστική συζήτηση σχετικά με το πώς επιδρά η ατμοσφαιρική ρύπανση στην δημιουργία του καρκίνου του πνεύμονα είχαν οι συμπολίτες που παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Παράρτημα Ξάνθης, το πρωί του Σαββάτου.
Το Αγκαλιάζω-Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου και ο Ε.Ε.Σ.- Περιφερειακό τμήμα Ξάνθης διοργάνωσαν την εκδήλωση στα πλαίσια του Νοεμβρίου ως μήνα αφιερωμένου στην ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα .
Παρούσα στην εκδήλωση η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Ξάνθης, κ. Χ. Μαργαριτοπούλου και εκπρόσωπος του Αγκαλιάζω, η κ. Κ. Κουλιάκη, ( εκ μέρους της προέδρου κ. Σκούρτα), ενώ παραβρέθηκαν και ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Παπασταματίου και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης, κ. Παντελεήμονος.
Η πρόληψη το ‘μαγικό ραβδάκι’ ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος με την ομιλία του προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων, οι οποίοι και έσπευσαν να κάνουν ερωτήσεις στο τέλος της εκδήλωσης.
Ο κ. Ζαρογουλίδης μίλησε για τον καρκίνο του πνεύμονος- την ασθένεια που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε περιπτώσεις καρκίνου και σκορπά το θάνατο σε 15211 Ευρωπαίους κάθε χρόνο- και ανέλυσε το θέμα της επίδρασης της ατμοσφαιρικής πίεσης στην καρκινογένεση και έδωσε πληροφορίες σχετικά με την πηγή της, ξεκαθαρίζοντας ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος δεν είναι ομοιογενής και μπορεί να είναι τόσο η ‘ενδοοικιακή’, όσο και η ‘εξωοικιακή’, οι κοινοί ρύποι. Ακόμη αναφέρθηκε και στα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου και τις επιπτώσεις που ο καρκίνος του πνεύμονα έχει στον οργανισμό μας.
Η ομιλία του κ. Ζαρογουλίδη περιλάμβανε άγνωστα ενδιαφέροντα στοιχεία που ξάφνιασαν τους παρευρισκόμενους. Για παράδειγμα, στο σημείο που ο ομιλητής αναφερόταν στη διατροφή και κατά πόσο συμβάλει στην καρκινογένεση, είπε για το λάδι ότι: «τα φυτικά λάδια που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι διασπώνται σε καρκινογόνες ουσίες, επειδή δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ελαιόλαδο. Δηλαδή γλιτώνουμε θερμίδες, αλλά επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας. Αντίστοιχα, και με τις φτηνές κινέζικες ηλεκτρικές συσκευές».
Ακόμη, ο κ. Ζαρογουλίδης, αναφερόμενος στα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας από αυτή τη μορφή καρκίνου, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως όταν είναι πολύ αργά και άρα το ‘μαγικό ραβδάκι’ είναι η πρόληψη: «όχι κάπνισμα, υγιεινή διατροφή και ακτινογραφία συχνά, ώστε να προλάβουμε να το βρούμε το δυνατόν γρηγορότερα».
Το παθητικό κάπνισμα πιο επικίνδυνο και από το ενεργητικό
Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του ο γιατρός το αφιέρωσε στο κάπνισμα και διευκρίνισε ότι παρόλο που δεν είναι ακριβές τι ρόλο παίζει, εντούτοις είναι ο κύριος υπεύθυνος για καρκινογένεση στον πνεύμονα και χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% όσων κάνουν χημειοθεραπεία είναι καπνιστές. Οι καπνιστές, πάντως, έχουν μέχρι και 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως είναι το είδος του τσιγάρου, το βάθος της αναπνοής, η κληρονομικότητα κ.ά.
Ο ομιλητής υπογράμμισε την πολλαπλάσια επιζήμια στον οργανισμό επίδραση του παθητικού καπνίσματος και εξήγησε: «στην καύτρα του τσιγάρου του καπνιστή όταν καπνίζει η θερμοκρασία είναι 950ο C, ενώ ο καπνός που φτάνει στον παθητικό καπνιστή ή τον ίδιο τον ενεργητικό καπνιστή όταν το αφήνει για λίγο κατεβαίνει στους 820ο C, όπου οι καρκινογόνες ουσίες είναι 3 φορές περισσότερες».
Γι’ αυτό και τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα και θα πρέπει γονείς και δάσκαλοι στο σχολείο να είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι επ’ αυτού.
Αφού έθεσαν τις ερωτήσεις τους, οι παρευρισκόμενοι που το επιθυμούσαν συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την σπιρομέτρηση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο δωρεάν έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας.
Ελένη Διαφωνίδου