Φόβος για μόλυνση του Άρδα

0

Στο πόδι είναι οι τοπικές αρχές του γειτονικού νομού της Ροδόπης αλλά και του Έβρου εξαιτίας της γνωστοποίησης ότι στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο Βούλγαρος Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, εξέδωσε θετική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας «Gorubso Kardzhali», και στην πραγματικότητα ενέκρινε την εγκατάσταση για την εξόρυξη χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης στο κέντρο της πόλης κοντά στον ποταμό Άρδα.  Η απόφαση αυτή μάλιστα δεν συμβαδίζει με τις Οδηγίες της Ε.Ε., 2006/21/EU – 15.03.2006, για τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε πρώτος ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Δημήτρης Κοτσάκης, από τον Δήμαρχο του Κίρτζαλι, Hasan Azis, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Βουλγαρία τον Οκτώβριο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Κομοτηνής και Κίρτζαλι. Μάλιστα ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης Χασάν Αζίζ, ζήτησε την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας της Θράκης και του ελληνικού κράτους, προκειμένου να αποτραπεί η επένδυση.

SOS για την μόλυνση του Άρδα από την εξόρυξη του χρυσού στη Βουλγαρία

SOS προς πάσα κατεύθυνση εξέπεμψαν την Τετάρτη (4/11) ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Δημήτρης Κοτσάκης, ο Νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης, ο Υπερνομάρχης Ροδόπης – Έβρου, Γιώργος Μηνόπουλος και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου και πρόεδρος ΤΕΔΚ Έβρου, Χρήστος Τοκαμάνης για την διαφαινόμενη επένδυση χρυσού που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κίρτζαλι Βουλγαρίας.

Για το λόγο αυτό οι προαναφερόμενοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Ροδόπης μετά και από συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Κομοτηνής προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Να σημειώσουμε ότι η δεξαμενή κυάνωσης είναι σε απόσταση 200 μέτρα από τον ποταμό Άρδα και η μόλυνση θα επηρεάσει και τη  ζωή της Θράκης.

Επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος

Με το τέλος της σύσκεψης στην Κομοτηνή συντάχθηκε και η πρώτη επιστολή για το θέμα, με αποδέκτη την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης Τίνα Μπιρμπίλη και κοινοποίηση στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Το θέμα της επιστολής, που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη, είναι «Δράσεις υποστήριξης για την πρόληψη ρύπανσης, προερχόμενης από τη Βουλγαρία, επικίνδυνης για την υγεία του πληθυσμού της Θράκης».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: «Επικοινωνώ μαζί σας με σκοπό την ενημέρωσή σας για μία μείζονα απειλή περιβαλλοντικής ρύπανσης και υποβάθμισης της Θράκης.

Συγκεκριμένα μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας των δήμων Κομοτηνής και Κίρτζαλι – Βουλγαρίας, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας, σε πρόσφατη επίσκεψή μου τον Οκτώβριο πληροφορήθηκα εκτενώς  από τον Hasan Azis, Δήμαρχο του Κίρτζαλι, για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που κατά την άποψή μου απαιτεί άμεση ενεργοποίηση τόσο των δημοσίων αρχών όσο και των τοπικών κοινωνιών της Θράκης.

Συγκεκριμένα στον δήμο Κίρτζαλι εγκρίθηκε η υλοποίηση της κατασκευή εγκατάστασης με σκοπό την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση. Αυτού του είδους η τεχνολογία υψηλού κινδύνου είναι απαγορευμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και την Τσεχία, όμως η τεχνολογία αυτή υποστηρίζεται σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο Βούλγαρος υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, εξέδωσε θετική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας “Gorubso Kardzhali” και στην πραγματικότητα ενέκρινε την εγκατάσταση για την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση στο κέντρο της πόλης κοντά στον ποταμό Άρδα. Η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με τις Οδηγίες της Ε.Ε., 2006/21/EU – 15.03.2006, για τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων. Ο κίνδυνος για ρύπανση του παραπόταμου Άρδα του ποταμού Έβρου αφορά άμεσα και καταλυτικά τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες της Θράκης. Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας από την πλευρά μου ως δήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος ΤΕΔΚ Ροδόπης αλλά και με την ιδιότητά μου του προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε.Ε. – φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσω σύσκεψη εργασίας με τους συναδέλφους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Έβρου – Ροδόπης για να τους ενημερώσω ως οφείλω. Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και αναμένω τις πρωτοβουλίες σας, τις απόψεις σας και τη συνέργειά σας».

 

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…