Στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της έκθεσης ‘Philoxenia’ 2009, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια το δίκτυο συνεργασίας των 11 νομαρχιών ‘Εγνατία-Τουρισμός’, με σκοπό τη ενιαία τουριστική προβολή και αξιοποίηση της Εγνατίας οδού.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου παρουσία των νομαρχών και συντελεστών του εγχειρήματος, στο stand ‘Εγνατία-Τουρισμός’, όπου ο επισκέπτης μπορούσε να πάρει μια γεύση από τις εικόνες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα τοπικά παρασκευάσματα της κάθε περιοχής. Ο χώρος ήταν έτσι διαμορφωμένος, έτσι ώστε το πάτωμα να αποτυπώνει το χάρτη της περιήγησης και να ακολουθεί τις φωτογραφίες, αφιερωμένες σε κάθε νομό. Την Ξάνθη αντιπροσώπευε μια αεροφωτογραφία του μετοχίου Άη-Νικόλα στη λίμνη Βιστονίδα, τοπικοί οίνοι και μια τεράστια καργιόκα.
Ξάνθη, Έβρος, Ροδόπη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Γρεβενά. Τρίκαλα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, μια τουριστική γειτονιά
Το εγχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης της Εγνατίας οδού, αποτελεί μια προσπάθεια, το τεράστιο αυτό έργο που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, που ενώνει ανατολή και δύση, να μην περιοριστεί σ’ ένα έργο μεταφοράς, αλλά να δώσει δυνατότητες μια ευρύτερης περιήγησης στους νομούς τους οποίους διαπερνά, με κέντρο τις πρωτεύουσες τους, αλλά και τις ιδιαιτερότητες, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και τα τοπικά παρασκευάσματα της κάθε περιοχής.
Ο νομάρχης Ξάνθης, πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και εμπνευστής της τουριστικής συνεργασίας, κ. Γεώργιος Παυλίδης χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία μια προσπάθεια η Εγνατία οδός από δρόμος φυγής να καταστεί ένας
νέος αναπτυξιακός χώρος με πολλαπλές δυνατότητες. Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι η συνοχή της προσπάθειας έγκειται στη συνένωση των δυνάμεων όλων των νομαρχιών με σημείο εκκίνησης τον τουρισμό: «Φιλοδοξούμε να συναθροίσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τους κρίκους σε μια ενιαία αλυσίδα έτσι ώστε η Εγνατία οδός και οι περιοχές τις οποίες διασχίζει να αποτελέσουν έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό, ένα καινούριο τουριστικό ταξίδι με νέες εικόνες και μικροπολιτισμικούς χώρους, κουλτούρες και γευσιγνωσίες. Το ταξίδι αυτό των 6 ωρών με 11 επιμέρους σταθμούς στις πρωτεύουσες των νομών δίνει τη δυνατότητα για πλήθος δραστηριοτήτων και εμπεριών από αρχαιολογικό τουρισμό που υπάρχει σ’ όλο το μήκος, θρησκευτικό τουρισμό, οικοτουρισμό έως και μαθητικό τουρισμό, που περικλείεται με ασφάλεια και οργάνωση. Αναμένουμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας να παρουσιάσουμε το δυναμικό μας στους ταξιδιώτες της Ελλάδας, αλλά και στη σημαντική τουριστική κίνηση από το εξωτερικό» .
Στην εκδήλωση-παρουσίαση, εκτός από τον κ. Παυλίδη, μίλησαν και άλλοι νομάρχες από αυτούς που συμπράττουν στην πρωτοβουλία και όλοι αναγνώρισαν τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγει ο νέος δρόμος. Μάλιστα, κ. Γιώργος Δακής, χαρακτήρισε την Εγνατία οδό το ‘μεγαλύτερο γεωστρατηγικό της σύγχρονης Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο’, όπου οι 11 νομαρχίες συνεργάστηκαν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την προοπτική τους: «Αποτελεί ένα βήμα εξωστρέφειας που θα μας φέρει πιο κοντά στους βαλκάνιους γείτονές μας». Και ο νομάρχης Γρεβενών, κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, επεσήμανε αυτή τη δυνατότητα ανοίγματος προς τους γειτονικούς λαούς από Ιταλία έως Τουρκία.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του αντινομάρχη Ιωαννίνων, ο οποίος δήλωσε ότι: «εμάς άλλαξε η ζωή μας από το τιτάνιο έργο», εννοώντας το εμπόδιο μεταφοράς που μέχρι πριν λίγο δημιουργούσε ο παλιός δρόμος, αλλά και ο αντινομάρχης Καβάλας σημείωσε αυτή την μείωση της απόστασης, αφού τώρα πια και οι 11 νομαρχίες βρίσκονται ‘σε απόσταση αναπνοής’.
Ώθηση στον οδικό τουρισμό
Η ‘Εγνατία-Τουρισμός’ συσπειρώνει τις δυνάμεις των νομαρχιών Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας και χάρη στους κάθετους άξονες δίνει προοπτική και σε άλλες ακόμα περιοχές.
Με την προγραμματική τους σύμβαση οι φορείς συμφώνησαν α) στην εντατική προβολή των περί της Εγνατίας οδού περιοχών, β) στη συγκέντρωση των πόρων, γ) στην κατάλληλη στοχοθέτηση, δ) στη δημιουργία μιας μόνιμης δομής για την προώθηση της συνεργασίας, ε) στην ανάγκη αξιοποίησης των οικονομιών κλίμακας και στ) στη διαμόρφωση προϋποθέσεων βιωσιμότητας, σαν συνέπεια της δικτύωσης και συνεργασίας. Για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο νομάρχης Ξάνθης κάλεσε την πολιτική ηγεσία να σταθεί αρωγός και τους επιχειρηματίες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν κι αυτοί την προσπάθεια.
Ελένη Διαφωνίδου