Φήμες κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στην Ξάνθη για παράνομη και παράτυπη πώληση του εργοστασίου της Σ.Ε.Β.Α.Θ, λίγο πριν την διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο, είναι μεγάλου ενδιαφέροντος για πολλούς επιχειρηματίες και επενδυτές καθώς, με την σημερινή διαμόρφωση των δρόμων και την ανάπτυξη των περιοχών και των Δήμων σε εκείνη την πλευρά της Ξάνθης, οι τιμές των οικοπέδων έχουν φτάσει στα ύψη. Πολλοί είναι οι μνηστήρες του οικοπέδου και πολλοί θα ήθελαν με οποιοδήποτε τρόπο να έρθει στην κατοχή τους.
Η υπόθεση Σ.Ε.Β.Α.Θ. βέβαια είναι αρκετά μπερδεμένη, ο κ Ράπτης πρώην Πρόεδρος της Σ.Ε.Β.Α.Θ. δηλώνει αποκλείστηκα στο “E” :«Αυτά που γράφονται στα Ξανθιώτικαblogs και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, είναι όλα φαντασίες, τίποτα από αυτά που συζητούνται δεν ισχύουν. Είναι όλα ψέματα»
Ο κ. Ράπτης αναφέρει για ακόμη μία φορά τη διαδικασία, η οποία ακολουθείται στην περίπτωση του εργοστασίου της Σ.Ε.Β.Α.Θ., το οποίο κήρυξε πτώχευση: «Ο μόνος αρμόδιος πλέον, για αυτήν την υπόθεση είναι η Σύνδικος κα. Λιάκου Σταυρούλα, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση της Σ.Ε.Β.Α.Θ.»
Η Σύνδικος κα. Λιάκου από την πλευρά της δηλώνει: « Δεν υπάρχει καμία πώληση, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες από νομικής πλευράς, οι διαδικασίες ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2010, ώστε να ξεκινήσει και η αποπληρωμή των πιστωτών. Η Σ.Ε.Β.Α.Θ. αποτελείται από 16 μετόχους, με κυριότερο μέτοχο την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, όλα ανήκουν στην εταιρεία Σ.Ε.Β.Α.Θ. και το οικόπεδο και τα κτίρια και ότι αυτά περιέχουν. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε γύρω στο 1975 από το Ελληνικό Δημόσιο στη Σ.Ε.Β.Α.Θ. ώστε στο συγκεκριμένο χώρο να πραγματοποιηθούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις, οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν και το εργοστάσιο δούλευε για 40 χρόνια περίπου. Δεν υφίσταται περίπτωση, χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρη, για επιστροφή του οικοπέδου στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι μετά το πέρας της 10ετίας και εφόσον έγιναν πράξη ότι αφορούσε την παραχώρηση του οικοπέδου, το οικόπεδο πλέον ανήκει εξολοκλήρου στη Σ.Ε.Β.Α.Θ. και αποκλειστικά η εταιρεία και οι μέτοχοι έχουν τη διαχείριση του».
Οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Σ.Ε.Β.Α.Θ. είναι πολύ χρονοβόρες, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια μέχρι να βρεθεί λύση. Τα χρέη του εργοστασίου βέβαια είναι αρκετά προς το Δημόσιο, το ΙΚΑ, την Εφορία και τους προμηθευτές και γι’ αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες να γίνουν γρήγορα και να βρεθεί η χρυσή τομή ή ο αγοραστής που θα αναλάβει να αποζημιώσει τους πάντες για να έρθει το οικόπεδο στην κατοχή του.
Ι. Σ.