Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πόσοι χάνουν καθημερινά τη δουλεία τους στο Νομό Ξάνθης;

Πόσοι χάνουν καθημερινά τη δουλεία τους στο Νομό Ξάνθης;

0

Συνεχώς αυξητική είναι η τάση της ανεργίας στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης της ανεργίας στην Ελλάδα κινήθηκε στο 9,6%, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε χαμηλότερα την απασχόληση.

Τον περυσινό Ιούλιο, η ανεργία ήταν στο 7%. Καθώς οι προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,5% φέτος, είναι προφανές ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Από την έρευνα εργατικού δυναμικού που διενήργησε η ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι οι άνεργοι ανήλθαν «επισήμως» σε 476.707 άτομα, έναντι 347.935 τον Ιούλιο του 2008. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 37% σε 476.707 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.300.080 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανήλθε στο 13,8% από 10,8% τον Ιούλιο του 2008, ενώ η ανεργία στους άνδρες αυξήθηκε στο 6,6% από 4,4%.Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους 15-24 ετών (23,9%) και ακολουθεί η ομάδα 25-34 ετών (12,6%).

Ο Γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δηλώνει ότι: «Τον Ιούλιο, σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας σε όλη την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Εκτιμώ ότι αυτό συνέβη κυρίως λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και του μειωμένου προσωπικού στον τουριστικό κλάδο και τα ξενοδοχεία»

Μόνο στον τουρισμό χάθηκαν 19.000 θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της μείωσης κατά 9,6% των τουριστικών αφίξεων. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη δυτική Μακεδονία (12,3%), στην κεντρική Μακεδονία (11,3%) και την Ήπειρο (10,6%).

Τι συμβαίνει όμως στη Θράκη, και συγκεκριμένα στο Νομό Ξάνθης;

Σπύρος Παπαχρήστου: Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, είναι όμηροι της καθημερινής τους ανασφάλειας!

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου αποκαλύπτει στο “E” την τραγική κατάσταση, η οποία επικρατεί στο Νομό Ξάνθης με την ανεργία να βρίσκεται στο 10-12% περίπου στα χαρτιά και τις μετρήσεις, και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στην πραγματική της κατάσταση.

Ο κ. Παπαχρήστου δηλώνει:  «Δεν πιστεύω ότι  τα άτομα τα οποία απασχολούνται στα περιβόητα STAGE και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με διαθεσιμότητα 4ημερο δηλαδή με μειωμένο ωράριο και όλοι οι ανασφάλιστοι υπάλληλοι, ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της Ξάνθης, άρα αυτές οι μελέτες, έρευνες και ποσοστά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αλήθεια».

Ποίοι είναι οι κλάδοι, οι οποίοι βιώνουν την κρίση, και την ανεργία στο πετσί τους;

Ο κ Παπαχρήστου ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο κλάδος των οικοδόμων, εργαζόμενοι οι οποίοι ασχολούνται με αυτή τη δουλειά 20 και 25 χρόνια και ζούνε την οικογένεια τους, έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν 40 με 50 μεροκάματα το χρόνο, και πάλι καλά που υπάρχουν τα δημόσια έργα. Επιπλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδόμων του νομού είναι μουσουλμάνοι, και ασχολούνται αποκλειστικά με αυτήν την εργασία χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να μεταπηδήσουν σε ένα άλλο κλάδο ή τις στοιχειώδεις γνώσεις κάποιου άλλου επαγγέλματος.

Άλλος συναφής κλάδος ο οποίος πλήττετε το τελευταίο διάστημα είναι αυτός των εργολάβων, πολιτικών μηχανικών, καθώς και των κατασκευαστικών εταιρειών. Τα γραφεία των πολιτικών μηχανικών κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι εργολάβοι προσπαθούν αλλά μάταια να πουλήσουν τα διαμερίσματα τους και οι κατασκευαστικές, παρακαλούν για ένα δημόσιο έργο ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Όσον αφορά τα εργοστάσια του Νόμου Ξάνθης, ακόμη μία απογοήτευση.

Τα περισσότερα έχουν κλείσει, όσα έχουν παραμείνει ανοιχτά υπολειτουργούν και βέβαια κανένας ιδιόκτητης δεν προβαίνει σε προσλήψεις, μόνο απολύσεις και διαθεσιμότητα. 

Ακόμη ένα στοιχείο που κάνει χειρότερη την κατάσταση, είναι οι μειωμένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, δηλαδή μειωμένα κέρδη στον αγροτικό τομέα και κυρίως στον τομέα του καπνού και των καπνεργατών, που τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε  μία δυναμική οικονομία, για το νομό της Ξάνθης.

Πραγματικά απογοητευτικά τα δεδομένα για την Ξάνθη, η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικίες και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι λειτουργούν σαν αλυσίδα και επηρεάζονται όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες του Νομού.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε, σε καλύτερες μέρες!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …