Για σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ και για αντίσταση στην ευρωπαϊκή τάση επικράτησης κεντροδεξιών κυβερνήσεων μιλούν τα ξένα ΜΜΕ, που φιλοξενούν τα νέα για τα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών στην πρώτη σελίδα.
Οι Financial Times, που κυκλοφορεί με τίτλο ‘Σαρωτική νίκη των Ελλήνων Σοσιαλιστών’ διαπιστώνουν ότι τα σκληρά προεκλογικά μέτρα Καραμανλή για 2 χρόνια λιτότητα έστειλαν τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά των Σοσιαλιστών.
BBC, Reuters και Deutsche Welle, που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, αποδίδει την πανωλεθρία του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος στην αποτυχία για πάταξη της διαφθοράς και τα απανωτά σκάνδαλα, στην αδυναμία να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και τη δυσκολία να εκσυγχρονίσει με γοργούς και δυναμικούς ρυθμούς τη χώρα. Η ChinaDaily προσθέτει επίσης ως λόγο την αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί τις φυσικές καταστροφές, καθώς και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου.
Για συντριβή των συντηρητικών από τους σοσιαλιστές μιλά και η Washington Post που αναφέρει επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών που συνεχάρησαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Τηλεφωνήματα, γράφει η Guardian, δέχτηκε και από τον πρόεδρο της Κύπρου Χριστόφια, από τον Ισπανό Πρωθυπουργό Θαπατέρο και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ακόμη, στο θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και η τούρκικη Hurriyet η οποία φιλοξένησε και άλλα σχετικά άρθρα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο πρόσφατα αφορούσε την υποψήφια βουλευτή στο Νομό Ξάνθης Αϊσέλ Ζεϊμπέκ και κυκλοφόρησε με τίτλο ‘Τουρκάλα υποψήφια παλεύει για κοινοβουλευτική θέση στις ελληνικές εκλογές’, ενώ χθες δημοσίευσε σχετική είδηση για την εκλογή ‘δύο ελπιδοφόρων Τούρκων’ στην ελληνική βουλή.
Ωστόσο παρά τις επευφημίες ορισμένων δημοσιογράφων που κατέγραφαν ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήρθε γιατί ‘οι Έλληνες εξοργίστηκαν με την κατάχρηση εξουσίας’ (Guardian), άλλοι αναλυτές εκδήλωσαν απορία και επιφυλακτικότητα σχετικά με το κατά πόσο είναι ‘σοφά’ τα μέτρα Παπανδρέου που προτείνει διάθεση 3 δις. ευρώ, μιας και η συγκυρία για δανεισμό για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη (Reuters).
Ανέφεραν, πάντως, ότι αναμφίβολα τη νέα κυβέρνηση περιμένουν δύσκολες αποφάσεις (euronews).
Επιπλέον μεγάλο μέρος του ξένου τύπου αναφέρεται στην ελληνική… ‘κληρονομική δημοκρατία’ και τις δύο μεγάλες οικογένειες που εδώ και δεκαετίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους την εξουσία. Και η ιταλική Repubblica που κυκλοφόρησε με τίτλο «Νικητής ο Παπανδρέου. Η Ελλάδα πάει αριστερά» στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο, γράφοντας για τον εκλογικό θρίαμβο των Σοσιαλιστών και την παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, σε πρόσφατη έκδοσή της είχε φιλοξενήσει μεγάλο αφιέρωμα στον Γιώργο Παπανδρέου και στην «πρωθυπουργική δυναστεία της Ελλάδας».
Ελένη Διαφωνίδου