Στην πόλη μας βρέθηκε το περασμένο Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, ο πολύ γνωστός και πολυπράγμων όπως αποδεικνύεται, κ. Νίκος Μουρατίδης, γνωστός από τις αιχμηρές κριτικές τοποθετήσεις του σε διάφορα ριάλιτι και τηλεοπτικούς διαγωνισμούς ταλέντων.
Αφορμή για την επίσκεψή του καθώς και για την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής μας στάθηκε η πρόσκληση την οποία του απηύθυνε η Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και ο πρόεδρός της, κ. Τάσος Θεοδωρίδης, αναφορικά με την από κοινού συνδιοργάνωση της παρουσίασης και με το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης» των δύο νέων αποτελεσμάτων της συγγραφικής προσπάθειας του κ. Μουρατίδη, που εκδίδονται από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 2 Απριλίου 2009, στις 20:00, στο ξενοδοχείο «΅Ελισσώ».
Στην ολιγόλογη προσφώνησή του, ο κ. Θεοδωρίδης καλωσόρισε στην Ξάνθη τον κ. Μουρατίδη, προαναγγέλλοντας και την εν λόγω εκδήλωση – παρουσίαση των δύο συγγραφικών έργων, καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν σε αυτή.
Από την πλευρά του, ο κ. Μουρατίδης, αφού εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην πόλη μας, αναφέρθηκε στα δύο βιβλία του, στον «Μικρό Αλκιβιάδη στο Νησί των Πειρατών», που είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα, καθώς και στο «Αθήνα – Θεσσαλονίκη», που αποτελεί και την πρώτη συγγραφική του απόπειρα στο χώρο του μυθιστορήματος για μεγάλους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το έναυσμα και το ερέθισμα που τον οδήγησε στη συγγραφή των βιβλίων, ο κ. Μουρατίδης διευκρίνισε ότι «γράφω από μικρός. Μου αρέσει το γράψιμο και η απομόνωση που αυτό απαιτεί αλλά και μου προσφέρει. Μ’ αρέσει η διαδικασία της δημιουργίας της ιστορίας, των ηρώων, το να «καταστρέφεις» αυτούς που δεν χωνεύεις και αυτούς που συμπαθείς να τους κάνεις να περνούν ωραία πράγματα..!». Αναφερόμενος μάλιστα στο παιδικό μυθιστόρημα, ο κ. Μουρατίδης διευκρίνισε ότι αποτελεί ένα είδος συνέχειας της πρώτης του συγγραφικής προσπάθειας, που έγινε το 2004 με τίτλο «Ο μικρός Αλκιβιάδης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», που σημείωσε εξαιρετική εμπορική επιτυχία, «κάτι που παρακίνησε τον εκδοτικό οίκο να ζητήσει την συνέχεια των περιπετειών του μικρού Αλκιβιάδη», όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.
Όσον αφορά το άλλο του βιβλίο, το «Αθήνα – Θεσσαλονίκη», ο κ. Μουρατίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο πριν δέκα χρόνια είχε ο ίδιος ετοιμάσει για την κρατική τηλεόραση και το οποίο ακολούθησε έναν «ανάποδο» δρόμο. «Συνήθως ένα βιβλίο γίνεται σενάριο, εγώ το σενάριο έκανα βιβλίο. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο γιατί το σενάριο έχει μία ειδική γραφή, κάτι το εντελώς διαφορετικό από μια μυθιστορηματική αφήγηση. Είναι απαραίτητη η προσαρμογή του πρώτου στην δεύτερη, κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο», είπε ο κ. Μουρατίδης, εξηγώντας έτσι και τον αυτοχαρακτηρισμό «ανάποδος άνθρωπος» με τον οποίο αυτοσάρκασε και την δημόσια εικόνα του η οποία έχει δημιουργηθεί, κυρίως μέσα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.
Φυσικά αυτές οι τελευταίες δεν μπορούσαν να μην γίνουν αντικείμενο ερωτήσεων και σχολιασμού από τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα σε σχέση με το πώς όλα αυτά συμβαδίζουν με την συγγραφή παιδικών μυθιστορημάτων. Ο κ. Μουρατίδης ήταν εξαιρετικά σαφής σε αυτό το σημείο δηλώνοντας ότι «κανένας άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος. Προσωπικά δεν δέχομαι ότι είμαι «κακός», αν και αυτός ο χαρακτηρισμός μου έχει αποδοθεί κατά κόρον από δημοσιογράφους. Με θεωρώ απλά αυστηρό, ιδίως λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την μουσική, δηλαδή ως τέχνη, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα αυστηρό με όσους τυχάρπαστους βρεθούν στον χώρο. Όμως δεν είμαι στον συγκεκριμένο χώρο, δεν χρειάζεται να είμαι ούτε αυστηρός, ούτε απαιτητικός, ούτε οξύθυμος. Θα ήμουν παράφρων αν το έκανα. Τελικά όμως δεν είμαι «κακός». Είμαι πολύ «καλός» και αυτό μπορεί να το δει εύκολα κανείς μέσα από την συγκεκριμένη συγγραφική μου δουλειά».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr