Νερό καθαρό και υγιεινό σε ποσοστό 98% πίνουν οι δημότες του Δήμου Ξάνθης! Αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων πόσιμου νερού των δειγματοληπτικών ελέγχων για όλο των νομό που διενεργεί κάθε χρόνο η Νομαρχία Ξάνθης σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Αυτά παρουσιάστηκαν σε δημόσια σύσκεψη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου στις 12.30, από τον νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη και τον προϊστάμενο της υγειονομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας κ. Νεάρχου. Για την ποιότητα του νερού στους δήμους τους έλαβαν γνώση οι παριστάμενοι δήμαρχοι Βιστονίδας, Μύκης, Σταυρούπολης, κύριοι Ζλάτκος, Αγγά και Καρασακαλίδης αντίστοιχα, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι των υπολοίπων δήμων καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλης Τσέπελης.
Ικανοποιητική η ποιότητα ύδρευσης στα πεδινά – Προβληματική στα ορεινά
Αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής: Εντός του 2008 ελήφθησαν απ’ όλα τα σημεία του νομού και απ’ όλα τα σημεία των δικτύων υδροδότησης και αναλύθηκαν 437 δείγματα.
Δήμος Ξάνθης: Το ποσοστό των δειγμάτων που εκπληρώνουν τους όρους της Διάταξης φθάνει το 98%. Το νερό των γεωτρήσεων Παραδείσου από το οποίο υδρεύεται η Ξάνθη κατά 60% κρίνεται από άποψη ποιότητας και υγιεινής σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο μέχρι σήμερα ενώ για το νερό των γεωτρήσεων Δροσερού (ύδρευση κατά 40%) σύμφωνα με την έκθεση κρίνεται ως ένα βαθμό προβληματική εξαιτίας του ότι σε μικρή απόσταση από τις γεωτρήσεις βρίσκεται ο οικισμός Δροσερού ο οποίος είναι άναρχα δομημένος με ελλιπές αποχετευτικό σύστημα και χωρίς ουσιαστική υποδομή. «Ο οικισμός αυτός αποτελεί κίνδυνο για τις γεωτρήσεις αφού σε έντονες βροχοπτώσεις, μπορεί να παρασυρθούν ακαθαρσίες και άλλες ρυπάνσεις με κίνδυνο τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα των γεωτρήσεων». Στην έκθεση επισημαίνεται η θετική αντιμετώπιση εκ μέρους της ΔΕΥΑΞ με την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος επεξεργασίας του νερού (απολύμανση με UV, ακτινοβολία και χλωρίωση καθώς και η κατασκευή του καναλιού (έργο της νομαρχίας). Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν μετά την υλοποίηση των έργων έδειξαν θεαματική μείωση της ρύπανσης. Απομένει πλέον να ελεγχθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες γύρω από τις γεωτρήσεις, χωματουργικά ή εγκατάσταση κατά περιόδους ζώων (πρόχειρα χοιροστάσια- ποιμνιοστάσια κλπ).
Δήμος Βιστονίδας:Αρκετά ικανοποιητική κρίνεται η εικόνα της ύδρευσης στο δήμο Βιστονίδας αφού η εκπλήρωση των όρων της διάταξη της ισχύουσας νομοθεσία ανέρχεται σε ποσοστό 90% εικόνα βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι (83,05%)
Δήμος Αβδήρων: Ικανοποιητική και η εικόνα ύδρευσης του Δήμου Αβδήρων αφού τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού εκπληρώνουν τους όρους της διάταξης σε ποσοστό 86%. Εφιστάται να συνεχιστεί η προσπάθεια με την διενέργεια τακτικών ελέγχων σε όλα τα σημεία του δικτύου ούτως ώστε να βελτιωθεί στο μέγιστο η υπάρχουσα κατάσταση.
Δήμος Τοπείρου: Ικανοποιητική η κατάσταση από πλευρά ποιότητας νερού κατά 86% και στο Δήμο Τοπείρου όμως υπάρχει η επισήμανση ότι: ο δήμος δεν διενήργησε δειγματοληψίες και εξετάσεις για το έτος 2008 όπως όφειλε»!
Δήμος Σελέρου: Μη ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα της ποιότητας νερού του Δήμου Σελέρου. Περίπου το 55% εκπληρώνει τους όρους της ισχύουσας νομοθεσία. Συνιστάται η ανάθεση σε ειδικούς των συστημάτων ύδρευσης .
Δήμος Σταυρούπολης:Μη ικανοποιητική και η εικόνα της ύδρευσης των οικισμών του Δήμου Σταυρούπολης. Παρότι υπάρχει μια βελτίωση από το 2007 μόνο το 62% εκπληρώνει τους όρους της διάταξης ). Επιπλέον – σύμφωνα με την έκθεση – αρκετά δείγματα παρουσιάζουν βεβαρημένο μικροβιακό φορτίο. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια και επαρκής φροντίδα των συστημάτων ύδρευσης, ιδιαίτερα στο θέμα της χλωρίωσης. Είναι αναγκαία η ύπαρξη οργανωμένης υπηρεσίας ύδρευσης.
Δήμος Μύκης:Μη ικανοποιητικά τα αποτελέσματα και στο Δήμο Μύκης παρότι βελτιωμένα από πέρυσι. Μόνο το 40% πληροί τους όρους. Επιπλέον παρουσιάζουν βεβαρημένο μικροβιακό φορτίο. Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα για την χλωρίωση του νερού έτσι ώστε να υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης γαστρεντερίτιδων ή άλλων ασθενειών. Πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία στην εξασφάλιση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται από τη μεγάλη διασπορά των πηγών, του μεγάλου αριθμού τους και της λειψυδρίας. Έτσι απαιτείται συνεχής προσπάθεια και τακτική παρακολούθηση των συστημάτων ύδρευσης.
Κοινότητες Κοτύλης – Σατρών – Θερμών
Η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική και δεν παρουσιάζει διαφοροποίηση από την προηγούμενη χρονιά αφού τα αποτελέσματα εμφανίζουν ότι μόνο το 58 % εκπληρώνει τους όρους της Διάταξης. Συστήνεται η λήψη άμεσων μέτρων με πρώτο τη χλωρίωση όλου του δικτύου. Επίσης πρέπει να ανατεθεί η φροντίδα της ύδρευσης σε υπεύθυνα άτομα για να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΕΤΟΥΣ 2008
ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Ε.Ο * % ΔΕΝ Ε.Ο %
ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 81 79 97,53 2 2,47
ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 47 29 61,70 18 38,30
ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ 78 67 85,90 11 14,10
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ 29 25 86,21 4 13,79
ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ 63 57 90,48 6 9,52
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ 78 31 39,74 47 60,26
ΔΗΜΟΣ ΣΕΛΕΡΟΥ 22 12 54,55 10 45,45
ΚΟΙΝ. ΘΕΡΜΩΝ 21 4 19,05 17 80,95
ΚΟΙΝ. ΣΑΤΡΩΝ 6 5 83,33 1 16,67
ΚΟΙΝ. ΚΟΤΥΛΗΣ 12 7 58,33 5 41,67
ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΟΥΣ 2008 437 316 72,31 121 27,69
* Εκπληρώνουν τους όρους
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr