Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων αντίδοτο στην κρίση»

«Η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων αντίδοτο στην κρίση»

0

Στο Στρασβούργο βρέθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe-Congress of Local and Regional Authorities), αλλά και του μέλους της Θεσμικής και Μόνιμης Επιτροπής, συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας Κογκρέσου.
Οι εργασίες στο Στρασβούργο διήρκεσαν από την Τρίτη 3 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009 και στην διάρκειά τους εξετάστηκαν, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις συνεδριάσεις της Θεσμικής Επιτροπής στο Επιμελητήριο των Περιφερειακών Αρχών, σημαντικά θέματα που αφορούν τους πολίτες της Ευρώπης.
Εξετάσθηκαν και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες της στις Ευρωπαϊκές Τοπικές και Περιφερειακές αρχές και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Έγινε σαφές ότι καμιά χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους ή πλούτου, δεν είναι σε θέση μόνη της να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει τα προβλήματα αυτά και την δοκιμαζόμενη κοινωνική ειρήνη, παρά μόνο με συμφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη «υπήρχε διάχυτη η πεποίθηση ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν από την τρέχουσα οικονομική κρίση μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση η δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, ότι αναγνωρίζονται τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών της Ευρώπης ως ανθρώπινα δικαιώματα, όμως αυτό το γεγονός δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατά την προσωπική μου άποψη επιβεβαιώθηκε πως αυτό που προκάλεσε όλη αυτή την αναστάτωση στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο, ήταν η απουσία μηχανισμών ελέγχου, κατ’ αρχήν του τραπεζικού συστήματος αλλά και γενικότερα η ανυπαρξία κανόνων, ιδίως σε χώρες εκτός Ε.Ε.».
Μπορεί βέβαια η τρέχουσα οικονομική κρίση να μονοπώλησε τις εργασίες σε μεγάλο βαθμό όμως παράλληλα αφιερώθηκε ιδιαίτερος χρόνος για άλλα θέματα, όπως το θέμα της ψηφιακής σύγκλισης στην ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα, το ψηφιακό ρήγμα στις κοινωνίες και τον ψηφιακό «αναλφαβητισμό» στις διάφορες περιοχές τις Ευρώπης και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες συστάσεις. «Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το χάσμα που διαπιστώθηκε μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στις εργασίες της Ολομέλειας του Κογκρέσου, το οποίο οδήγησε ορισμένους ομιλητές να μιλήσουν με ακραίους χαρακτηρισμούς για τους ηλεκτρονικά αναλφάβητους, χαρακτηρίζοντας αυτή την αδυναμία τους σχεδόν ως μια μορφή «αναπηρίας», κάτι με το οποίο, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε», παρατήρησε ο κ. Παυλίδης.
Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών με έκδοση αποφάσεων – ψηφισμάτων καθώς και μια νέα Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, όπως μια αντίστοιχη συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Την δική τους σημασία και επικαιρότητα είχαν επίσης και ζητήματα καλής διακυβέρνησης που τέθηκαν και απασχόλησαν τους συμμετέχοντες.
Συνολικά υπήρξε ενασχόληση με πλειάδα διαφορετικών θεμάτων. Παρέστησαν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης, οι οποίες εξέθεσαν απόψεις από διάφορες Χώρες. Εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς εκφράστηκαν οι ανάλογες κάθε φορά απόψεις.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …