Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ζητούν ξύλα από το δάσος τους οι κάτοικοι στο Μέγα Εύμοιρο

Ζητούν ξύλα από το δάσος τους οι κάτοικοι στο Μέγα Εύμοιρο

0

Θέλουν να το καθαρίσουν από ξερόκλαδα και να εξοικονομήσουν τα ξύλα του νοικοκυριού τους για τον χειμώνα αλλά δεν τους το επιτρέπει το Δασαρχείο

Δεν το προβλέπει η Ρυθμιστική για κατοίκους πεδινών περιοχών. Επιτρέπεται μόνο για του κατοίκους του δήμου Μύκης, λέει ο Δασάρχης Ξάνθης. Οι νόμοι όμως αλλάζουν…

 

Την δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι κάτοικοι στο Μέγα Εύμοιρο που στρέφεται κατά του Δασαρχείου Ξάνθης αλλά και κατά της πολιτείας ευρύτερα που δεν τους αφήνει να κάνουν κάτι που το θεωρούν αυτονόητο. Να καθαρίσουν το δάσος δίπλα στο οποίο είναι το χωριό τους και να επωφεληθούν βγάζοντας τα καυσόξυλα του χειμώνα τους.

Θέλουν να καθαρίσουν το δάσος τους και να εξοικονομήσουν τα ξύλα του νοικοκυριού τους για τον χειμώνα αλλά δεν τους το επιτρέπει το Δασαρχείο

Αυτό είναι το αίτημα των λιγοστών οικογενειών που ζουν στο Μέγα Εύμοιρο και είναι κάτι που το θεωρούν αυτονόητο γιατί πριν από τα 5 τελευταία χρόνια είχαν αυτή τη δυνατότητα. Να κόβουν δηλαδή τα ξερά κλαδιά και τα ξερά δέντρα για ίδια χρήση και όχι για εμπορία. Έτσι – θεωρούν – ότι και το δάσος τους καθάριζαν, βοηθώντας το να ανανεωθεί και οι ίδιοι επωφελούνταν εξοικονομώντας ξύλα για τις οικογένειές τους – δεδομένου ότι οι περισσότερες οικογένειες χρησιμοποιούν ξυλόσομπες. Μάλιστα όπως μας είπαν έχουν γνωστοποιήσει το αίτημα τους στο Δασαρχείο αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με μια άρνηση.

Δεν το προβλέπει η Ρυθμιστική για κατοίκους πεδινών περιοχών

Το «Ε» απευθύνθηκε στον Δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιο οποίος προέβαλε το άρθρο 168 του Ν.Δ. 86/69 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η καυσοξύλευση για τις πεδινές περιοχές και επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις μόνο στις ορεινές. Δηλαδή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μόνο σε οικισμούς του δήμου Μύκης επιτρέπεται οι κάτοικοι να μαζεύουν ξύλα και για όλους τους άλλους οικισμούς των δήμων Αβδήρων Τοπείρου και Ξάνθης απαγορεύεται. Και ως εκ τούτου το Δασαρχείο είναι αναγκασμένο να εφαρμόσει αυτή τη ρύθμιση.

Γιατί οι προνομιούχοι να είναι μόνο οι ορεσίβιοι και όχι οι πεδινοί;

Τα ερωτήματα βέβαια που τίθενται είναι: Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Οι κάτοικοι των πεδινών περιοχών δεν έχουν ανάγκη από ξύλα; Ή κρυώνουν λιγότερο; Ή έχουν περισσότερα λεφτά για ξύλα; Το μόνο που διαφέρει είναι ότι ίσως κάνει περισσότερο κρύο στα ορεινά αλλά αυτό δεν είναι λόγος ότι εφαρμόζεται για τα ορεινά να μην εφαρμόζεται και στα πεδινά. Και τέλος οι Ρυθμιστικές είναι για να ρυθμίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα θέματα που αφορούν τις κοινωνίες και όταν μια κοινωνία απαιτεί να κάνει εύλογη χρήση του περιβάλλοντος που ζει με σεβασμό στη φύση και στους κανόνες της, πρέπει να έχει αυτό το δικαίωμα να το κάνει ακόμη κι αν χρειαστεί ν’ αλλάξει η Ρυθμιστική. Οι νόμοι άλλωστε αλλάζουν και οι δημόσιες υπηρεσίες που υπηρετούν τις κοινωνίες θα έπρεπε να τις υπερασπίζονται και όχι να καλύπτονται πίσω από αυτούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διακοπή κυκλοφορίας στην 28ης Οκτωβρίου για το χριστουγεννιάτικο στολισμό

Αφορά το τμήμα από πλατεία Ελευθερίας έως την κεντρική για τα απογεύματα Δευτέρας και Τετά…