Ικανοποιημένη η αγορά

0

Μπορεί οι φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές να τελείωσαν, είναι όμως πλέον η ώρα των απολογισμών. Κέρδη και ζημίες, συγκρίσεις και αναλύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη σε υπηρεσίες και φορείς. Ζητήσαμε λοιπόν από τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης μας να κάνει μία πρώτη αποτίμηση των φετινών Θ.Λ.Ε., της επισκεψιμότητας αλλά και του γενικότερου κλίματος που επικράτησε στην αγορά.
Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου της πόλης μας, απευθυνθήκαμε, για όλα τα παραπάνω, στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Ιωάννη Αλεξιάδη, του οποίου οι εντυπώσεις ήταν μάλλον θετικές στο σύνολό τους. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι «ο κόσμος που επισκέφτηκε την πόλη μας, ιδίως το τελευταίο διήμερο ήταν πάρα πολύς. Μπορεί βέβαια να μην υπήρξε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα των μελών του Συλλόγου μας, όμως η ουσία είναι ότι ήρθε χρήμα στην πόλη. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κινήθηκε προς τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης, όμως αυτό το χρήμα είναι στην πόλη μας και αυτό θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα σε όλους. Η επιτυχία του φετινού Καρναβαλιού ήταν σημαντική και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην καλή οργάνωση από πλευράς του Δήμου Ξάνθης. Το μόνο αρνητικό είναι η συνέχιση στην τάση συρρίκνωσης της διάρκειας της επισκεψιμότητας, η οποία περιορίζεται πλέον σε δύο ή τρεις ημέρες. Αυτό όμως δεν είναι ένα γεγονός για το οποίο μπορεί να κάνουν κάτι οι φορείς που διοργανώνουν το Καρναβάλι μας. Οι άνθρωποι απλώς έχουν όλο και λιγότερα χρήματα στην διάθεσή τους ενώ και η παρούσα οικονομική κρίση κάνει τους πάντες ακόμη πιο επιφυλακτικούς. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και στις περυσινές γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης».
Εκπροσωπώντας την πλευρά των επαγγελματιών, μας μίλησε ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος εκτίμησε ότι «η κίνηση φέτος, συνολικά, ήταν λιγότερη από πέρυσι. Βεβαίως την τελευταία Κυριακή, όπου βοήθησε πολύ και ο καιρός, οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι από την αντίστοιχη περυσινή ημέρα, όμως συνολικά ο κόσμος που επισκέφθηκε την πόλη ήταν λιγότερος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του χρόνου που περνούν οι επισκέπτες στην πόλη μας. Πλέον κινδυνεύουν οι εκδηλώσεις να συρρικνωθούν σε ένα «καρναβάλι της μιας ημέρας» και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί οι επαγγελματίες της πόλης μας να προσφέρουν πλουραλισμό, ποιότητα και καλές τιμές στα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, όμως θα πρέπει να υπάρξει και μία «νέα πνοή» στη διασκέδαση της πόλης μας. Εμείς, σαν Ομοσπονδία κάναμε προτάσεις αναφορικά με την δημιουργία και άλλων χώρων, είτε στο κλειστό γήπεδο «Φίλιππος Αμοιρίδης», είτε σε άλλους πολυχώρους της πόλης ώστε να διασπαστεί το μονοπωλιακό καθεστώς στην διασκέδαση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της πόλης, δίνοντας διέξοδο τόσο στους επισκέπτες, όσο και στον ανταγωνισμό, ο οποίος, ιδίως τις εορταστικές ημέρες δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά. Αυτό θα απέτρεπε και τα διάφορα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται κατά καιρούς. Από την άλλη, μία πεζοδρόμηση των κεντρικών δρόμων θα βοηθούσε, όπως βοήθησε για τις ώρες που έγινε, ενώ και το άνοιγμα των καταστημάτων με απόφαση του Νομάρχη θα έδινε ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι από ένστικτο επαγγελματικής επιβίωσης και μόνο άνοιξαν τα καταστήματά τους, έστω και με τον φόβο των αστυνομικών προστίμων, τα οποία οι περισσότεροι δικαίως και δεν απέφυγαν, αφού για όλο τον επαγγελματικό κόσμο ήταν μία ευκαιρία ν’ αναπληρώσει, έστω και σε κάποιο βαθμό, την πτώση στην αγοραστική κίνηση που παρατηρείται γενικότερα. Για μία ακόμη φορά όμως η αγορά «φιμώθηκε» από κάποιους «βολεμένους», οι οποίοι δεν σκέφτονται ότι για κάποιους επαγγελματίες που πραγματικά περνούν δύσκολες μέρες, η δυνατότητα ν’ ανοίξουν νόμιμα τα καταστήματά τους με τέτοιο όγκο επισκεπτών στην πόλη, αποτελούσε πραγματική ανάσα ζωής για την επιβίωσή τους στην αγορά. Άλλωστε κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε και με το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων και τα απογεύματα της Παρασκευής».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…